Rezervele internaţionale ale României au scăzut, înregistrând, la sfârşitului lunii decembrie, nivelul de 27,19 miliarde de euro. Rezervele valutare au însumat la data considerată 25,307 milioane de euro. Rezerva fizică de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar evoluţia pe pieţele internaţionale a preţului aurului a făcut ca valoarea acesteia să crească la 1,87 milioane de euro.
Intrările de 268,1 milioane de euro au constat în modificarea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale, în venituri din administrarea rezervei internaţionale, precum şi în alte operaţiuni.
Valoarea totală a ieşirilor s-a ridicat la 402,1 milioane de euro, constând în plata de rate şi dobânzi scadente la datoria publică externă directă şi garantată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, în plăţi din contul Comisiei Europene şi în efecte ale modificării rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale.
În urma acestor operaţiuni, nivelul rezervelor internaţionale ale BNR s-a diminuat cu 134 milioane de euro.
Potrivit comunicatului de presă emis de Banca Naţională a României, pentru anul 2008, plăţile scadente în contul datoriei publice externe directe şi garantate de Ministerul Economiei şi Finanţelor se ridică la suma de 1,83 miliarde de euro.
Daniel Dăianu, profesor de economie, consideră că diminuarea acestor rezerve nu este semnificativă şi nu poate fi considerată un semnal îngrijorător, astfel încât nu vor exista consecinţe neplăcute pentru BNR.