Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat, azi, instituţiilor internaţionale de mediu, care au pe agendă subiectul canalului Bîstroe, să îşi intensifice eforturile pentru găsirea unei soluţii care să respecte pe deplin dreptul internaţional al mediului, informează un comunicat al MAE.
La întâlnirea cu secretarii Convenţiilor în domeniul protecţiei mediului, care a avut loc la Geneva, Aurescu a exprimat preocuparea României faţă de informaţiile recente privind continuarea, de către partea ucraineană, a lucrărilor la canalul Bîstroe din Delta Dunării, contrar prevederilor relevante ale recomandărilor organizaţiilor internaţionale de mediu şi prevederilor Convenţiilor.
La întâlnirea de la Geneva au luat parte secretarii Convenţiilor în domeniul protecţiei mediului, sesizate de România în dosarul Bîstroe, respectiv Convenţia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţii, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în probleme de mediu, şi Convenţia de la Ramsar privind zonele umede de importanţă internaţională.
Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că Ucraina nu are dreptul, în prezent, să facă niciun fel de lucrări la canalul Bîstroe. MAE a transmis, deja, o solicitare Ambasadei Ucrainei la Bucureşti de a confirma eventuala intenţie de finalizare a lucrărilor de construcţie a digului de la gura de vărsare a braţului Bîstroe în Marea Neagră.