Au trecut trei ani de la maxime istorice la BVB

Izabela Sîrbu
Piaţa de Capital / 1 august 2010

Au trecut trei ani de la maxime istorice la BVB

Preţul acţiunilor este la o treime faţă de cât era în 2007

Acum trei ani, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti trăiau momente de extaz, după ce îşi vedeau portofoliile doldora de acţiuni la preţuri maxime.

Pe 24 iulie 2007, Bursa şi-a stabilit maximele istorice, alături de multe alte burse din lume, şi probabil foarte puţini investitori luau măcar în calcul posibilitatea unui colaps al economiei precum cel care a urmat.

În ultimii trei ani, Bursa a trecut de la extaz la agonie, înregistrând, în februarie 2009, minimele sale, la numai un an şi jumătate de la maximele istorice. Astăzi, la mai bine de un an şi jumătate după acest moment, capitalizarea bursieră a companiilor de pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti rămâne încă redusă, fiind cu peste 20 de miliarde de euro mai mică decât cea de la vârfurile din 2007.

Valoarea multor emitenţi importanţi la BVB, intenşi tranzacţionaţi, precum cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), este în prezent la numai o

treime faţă de cea de acum trei ani dar şi faţă de valoarea activului net, în pofida creşterii puternice din perioada martie 2009-martie 2010.

În prezent, capitalizarea bursieră a companiilor de la BVB se ridică la numai nouă miliarde de euro faţă de 31,85 miliarde de euro în vremurile bune din 2007.

Principalii indici ai Bursei locale au în prezent scăderi de 50% - 80% faţă de valorile pe care le atinseseră pe maximele istorice.

Astfel, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 10 companii de la Bursă, este cu 54% mai jos faţă de vârful din 2007, situându-se la un nivel de circa 5.000 de puncte, faţă de maximul istoric atins, de 10.813 puncte. În acelaşi timp, BET-FI, indicele SIF-urilor, are cel mai mult de recuperat, fiind la doar 22.000 de puncte, cu 77% mai jos comparativ cu nivelul de acum trei ani.

Astfel, SIF-urile ar trebui să crească, în medie, cu 345,3%, în timp ce BET are nevoie de o creştere de 120,5% pentru a ajunge din nou la valorile maxime din 2007.

În acelaşi interval, lichiditatea Bursei a scăzut în mod dramatic, de la o medie a tranzacţiilor zilnice de 71,6 milioane de lei, în 2007, la numai 17,6 milioane de lei, în 2010.

În precedenta criză de la BVB, cea de la sfârşitul aniilor "90, a fost nevoie de doi ani ca preţurile să atingă 46% din nivelurile maxime din iulie 1997 şi de cinci ani pentru o revenire completă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb