Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor ar urma să audieze astăzi candidaţii propuşi de formaţiunile politice parlamentare pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională care va rămâne vacantă după expirarea, în 10 iunie, a mandatului lui Valer Dorneanu, actualul preşedinte al CCR. Procedura privind alegerea unui nou judecător la CCR a fost demarată în 11 aprilie de Camera Deputaţilor şi termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost ieri, 26 aprilie. Au fost depuse trei candidaturi: procurorul Bogdan Licu (fost şef al DIICOT) - susţinut de PSD, Cristi Dănileţ - susţinut de USR şi Ioan Sabău-Pop -susţinut de AUR. Audierile candidaţilor sunt programate astăzi de la ora 13:00, data limită pentru depunerea raportului de către Comisia Juridică este 29 aprilie, iar votul din Camera Deputaţilor ar putea fi acordat în 3 mai.
Nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu este făcută de Camera Deputaţilor, deoarece tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Valer Dorneanu în 2013 pentru CCR.
În afara mandatului lui Valer Dorneanu, în 9 iunie mai expiră mandatele a încă doi judecători la Curtea Constituţională: Mona Pivniceru (numită de Senat cu sprijin PNL) şi Daniel Morar (numit din partea preşedinţiei). Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere Klaus Iohannis, preşedintele României. Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune pe senatoarea Iulia Scântei, iar USR - pe avocatul Peter Eckstein-Kovacs. Potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor. În ceea ce priveşte nominalizarea făcută de Administraţia Prezidenţială, cea mai mare şansă o are consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină, şefa Departamentului Constituţional Legislativ.
Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.
Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.