Au trecut 48 de ore de când secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a avertizat liderii G7 de un posibil atac al Iranului care ar putea urma "cel mai devreme între 24 si 48 de ore". La două zile după avertismentul lui Antony Blinken, Iranul încă nu a atacat Israelul, însă, de partea cealaltă a frontulu, Hezbollah a trimis o serie de atacuri cu drone pe teritoriul israelian, în urma cărora 7 persoane ar fi fost rănite, potrivit Times of Israel.
Conform sursei citate, serviciul de ambulanţă Magen David Adom a declarat că a tratat victime la trei locaţii din zona Nahariya. O persoană a fost rănită grav, o altă persoană a fost raportată în stare uşoară spre moderată, iar alte cinci persoane au fost rănite uşor, a spus MDA.
Bărbatul grav rănit ar fi fost lovit în timp ce conducea şi în urma atacului s-a izbit de marginea drumului. La câteva sute de metri distanţă, într-o parcare, o femeie în vârstă de 30 de ani a fost rănită de schije, conform MDA. Celelalte cinci persoane au fost rănite de explozia unei bombe din apropierea lor.
Hezbollah şi-a asumat responsabilitatea pentru atac, afirmând că a lansat un "roi" de drone de atac care au vizat o bază militară, însă, toate victimele par să fie civili.
IDF a declarat că a identificat mai multe drone intrând în spaţiul aerian israelian, dinspre Liban, în timpul atacului şi că o dronă a fost interceptată de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, în timp ce celelalte au avut impact în zona Nahariya, cauzând victime.
O sursă din cadrul grupului terorist a declarat pentru Reuters că acest atac nu a reprezentat represaliile aşteptate pentru uciderea de către Israel a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut săptămâna trecută. Hezbollah a promis că îl va răzbuna, ceea ce a stârnit temeri privind o escaladare majoră care ar putea duce la un război total.
Pe de altă parte, potrivit Al-Jazeera, guvernul din Liban încearcă să tempereze atacurile Hezbollah, de teama amplificării unui conflict cu Israelul.
"Guvernul libanez încearcă să prevină un răspuns al Hezbollah care ar putea declanşa un război extins", a declarat ministrul de externe libanez, Abdallah Bou Habib, în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său egiptean.
De la asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în capitala Iranului, Teheran, săptămâna trecută, liderii mondiali se pregătesc pentru un răspuns din partea Iranului şi a aliaţilor săi din regiune, inclusiv grupul libanez Hezbollah.
Cu doar o zi înainte de uciderea lui Haniyeh, un atac israelian într-o suburbie a Beirutului a ucis un comandant important al Hezbollah, potrivit Al-Jazeera.
• Liderii internaţionali reacţionează la creşterea tensiunilor din regiune
Pe lângă guvernul din Liban, care încearcă să prevină escaladarea conflictului, mai mulţi alţi lideri din lume îndeamnă la calm şi la negocieri. De asemenea, ONU afirmă că în aceste momente, prezenţa trupel de menţinere a păcii la graniţa dintre Israel şi Liban este crucială.
"Forţele de menţinere a păcii ale ONU la graniţa dintre Israel şi Liban sunt mai importante ca niciodată pe măsură ce tensiunile dintre Israel şi Hezbollah cresc", a declarat Jean-Pierre Lacroix, secretarul general adjunct al ONU.
"Cu aproximativ 10.000 de trupe staţionate în sudul Libanului, Forţa Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) este singurul canal de legătură între partea israeliană şi partea libaneză în toate componentele sale, cum ar fi Hezbollah", a spus Lacroix pentru AFP.
"Este fundamental pentru că ne permite să clarificăm anumite lucruri şi să evităm neînţelegeri calcule greşite, escaladări necontrolate şi nedorite", a spus el.
"UNIFIL este, de asemenea, esenţial în informarea tuturor părţilor când, de exemplu, există oameni care au fost răniţi sau chiar ucişi în zonă şi cineva trebuie să intre pentru a-i salva sau a ridica cadavrele. Trupele ONU vor rămâne pe loc atât timp cât îşi pot îndeplini sarcinile, cu excepţia cazurilor de ameninţări "foarte, foarte serioase", a menţionat Lacroix.
La rândul său, preşedintele rus, Vladimir Putin, cere Iranului să evite victime în rândul civililor în cazul unui atac în Israel.
Vladimir Putin i-a cerut liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, să aibă un răspuns reţinut la presupusa ucidere a liderului Hamas de către Israel, sfătuindu-l să evite atacurile asupra civililor israelieni, au declarat două surse iraniene de rang înalt, potrivit Jerusalem Post.
Mesajul, conform surselor, a fost transmis luni de către Serghei Şoigu, un aliat de încredere al liderului de la Kremlin, în cadrul unor întâlniri cu oficiali iranieni de rang înalt, în timp ce Republica Islamică îşi pregăteşte răspunsul la asasinarea lui Ismail Haniyeh.
Totuşi, Teheranul a cerut Rusiei să-şi desfăşoare sistemele avansate de apărare antiaeriană în Iran, conform The Jerusalem Post.
Această cerere vine după condamnarea de către Rusia a recentei ucideri a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, şi apelul său la calm în Orientul Mijlociu.
Rusia a început să furnizeze Iranului echipamente avansate de radar şi apărare antiaeriană, iar în schimb, Iranul a vândut drona sa Shahed-107, pe care Rusia o foloseşte în conflictul său cu Ucraina, ceea ce demonstrează cooperarea militară în creştere dintre cele două ţări.
Statele Unite ale Americii, deşi au declarat că vor sprijini necondiţionat Israelul, îndeamnă la o temperare a conflictului şi a răspunsului israelian la atacurile care pot urma. Oficialii din cadrul coaliţiei multinaţionale conduse de SUA, care se pregăteşte să ajute la respingerea unui atac iranian aşteptat, au avertizat preventiv Israelul să nu răspundă prea dur la un astfel de atac, potrivit Times of Israel.
"Nu forţaţi lucrurile. Gândiţi-vă bine înainte de a riposta. Scopul, la sfârşitul zilei, este să nu se ajungă la un război total" le-au spus oficialii autorităţilor de la Ierusalim.
• Soldaţii israelieni luptă - civilii protestează
Armata israeliană a efectuat mai multe atacuri pe teritoriul palestinian. Potrivit Al-Jazeera, forţele israeliene au efectuat astăzi un raid violent în Jenin, distrugând drumurile oraşului şi ucigând cinci persoane cu ajutorul dronelor, incident raportat, de asemenea, de publicaţia palestiniană Wafa.
De asemenea, forţele israeliene au atacat şi pe teritoriul Libanului, unde ar fi ucis patru luptători Hezbollah.
"Toate cele patru persoane ucise în atacul israelian din Mayfadoun, Liban, erau luptători Hezbollah", raportează AFP, citând o sursă de securitate.
Reuters, de asemenea, citând o sursă de securitate anonimă, a spus că cei patru ucişi erau bărbaţi.
Atacul este destinat să inflameze şi mai mult tensiunile cu grupul libanez, care, împreună cu Iranul, este considerat a se pregăti pentru un atac de răzbunare împotriva Israelului.
Pe lângă atacurile din Palestina şi Liban, avioane de luptă israeliene au survolat astăzi capitala libaneză Beirut, potrivit Jerusalem Post. Martori din Beirut susţin că au văzut avioanele, care au spart în zbor viteza sunetului, ceea ce a dus la un zgomot puternic auzit de locuitorii capitalei Libanului. Survolurile şi trecerea de bariera sunetului au avut loc cu câteva minute înainte ca şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, să facă declaraţii care să marcheze o săptămână de când Fuad Shukr, unul din comandanţii grupării teroriste, a fost ucis într-un atac israelian.
În timp ce armata israeliană luptă pe mai multe fronturi, mai multe proteste ale societăţii civile au început să se desfăşoare pe teritoriul ţării, potrivit Al-Jazeera.
Conform sursei citate, israelienii protestează în faţa tribunalului militar de la baza Beit Lid din centrul ţării, pentru a condamna detenţia continuă a cinci soldaţi acuzaţi de agresiune sexuală asupra unui prizonier palestinian în închisoarea Sde Teiman din deşertul Negev.
Săptămâna trecută, zeci de protestatari israelieni, inclusiv membri ai Knessetului din extrema dreaptă, au intrat în coliziune cu poliţia militară după ce cel puţin nouă soldaţi suspectaţi de abuzuri asupra unui prizonier palestinian au fost reţinuţi pentru audieri.
Ziarul israelian Yedioth Ahronoth a raportat că demonstraţia are loc înainte de începerea unei audieri judiciare privind a treia prelungire a detenţiei celor cinci soldaţi.
Protestatarii au scandat lozinci precum "Aceasta este ţara evreilor şi precede democraţia" şi au cerut eliberarea soldaţilor acuzaţi.
Pe măsură ce Israelul experimentează încă o demonstraţie violentă în afara uneia dintre bazele sale militare, liderul opoziţiei, Yair Lapid, a condamnat guvernul ţării pe X, afirmând că acesta "dăunează funcţionării armatei şi pune în pericol securitatea naţională".
"Netanyahu, ca de obicei în momentele de adevăr, a dispărut", a scris Lapid.
De asemenea, presa locală raportează că au avut loc confruntări, pentru a doua zi consecutiv, între israelienii ultra-ortodocşi care protestează împotriva recrutării militare şi forţele de poliţie.
Sute de persoane s-au adunat în faţa unui birou de recrutare din Tel Hashomer pentru a protesta împotriva unui plan de a recruta membri ai comunităţii în armată.
O decizie a Curţii Supreme din 25 iunie a stabilit că guvernul israelian trebuie să recruteze evreii ultra-ortodocşi (Haredi) de vârstă pentru recrutare în armată, răsturnând o excepţie de facto care fusese în vigoare de la înfiinţarea ţării acum 76 de ani.