Coronavirusul va concretiza ceea ce începuse liderul SUA Donald Trump să facă, respectiv va deglobaliza economia, este de părere economistul Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a spus că efectul principal al pandemiei de COVID-19 va fi restructurarea economiei mondiale, prin restrângerea comerţului internaţional şi concentrarea pe economiile naţionale.
Specialistul ne-a precizat: "Eu cred că există două tipuri de consecinţe ale acestui virus, pe care le putem gândi pe termen scurt.
Unul se referă la o contracţie foarte puternică a activităţii economice. Vor apărea sectoare în care va creşte şomajul, cu scăderea activităţii, închideri de companii, falimente etc. Sectorul financiar va fi expus, de asemenea, foarte mult, deşi o parte dintre măsurile de susţinere pe care le vor anunţa Guvernele şi băncile centrale vor avea efect de atenuare.
Pe lângă aceste lucruri, va exista un rând doi de consecinţe, care înseamnă o restructurare enormă a economiei mondiale, care va dura ani de zile de acum înainte. Ceea ce începuse să facă Trump, cu concentrarea pe economia naţională şi restrângerea comerţului internaţional, se va accentua foarte mult acum. Fiecare economie va fi pe cont propriu, iar procesul de globalizare va face un pas mare înapoi".
Referitor la măsurile anunţate de o parte dintre băncile din ţara noastră care să vină în sprijinul clineţilor, Aurelian Dochia consideră că, deocamdată, băncile noastre au luat nişte măsuri preventive şi pentru a da un semnal către societate că sunt solidare, că doresc să ajute la rezolvarea situaţiei.
Dacă, însă, chiar vor apărea persoane şi companii cu probleme de rambursare, atunci lucrurile se vor complica, ne-a mai explicat domnia sa,a dăugând: "Deocamdată băncile au anunţat măsuri cu impact mediatic şi un semnal de solidaritate".
În această perioadă, toată lumea aşteaptă măsuri concrete de la Banca Naţională a României (BNR), iar BNR aşteaptă să vadă în ce direcţie se îndreaptă lucrurile, opinează analistul, apreciind: "Banca centrală nu îşi poate permite să îşi epuizeze muniţia de la început. Atât BNR, cât şi Ministerul Finanţelor sunt cele mai importante elemente la nivel macro-economic care pot interveni în criză, dar trebuie să vadă exact care este situaţia şi ce măsuri pot adopta".
• Vasilescu, BNR: "Nimic nu ar putea fi mai rău la această oră decât să cadă câteva bănci"
Prioritatea Băncii Naţionale a României, "urgenţa urgenţelor", este, acum, imunitatea sistemului bancar, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul băncii centrale. Acesta ne-a explicat: "Nimic nu ar putea fi mai rău la această oră decât să cadă câteva bănci. Toată economia o ia la vale după bănci. Imunitatea băncilor ne interesează în aceeaşi măsură în care ne interesează imunitatea fiecăruia dintre noi".
Banca Naţională este responsabilă pentru întărirea imunităţii sistemului bancar şi a fiecărei bănci în parte, a subliniat Adrian Vasilescu. Reprezentantul BNR este de părere că important este ca riscurile să se împartă mai departe. Consultantul BNR ne-a precizat: "A doua problemă foarte importantă este solidaritatea dintre bănci şi clienţii lor. Banca Naţională face analize în momentul de faţă, un fel de teste de stres, ca să vadă cât pot suporta băncile amânarea plăţilor, ce se întâmplă cu o bancă mare, de importanţă strategică, ce se întâmplă cu o bancă mică etc. Tot felul de astfel de astfel de situaţii sunt analizate la BNR, astfel încât să putem da sfaturi băncilor, pentru că banca centrală nu este minister să dea dispoziţii, poate da doar sfaturi".
Adrian Vasilescu ne-a mai spus şi că este foarte important să putem păstra inflaţia la un nivel scăzut: "Am avut o inflaţie mare, acum am ajuns la o inflaţie mai domoală. De la 5,41% în mai 2018 am coborât la 3%, ultima cifră. Eurostat urmează să publice topul ţărilor cu rata inflaţiei. Noi am fost pe primul loc, cu cea mai mare rată de inflaţie, în decembrie şi ianuarie am cedat locul Ungariei, şi am trecut noi pe locul al doilea, fiind urmaţi de Cehia şi Polonia, pe următoarele două locuri. Pe februarie aşteptăm să mergem spre mijlocul clasamentului, să părăsim acest podium nefericit cu cele mai mari inflaţii din UE. Problema care se pune este, acum că avem o inflaţie de 3%, să vedem cum să apărăm acest cap de pod. Este o problemă fundamentală a economiei. În timp ce magazinele de mărfuri industriale îşi reduc activitatea, turismul a cam închis obloanele, apar riscurile speculaţiilor. Când este cerere, comercianţii nu rezistă tentaţiei de a mări preţurile, dar acest lucru este o ieşire din rând. Dacă se duce inflaţia în sus este foarte grav şi de aceea trebuie să vedem cum depăşim o criză economică, pentru că putem să intrăm în recesiune.
În concluzie, priorităţile BNR sunt să nu cadă vreo bancă, să nu intre economia în recesiune şi să apărăm capul de pod care este inflaţia de 3% şi care este cea mai mică inflaţie din toamna anului 2017 până acum. Am intrat în ţinta de inflaţie, care are plafonul de sus la 3,5%. Este greu de apărat acest nivel al ratei inflaţiei în condiţiile în care tentaţia de speculă este atât de mare".
Reprezentantul BNR a concluzionat precizând că solvabilitatea băncilor este foarte bună, dar că, în acest moment, BNR este în situaţia să ajute băncile să îşi păstreze nivelul bun de lichiditate.
• Adrian Codirlaşu: "Acest virus a închis consumul"
Acest virus a închis consumul, lăsând la o parte produsele alimentare, şi cum cea mai mare parte din PIB înseamnă consum, probabil că anul acesta vom avea o recesiune globală, ne-a transmis Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA. Domnia sa ne-a declarat: "În acest context, atât băncile centrale, cât şi autorităţile iau măsuri. FED, FMI, CE, toate autorităţile au anunţat măsuri foarte puternice pentru anularea efectelor create de coronavirus. Mai trebuie ca acest virus să dispară şi apoi măsurile adoptate îşi vor face efectele. Probabil că vom avea ceva mai multă inflaţie la nivel global, iar unele companii vor avea nevoie de suport de la stat".
Adrian Codirlaşu a evidenţiat că sectorul sanitar se pregăteşte serios să treacă peste acest virus, deja se fac teste pe oameni pentru un vaccin, se testează tratamente etc.: "Dacă vom scăpa în curând de acest virus, pentru că vine vara, atunci economia îşi va reveni destul de repede, iar la iarnă sistemul sanitar va fi mult mai pregătit".
• S&P Global: "Pandemia de coronavirus a afectat activitatea economică mult mai grav decât se estima anterior"
Şi experţii de la S&P Global sunt de părere că oprirea bruscă a economiei ca urmare a măsurilor destinate limitării propagării coronavirusului va provoca o recesiune mondială în acest an, iar procentul companiilor americane în insolvenţă ar putea trece de 10% în următoarele 12 luni. Un raport al agenţiei de evaluare financiară S&P Global arată că pandemia de coronavirus a afectat activitatea economică mult mai grav decât se estima anterior, iar pagubele se vor înrăutăţi în SUA şi Europa.
Economistul şef de la S&P Global, Paul Gruenwald, a precizat: "Datele preliminare din China arată că economia a fost lovită mult peste aşteptări, deşi o tentativă de stabilizare a început deja. Europa şi SUA se îndreaptă spre aceeaşi direcţie, în condiţiile în care restricţiile cu privire la contactele interpersonale pun presiune pe cererea deja în scădere, ceea ce va contribui la scăderea activităţii economice în al doilea trimestru, înainte ca revenirea să înceapă, la finele anului".
Agenţia de evaluare subliniază că diminuarea fluxului de lichidităţi şi condiţii de finanţare mult mai stricte, precum şi un şoc simultan al preţului petrolului va afecta credibilitatea. S&P Global avertizează, potrivit Reuters, preluată de Agerpres, că aceşti factori ar putea conduce la o creştere a insolvenţelor, cu o rată de default în rândul companiilor non-financiare din SUA care ar putea trece de 10%, iar în Europa să se apropie de 10% în următoarele 12 luni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii le cere ţărilor europene să ia măsuri mai "îndrăzneţe", a anunţat, ieri, la Copenhaga, şeful OMS pentru regiunea Europei, amintind că Europa este "epicentrul" pandemiei noului coronavirus, relatează AFP.
OMS Europa include 53 de ţări eteroclite, de la Atlantic la Pacific, inclusiv Rusia şi Andorra, Germania şi Tadjikistanul.
• BT anunţă soluţii pentru susţinerea IMM-urilor
Banca Transilvania anunţă un prim set de măsuri imediate pentru susţinerea IMM-urilor şi a companiilor cu care lucrează şi care sunt afectate de actualul context.
Ömer Tetik, Director General Banca Transilvania, a comunicat: "Pe lângă măsurile de susţinere care vor fi implementate, Banca Transilvania se va plia pe planurile de susţinere ale altor bănci în cazul clienţilor comuni, acolo unde BT nu este banca principală, deoarece în acest mod poate fi susţinut un număr mai mare de firme româneşti".
Printre măsurile care au intrat în vigoare ieri şi se aplică imediat se numără reducerea ratelor de credit pentru următoarele şase luni, până la 100% din aceste rate, acolo unde se justifică şi analizând impactul imediat şi pe termen mediu.
• Măsurile propuse de ING Bank
În contextul pandemiei de coronavirus, ING Bank anunţă următoarele măsuri:
"- Pentru clienţii persoane fizice cu credite de nevoi personale şi imobiliare care sunt afectaţi în mod tranzitoriu de pandemia de COVID-19 şi care solicită în mod direct măsuri de sprijin, putem aplica amânarea plăţii ratelor până la două luni. Durata creditului va fi extinsă în concordanţă, pentru a păstra acelaşi nivel pentru ratele lunare.
- Pentru clienţii persoane fizice care resimt un impact direct şi de durată prin circumstanţe ca pierderea locului de muncă sau probleme grave de sănătate, vom proceda ca întotdeauna în astfel de situaţii, cu grijă şi responsabilitate, încercând să găsim pentru fiecare caz în parte soluţia potrivita reeşalonării creditului.
- Pentru IMM-uri şi micro-companii, care se preocupă de două ori mai mult în aceste zile - şi pentru familia lor şi pentru afacerea lor - vom înlesni aprobarea reînnoirii pe trei luni a facilităţilor de finanţare a capitalului circulant, fără a fi nevoie ca ei să se prezinte la bancă. Măsura se aplică clienţilor cu scadenţă la facilităţile de credit în următoarele trei luni şi care nu se află deja într-un proces de remediere sau de restructurare a creditelor existente.
- Referitor la informarea trimisă către IMM-uri în data de 11.03.2020, privind modificarea comisioanelor percepute comercianţilor pentru încasările la POS de la 1 aprilie 2020, am decis amânarea cu trei luni a implementării acestei masuri, dat fiind contextul COVID-19. Dorim să subliniem faptul că acest comision nu afectează în niciun fel comisioanele plătite de persoanele fizice".
• FNGCIMM sprijină companiile şi sectorul financiar prin preluarea parţială a riscurilor de credit
Impactul COVID-19 asupra mediului de afaceri este înca la început, iar continarea activităţii şi finanţarea companiilor vor fi prioritatile perioadei următoare, pentru mediul de afaceri şi cel financiar, estimează reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Aceştia spun că Fondul poate acorda sprijin companiilor şi sectorului financiar prin preluarea parţială a riscurilor de credit, facilitând, în acest fel, accesul la finanţare în condiţii şi la costuri cât mai avantajoase. "Finanţarea investiţiilor sau a activităţii curente a IMM-urilor, pe perioade scurte, medii sau lungi, se poate face solicitând băncilor partenere accesarea garanţiilor financiare oferite de FNGCIMM. Procesul de acordare va fi simplu şi rapid, pe baza aceleiaşi documentaţii solicitate la acordarea creditului, fără alte deplasări sau costuri suplimentare", subliniază comunicatul FNGCIMM.
• Consumatorii propun Guvernului o serie de măsuri de sprijin
Asociaţia CREDERE solicită premierului şi Guvernului ţării adoptarea de urgenţă a unor măsuri eficiente care să conducă la protejarea consumatorilor de credite.
Măsurile propuse de consumatori Executivului sunt:
"- Amânarea, pe o perioadă de cel puţin trei luni, a plăţii ratelor la toate tipurile de credite acordate consumatorilor, indiferent că este vorba de credite imobiliare, credite acordate prin programul Prima Casă, credite de nevoi personale, carduri de credit, credite acordate de bănci sau credite acordate de IFN-uri;
- Identificarea de măsuri care să conducă la suspendarea executărilor silite care afectează consumatorii utilizatori de servicii financiare, indiferent de stadiul de derulare a procedurilor;
- Suspendarea, pentru o perioadă de cel puţin trei luni, a activităţii de recuperare a creanţelor provenite din neplata la termen a datoriilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare;
- Interzicerea expresă, pe o perioadă de cel puţin trei luni, a blocării conturilor bancare ale consumatorilor de către banci, pe motivul neactualizarii datelor personale ale acestora".
Acest set de măsuri, cu caracter urgent, eventual completat cu acţiuni complementare, ar trebui să protejeze debitorul de rând şi, nu în ultimă instanţă, societatea, apreciază sursele citate. Cestea consideră că soluţiile propuse nu trebuie lăsate exclusiv la latitudinea industriei bancare, din moment ce anumite bănci par să nu fie dispuse la concesii, în timp ce altele anunţă, în mod public, măsuri doar pentru a crea aparenţa unui real ajutor acordat consumatorilor aflaţi în dificultate în această perioadă.
1. Frica-n furnicare?
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 06:42)
Peste - 40% a scăzut bursa din Viena în ultimele 30 de zile?
FIFA spune că viața va reveni peste 1 an la normalul care a fost nu demult?
20 mil de oameni în țară și cca 5 000 de teste ne arată că stăm cu mâna întinsă ca cerșetori?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 10:06)
Cred ca nea Dochia, cu tot respectul pentru multa sa stiinta de carte si pricepere, pune in aceeasi oala doua lucruri complet diferite, cu naturi diferite. Trump nu deglobalizeaza, ci reseteaza la el acasa folosind cele 3 parghii ale puterii sua - economica, militara, politica lucrurile pentru a extrage mai multa valoare adaugata plecand de la nivelul de baza - productia. ce si-a propus trump, firesc ar fi sa isi propuna fiecare lider - sa se concentreze pe productia nationala si pe bratele de munca de acasa cat de mult poate. asta nu e deglobalizare, ci concentrarea si utilizarea capitalului national pentru a avea ceva mai mult control atunci cand apare un factor global destabilizator. in acest moment, virusul covid 19 este un astfel de pericol global, iar trump poti spune ca a actionat pe directia buna daca luam in calcul lucrul asta. dar, ce ar fi america fara globalizare? ar mai avea forta de acum? cat exporta us din productie? credeti ca sunt nebuni? voi ati vazut ce miliardari sunt in echipa de consilieri si in executivul lui trump? aia credeti ca vor sa isi ia jucariile acasa sau sa se foloseasca de orice argument soft power/hard power pt a face si mai multi bani afara. Asa ca, nea dochia, cu tot respectul, trump nu lucreaza pt deglobalizare, ci a fost, culmea chiar el asa nesabuit cum pare uneori, mai bine pozitionat decat ceilalti mameluci din ue, uk si altii din lume la nebunia asta cu virusul tocmai pt ca agenda lui cauta sa minimizeze impactul factorilor externi asupra capitalului american, iar pana acum o mare parte din impact venea intr-adevar din status quo-ul unor tratate economice internationale la care us este parte.
2.1. cateva cifre (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 10:24)
ca o completare, america lui trump este importatorul nr. 1 al planetei si exportatorul nr. 2 al lumii asa ca sa spui ca trump deglobalizeaza este, factual, o prostie sau o minciuna, dupa caz.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 11:18)
Atunci autorul articolului nu ar tebui sa vorbeasca despre deglobalizarea initiata de catre Trump.ci despre egocentrismul si megalomania aduse la cote maxime practicate de administratia Trump.Scadem importurile, ne concentram pe resursele si forta de munca proprii, pentru a avea control mai bun(asta nu se cheama deglobalizare in opinia ta),dar crestem exporturile de toate felurile,inclusiv de arme,le testam pe popoare sa demonstram cat sunt de eficiente.In acest caz nu mai putem vorbi despre deglobalizareDin contra,jupamul.lumii vrea sa controleze tot si toate atat pe plan intern cat si pe plan extern.Alte tari nu au voie sa-si controleze destinul si sa actioneze in scop.propriu .Eu cred Trump incearca mai mult sa dezbineze si sa destabilizeze tari(prin diferite metode necinstite) pentru interesul SUA.Spune despre rusi , chinezi,etc.ca nu joaca corect de parca ei sunt tamaia din cadelnita.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 11:28)
E ridicol. Vbim de importatorul nr. 1 al lumii, deci daca ar scadea us importurile e grav,nu? deci, pe logica ta, importurile tb numai sa creasca? spune-le teoria asta germanilor, francezilor, chiar si chinezilor. Daca reducem discutia la faptul ca SUA ca si alte puteri asta fac de mii de ani cauta sa profite/subjuge/subordoneze alte tari, inseamna ca in cazul lui trump s-a schimbat metoda/abordarea, nicidecum obiectivul strategic. aaa ca trump nu va e simpatic, ghinion, cel mai probabil nu il intereseaza si nu il va interesa vreodata, inteleg ca va doare..
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 11:51)
Trump.vrea sa scada importurile,nu eu.Si asa este ,aveti dreptate,SUA nu duc politica asta de ieri,de azi,insa Trump.a pus moțul .Nu-mi este simpatic dar nici nu-l urasc.Am eu niste persoane care ordona sa fie omorati proprii cetateni prin ambasade,sa fie biciuiti,torturati,decapitati fiindca nu sunt de acord cu regimul sau religia extermista.In privinta asta Trump e mielusel,nu se compara.Oricat nu ti-ar place o persoana nu o poti nedreptati asa.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 20:49)
Nu scapi nici o ocazie de a critica dur America si pe Trump! De fapt nu este vorba de critica,tu faci propaganda! Cititorul de mai sus ti-a dat replica potrivita si sunt de acord cu el 100% in cel priveste pe Trump si pe acest Dochia! Daca ai vazut ca nu-ti iese pasenta,ai dat-o in diversiune:"Trump nu este chiar atat de rau precum printul mostenitor saudit"! In categoria acestori dictatori se afla si putin care te plateste pt propaganda! Hai sictir!
2.6. 2.4.se poate.. (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Corectorul în data de 18.03.2020, 22:23)
Hei tu,. 2.4._Hai sictir, si de la mine.! Nu știu dacă ești propagandist plătit de.. PuȚin - timp dar,... Hai sictir, că nu l.ai băgat lângă Prințul moștenitor pe Saddam Hussein, Gaddafi, Mobutu Sese Seko, Caligula și Nero.. Cum poți zice : """în privința asta Tramp e un mielușel, nu se compară.?""" Care e logica, care e legătura.??? Fă-te om onest și comentează la obiect. Sau spune : uite cum a ajuns lumea cu Trump, ; ALTFEL stăteau lucrurile cu Hillary Clinton cel mai puternic " bărbat" al Terrei și la noi cu savanta de renume Mondial Viorica Dă în Cilă, citind colile scrise de "Geniul de Teleorman".
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 23:17)
Acum te superi ca l-am facut pe Trump mielusel?Cand il critic va suparati,cand il laud va suparati...Eu nu am amintit de nemaipomenitul print,dar vezi tu ,Saddam si toti cei amintiti de tine au murit demult.Trump traieste,sunt prieteni si se face ca nu vede.Nu vreau sa vorbesc explicit cine intelege bine,cine nu,nu.In plus,te-ai mai luat si dupa desteptul ala de la 2.5 care nu stie sa zica decat :Mai beti si voi apa ca au venit vremuri grele!
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 23:31)
"Hai sictir,trolule!"Ai uitat sa scrii.Vezi ca "nici o"se scrie legat.Ti-am mai spus sa inveti carte,dar tu o tot dai una si buna cu propaganda!
2.9. Pt. 2.4. (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de Acum corectez în data de 19.03.2020, 23:42)
Te citez : """, sunt prieteni și se face că nu vede. Nu vreau să vorbesc explicit cine înțelege bine cine nu, nu. . """ Eu am înțeles.! E corect : Nu ai amintit de niciun prinț. ( Doar intuiția, TV, relatările presei, m-au trimis la tranșarea din ambasadă). RETRAG "felicitarea." ! (cea cu : Hai sictir.). Iertare, m-am grăbit.! .. DAR...fiind cu "dreapta," aici și în SUA și peste tot în lume.... Nu îmi place Trump, în acea campanie în unele momente aș fi vrut să iasa Hillary Clinton, ca să se compromită "" democrația votului"". . Marea prostie a acordării votului, fără examen, fără educație politico- electorală,fără testare ; votează tot prostul, tot semi- alfabetizatul inAPT de vot. Vezi : ciuma roșie +Vasilica de Videle, prim-Baronul Dragnea si predecesorii săi.. Cu respect.! Poți fi educator electoral pentru acei indoctrinati cu ideologia roșie ilieșciano- bolșevică.
3. Nu e deglobalizare
(mesaj trimis de Cris în data de 18.03.2020, 11:40)
E o re-globalizare pe teren nou, fertil pentru instaurarea unui sistem totalitar, cu orice riscuri si sacrificii.
Noul sistem nu va mai arata ca cel din trecut - vezi supravegherea electronica a celor izolati la domiciliu (Italia, Franta, etc). Se va introduce o moneda unica, electronica, o identitate unica electronica, o autentificare unica pe internet, un control electronic si toate acestea vor conduce, in final, in cativa ani la introducerea unui cip sub piele. Despre asta este vorba, nu conteaza in ce directie se duce economia, guvernelor nu le pasa de mici afaceri sau de persoane fizice (vor fi sacrificati fara numar), le pasa doar de mari corporatii.
Viitorul arata asa: un guvern mondial, corporatii care fabrica tot cu ajutorul robotilor si imprimantelor 3D, restul sclavi cu cip sub piele. Nu vor mai exista afaceri mici, turism, servicii.. chestii din astea marunte, toate vor fi desfiintate. Dar mai intai trebuie redusa la jumatate populatia planetei in 2-3 ani.. Cam asta e.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 18:00)
"Viitorul arata asa: un guvern mondial, corporatii care fabrica tot cu ajutorul robotilor si imprimantelor 3D, restul sclavi cu cip sub piele. Nu vor mai exista afaceri mici, turism, servicii.. chestii din astea marunte, toate vor fi desfiintate. Dar mai intai trebuie redusa la jumatate populatia planetei in 2-3 ani.. Cam asta e. "
Ai dreptate. Toate afacerile mici s-au închis în perioada asta de frica baubaului pardon coronavirusului. Centrul vechi, magazinele de cartier, cofetăriile. Asta nu poate să ducă decât la consecințe grave. Nu știu dacă sunt de acord cu varianta scăderii populației, dar la restul subscriu.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 20:31)
Cumpărați o căsuță înconjurată de ceva teren in Apuseni; trezeste dis de dimineata, savurează splendorile naturii, multumeste cu mai puțin si te vei liniști.
Ce bine va fi.
4. Florin Vasile Catzu e un tampit
(mesaj trimis de Cris în data de 18.03.2020, 18:35)
Firmele afectate NU au nevoie de capital de lucru, că nu au cerere, ce drku sa facă cu capital de lucru daca NU au cerere?
Idem salariații care ajung pe drumuri, ei nu au nevoie de amânarea plății ratelor că nu vor avea din ce sa le plătească peste o lună sau două daca ei intră în șomaj tehnic și își vor pierde locurile de munca.
5. fără titlu
(mesaj trimis de misu64 în data de 18.03.2020, 19:39)
ba nebunilor miine e ziua voastra vindeti tot la bursa si banii investitii in euro , altfel o sa ajungeti holmesi
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Unu în data de 19.03.2020, 04:11)
Mai bine banii "investitii" in dinti de aur Dar cred ca deja tu ai facut deja investitia asta )))))
6. GRETA
(mesaj trimis de Dinu în data de 19.03.2020, 10:39)
Ca sa intelegem ce va urma trebuie sa stim cum a pornit-variante:
1-s-ar putea sa fi "construit"virusul armata americana si sa-l fi pus in Wuchan cum au scapat stirea autoritatile chineze,oricum Trump dorea sa-i opreasca in vreun fel pe chinezi si sa rupa UE
2-virusul aparuse in Wuchan la inceputul toamnei dar cum a spus Vargas(nobel literatura) daca era o democratie(vezi situatia din Hong Kong) scenariul era altul,dar au ascuns 2 luni!!! raspandirea virusului pt ca stiau efectele devastatoare in economie
3-Si uite asa ajungem iar la Greta T"Vorbiti de cresteri economice si lux si ne asteapta cataclismul climatic...cum indrazniti...".Cineva o sa bage omenirea in izolare si o sa vedeti cum revin iernile cu zapada...și se reface Antarctica...Daca nu cumva ne aduce cineva mai aproape vreo 2-3 planete de consumat,ca prea consuma unii ca dementii si disperatii:nu ajunge o vila de 20 milioane mai vrea una de 60 de milioane...