August - cea mai bună lună din ultimii doi ani pentru companiile din zona euro

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2013

August - cea mai bună lună din ultimii doi ani pentru companiile din zona euro

Eurostat: Exporturile ţărilor din zona euro au contribuit la ieşirea din recesiune

Mihai Ionescu, ANEIR: "Până la finele anului, exporturile noastre ar trebui să se ridice la 47 miliarde de euro"

Lucian Isar: "Nu cred că exporturile noastre vor putea evolua şi mai bine decât atât"

August a fost, pentru afacerile din zona euro, cea mai bună lună din ultimii doi ani, comenzile avansând pentru prima dată de la jumătatea anului 2011, potrivit unor date statistice ale Eurostat, citate de presa internaţională.

Mai mult, revenirea exporturilor şi creşterea consumului guvernamental şi al populaţiei ar fi factorii care au condus la ieşirea zonei euro din recesiune, potrivit aceloraşi date, acesta reprezentând primul semn de ameliorare, după marele crah financiar care a dus la prăbuşiri economice în lanţ în întreaga zonă.

Potrivit lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), această veste reprezintă un prim semn că şi economia României va avansa pe fondul exporturilor. Domnia sa ne-a declarat: "Trei sferturi din exporturile noastre merg în zona euro. Trendul lor este şi al nostru, şi anume că exporturile contribuie la revenirea creşterii economice a ţării. Faptul că zona euro a ieşit din recesiune ne dă speranţe că vom reuşi să depăşim nivelul de 45 miliarde de euro exporturi din 2011, iar până la finele anului să atingem o valoare de aproximativ 47 miliarde de euro".

Exporturile României sunt legate de zona euro, potrivit analistului economic Lucian Isar, care consideră că, în momentul de faţă, agricultura joacă un rol mult mai important. Domnia sa ne-a declarat: "O bună parte din ce exportă Franţa sau Germania spre celelalte ţări ale lumii, provine din ţara noastră. Faptul că exporturile au scos zona euro din recesiune şi că afacerile companiilor din această zonă au reuşit performanţe record, reprezintă veşti de bun augur şi pentru economia României. Cu toate acestea, exporturile la noi s-au cam plafonat. Mai bine de atât nu cred că vor putea evolua. Creşterea noastră economică depinde, în momentul de faţă, de agricultură. Desigur, acest sector a crescut foarte bine până acum, dar dacă ar fi să nu existe, în al treilea sau al patrulea trimestru, creşterea noastră economică ar fi una negativă".

Economiile emergente din ţările BRICS continuă să fie deosebit de vulnerabile la înăsprirea politicii monetare din SUA, potrivit unei note a Fondului Monetar Internaţional (FMI) pregătită pentru summitul G20, care va avea loc astăzi şi mâine la Sankt-Petersburg, informează presa internaţională Acest lucru s-a materializat deja în India, potrivit analistului Lucian Isar, însă nu ar urma să aibă efecte în ţara noastră. Domnia sa ne-a explicat: "România nu este atât de expusă la efectele pe le care le-ar avea restrângerea programului american privind politica de relaxare monetară, iar acest lucru este pus pe seama faptului că la noi nu sunt investiţii. Planul de investiţii de 10 miliarde de euro anunţat recent de autorităţi nu cred că se va materializa. Eu consider că planul respectiv este mai mult pentru marketing, şi nu unul serios. 10 miliarde de euro nu reprezintă foarte mult. Cam atât intra şi până acum, chiar şi când nu intra nimic".

O părere similară are şi analistul economic Florin Cîţu. Potrivit domniei sale, 10 miliarde de euro nu este o sumă mare pentru un program de câţiva ani. "Dacă ar fi vorba de 10 miliarde pe an, ar putea reprezenta ceva demn de luat în calcul", ne-a spus domnia sa.

Creşterile economice ale ţărilor din zona euro au dus la un avans de 0,3% în al doilea trimestru al anului, potrivit datelor Eurostat.

Avansul solid din al doilea trimestru nu este neapărat începutul unei reveniri sustenabile, potrivit analiştilor citaţi de presa internaţională, lucru care privit din perspectiva ţării noastre ar întări declaraţiile analistului Lucian Isar privind faptul că agricultura este motorul principal al creşterii economice autohtone. Florin Cîţu, însă, consideră că rezultatele bune din agricultură de anul acesta se vor reflecta în economie abia anul viitor.

Unii economişti, citaţi de presa internaţională, consideră că avansul economic va continua în zona euro şi în al treilea trimestru, dar că şansele ca aceasta să fie o revenire durabilă sunt încă prea mici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si cititi va rog raportul contabil a lui Red Montana. Veti deslusi imediat cum este liasonul dintre aritmetica si vitelul de aur.

    Fraza dvs. "Planul de investiţii de 10 miliarde de euro anunţat recent de autorităţi nu cred că se va materializa. Eu consider că planul respectiv este mai mult pentru marketing, şi nu unul serios. 10 miliarde de euro nu reprezintă foarte mult. Cam atât intra şi până acum, chiar şi când nu intra nimic" Deci marketingul este stiinta care ne arata cum de fapt Universul nu este altceva decat VACUUM. UAU! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb