AUREL BERNAT, CEO BT ASSET MANAGEMENT: "Investiţiile în fonduri de acţiuni sunt plasamente de termen lung"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2021

"Investiţiile în fonduri de acţiuni sunt plasamente de termen lung"

"Principalele investiţii ale fondului BT Maxim sunt în companii mari, stabile şi cu rezilienţă la perioade de criză" "În perioadele de «boom» ale pieţei, alocăm o parte din resurse şi în companii mai mici, dinamice, care au potenţial de apreciere"

Când cineva decide să investească în titluri ale pieţei de capital, este recomandat să facă plasamente diversificate, să investească periodic astfel încât să poată beneficia de oportunităţile care apar în momentele negative ale pieţei, şi să plece de la premisa că investiţiile în fonduri de acţiuni sau acţiuni listate sunt plasamente de termen lung, ne-a spus Aurel Bernat, CEO-ul BT Asset Management, în cadrul unui interviu despre fondul BT Maxim şi investiţii în valori mobiliare.

BT Maxim este un fond cu risc ridicat, ce investeşte cel puţin 85% în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti. În primăvara anului trecut, în ton cu dinamica pieţei afectată de şocul Covid-19, Valoarea Unitară a Activului Net a scăzut puternic, pentru ca ulterior să aibă o recuperare spectaculoasă. Aurel Bernat spune că reacţia investitorilor, care în mare parte trecuseră prin experienţa crizei din 2008 - 2009, a fost peste aşteptări, unii chiar făcând investiţii suplimentare, pe fondul evaluărilor în scădere.

"Crizele nasc oportunităţi investiţionale, iar cei convinşi de acest lucru au continuat să fie inves­titori", punctează CEO-ul BT Asset Management.

Reporter: BT Maxim este un fond cu risc ridicat, destinat celor care se expun activelor riscante din pieţele de capital. Concret, care sunt aşteptările pe care ar trebui să le aibă un investitor al fondului, în termeni de rentabilitate şi risc?

Aurel Bernat: De regulă, clienţii care aleg să investească în astfel de fonduri urmăresc potenţialul unui randament ridicat, eventual de două cifre. În acest context, trebuie să aibă în vedere că, pe termen scurt, pot exista evoluţii negative, dar dacă îşi păstrează strategia de a investi pe termen lung, pot atinge ţintele de randament propuse. În acelaşi timp, ei trebuie să înţeleagă că în momentele negative, volatilitatea este de obicei mare şi acest lucru poate fi o oportunitate de achiziţie la preţuri bune, privite pe termen îndelungat.

Reporter: Care sunt criteriile sau metodele pe care le utilizaţi pentru a identifica companiile cu cel mai mare potenţial de dezvoltare, la preţuri subevaluate?

Aurel Bernat: BT Maxim este un fond cu expunere pe acţiuni locale, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Departamentul de analiză monitorizează în permanenţă companiile din piaţă, în primul rând pe criterii fundamentale (rezultate financiare, modificări ale pieţei în care activează compania), cât şi prin criterii tehnice (momentul unei creşteri sau scăderi de expunere). Când identificăm o companie cu potenţial de creştere, se trece la etapa următoare, de propunere a investiţiei către Comitetul de Investiţii.

Reporter: Conform descrierii de pe site-ul BT Asset Management, o prioritate a administratorului fondului BT Maxim este ajustarea dinamică a expunerii pe acţiuni, pentru a beneficia cât mai mult de perioadele de creştere, dar şi pentru a evita o parte din scăderi, în perioadele dificile ale pieţei. Puteţi detalia câteva dintre strategiile sau tehnicile pe care le folosiţi pentru atingerea acestor ţinte (diminuarea pierderilor în perioade de scădere ale pieţei, respectiv beneficierea cât mai mult de perioadele de creştere)?

Aurel Bernat: BT Maxim este fond de acţiuni în care minim 85% din active sunt investite în acţiuni. În perioadele de incertitudine a pieţei, urmărim ca expunerea pe acţiuni să fie în zona nivelului minim (85%) şi păstrăm rezerve de disponibilităţi în depozite bancare pentru a asigura lichiditate suficientă fondului. Principalele investiţii ale fondului sunt în companii mari, stabile şi cu rezilienţă la perioade de criză. În perioadele de "boom" ale pieţei, alocăm o parte din resurse şi în companii mai mici, dinamice, care au potenţial de apreciere, iar expunerea pe acţiuni este mai mare.

Reporter: În portofoliul BT Maxim, sectorul bancar este cel mai bine reprezentat - atât la finele lunii noiembrie cât şi a anului trecut, trei din primele cinci deţineri erau bănci, cu o pondere de circa 25% din totalul activelor administrate. Care sunt factorii care v-au determinat să adoptaţi această poziţionare, în contextul actual?

Aurel Bernat: Uzual, cele două bănci locale listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt printre deţinerile importante ale BT Maxim, dat fiind faptul că sunt companii reprezentative pentru bursa locală. În ultimul an, am crescut substanţial expunerea şi pe al treilea emitent bancar (n.r. Erste Group Bank), achiziţiile fiind făcute la preţuri atractive. Aprecierea titlurilor din ultima perioadă a avut ca rezultat creşterea ponderii acestui sector în activul BT Maxim.

Reporter: Cum au reacţionat investitorii fondului BT Maxim la declanşarea pandemiei Covid-19 din februarie - martie anul trecut şi ulterior, în timpul recuperării căderilor pieţelor? Cum explicaţi tendinţele?

Aurel Bernat: Reacţiile investitorilor au fost pozitive, chiar peste aşteptări, ţinând cont de context. Am reuşit să avem o stabilitate mare a resursei investite de aceştia şi am văzut chiar investiţii suplimentare pe fondul evaluărilor în scădere. Explicaţia vine din faptul că, majoritatea clienţilor de acţiuni trecuseră prin experienţele trecutului 2008-2009. Crizele nasc oportunităţi investiţionale, iar cei convinşi de acest lucru au continuat să fie investitori.

Reporter: Ce sfat aveţi pentru cineva care nu a mai investit niciodată în titluri ale pieţei de capital?

Aurel Bernat: Când se decid să investească este potrivit să realizeze o diversificare a plasamentelor. De asemenea, este foarte important să poată investi periodic, recurent, astfel încât să poată beneficia de oportunităţile care apar şi să reuşească achiziţii la preţuri atractive, în momentele cu evoluţie negativă a pieţei.

Un alt element foarte important îl reprezintă confortul pe care trebuie să îl aibă clienţii în ceea ce priveşte piaţa de acţiuni. Volatilitatea este un bun exemplu, nu trebuie să ne ferim de ea, ci mai degrabă să o înţelegem ca un element firesc într-o piaţă a cererii şi ofertei. Punctul principal de plecare rămâne însă menţiunea că, investiţiile în fonduri de acţiuni sau acţiuni listate sunt plasamente de termen lung.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb