AUGUSTIN LAZĂR, DESPRE LEGALITATEA PROCEDURII DE REVOCARE A ŞEFEI DNA: "Este concluzia Ministerului Public. Am lansat această întrebare pentru dezbatere"

D.I.
Anticorupţie / 4 martie 2018

Augustin Lazar (Sursa foto: Twitter)

Augustin Lazar (Sursa foto: Twitter)

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi se întreabă dacă Executivul poate să se erijeze în acelaşi timp "în denunţător şi apoi în evaluator".

Întrebat dacă ministrul Justiţiei a încălcat regulamentul CSM în momentul în care a formulat cererea de revocare a procurorului-şef al DNA, Augustin Lazăr a declarat că "Este concluzia Ministerului Public. Am lansat această întrebare pentru o dezbatere, pentru a vedea şi alte puncte de vedere".

Totodată, referitor la legalitatea procedurii de demitere a procurorului-şef al DNA, Lazăr a explicat: "Această întrebare am pus-o eu. A fost provocarea, tema pe care am pus-o în dezbatere. Este bine-cunoscut că există art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, prin care se reglementează pas cu pas procedura de verificare a managementului practicat de un procuror-şef. De la sesizare până la verificarea de către Inspecţia Judiciară. Apoi, punerea în discuţie în secţia de profil, dacă este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauza. Se aduce la cunoştinţă şi se poate face verificarea apărărilor. După care, secţia dispune sau nu revocarea. Cel în cauza are posibilitatea să atace hotărârea secţiei la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Secţiei de contencios a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, este o procedura foarte elaborată iar eu am întrebat în Secţia de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis că Executivul să intervină peste această procedura şi dacă poate să o neglijeze şi să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în acelaşi timp în denunţător şi apoi în evaluator, în judecător al situaţiei, pentru a cere în continuare revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere. Răspunsul nostru este că nu poate, fiindcă ar trece linia roşie a separaţiei puterilor în stat".

În ceea ce priveşte relaţia dintre Ministreul Public şi actualul ministru al Justiţiei, Augustin Lazăr a afirmat: "nu ar trebui să dramatizăm o discuţie în contradictoriu. Esenţa dezbaterii juridice este discuţia în contradictoriu. Ea nu înseamnă că poate fi interpretată ca un conflict. Juriştii discută, au cultura de a discuta în contradictoriu problemele de drept care se pun. Iar aici, problema de drept este dacă Executivul are posibilitatea să intervină, să ceară revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere, înainte de a se parcurge procedura de verificare pe care o prevede regulamentul CSM".

În cele din urmă, oferind detalii despre întâlnirea sa cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Procurorul general a precizat: "A fost o întâlnire foarte bună cu prim-vicepreşedintele Frans Timmermans şi cu această ocazie am putut vedea într-adevăr că domnia sa este foarte bine informat în legătură cu problematica ce se discută în România, în special cu referire la problematica instituţiilor Justiţiei. Am putut vedea că unele convingeri pe care le avem noi au fost împărtăşite de Frans Timmermans, făcând referire mai ales la faptul că instituţiile justiţiei au puterea să-şi regleze singure, din interior, toate chestiunile care se ivesc. Nu numai atât, există şi proceduri care sunt foarte clar stabilite, prin care, dacă se pune problema verificării managementului unui procuror sau judecător cu funcţie de conducere, se urmează o anumită verificare de către Inspecţia Judiciară, care este sesizată în condiţiile legii, apoi Inspecţia Judiciară face un referat, apoi acel referat este examinat de secţia de profil din CSM. Prin urmare, există mecanisme care sunt realizate în legislaţia românească în materie de justiţie, pentru ca niciun arbitrariu să nu poată interveni în acest domeniu".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ce inspectie judiciara, ce CSM,ce proceduri legale ne trebuie?Nu avem antena3 care ne spune de atata vreme cine-i vinovatul?Inclusiv ministrul justitiei se bazeaza pe judecatile lor!Si tot PSD-ul !Atunci ce tot pierdem vremea cu fineturi ,cu delicatesuri cand lucrurile sunt clare: in loc de inspectie judiciara ,CSM si proceduri legale ii punem pe Gadea si Badea.Sa hotarasca ei cine trebuie sa fie vinovat si cine nu!Ce, n-ati vazut cat sunt de buni ,cum le stiu ei pe toate ? Si cat se sacrifica seara de seara sa lumineze poporul?

    1. Dragoș și Mircea Băsescu au ajuns la pârnaie după ce Antena 3 a difuza probele.

      DNA ținea dosarele sub calorifer. 

      Procurorul Portocală Zdreanță Negulescu e un pic mai retras, după ce Antena 3 a prezentat înregistrările cu modul de lucru al milițianului securist. KIovesi e mulțumită de el.

      În general, Securitatea a cam suferit de pe urma Antenei 3, e normal să suferi și tu. 

      Portocale stricate exista in toate institutile statului. 

      Si multe portocale stricate conduc institutii ale statului: Dragnea, Tariceanu, Tudorel, ...., Geogescu, Asztalis...

      ... Remarca este corecta A3=Inspectia Judiciara .....parte a statului Paralel

      Nu-i corect. Sediile Intact au fost confiscate pentru a pune valoare firmele de pază care au grijă de câinii vagabonzi, în timp ce Realitatea SRI TV se află în insolvență de 7ani cu toate că bugetele SRI au crescut în fiecare an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb