AURESCU: "Reforma serviciilor consulare constituie o prioritate zero a conducerii MAE"

J.P.
Politică / 4 martie 2021

"Reforma serviciilor consulare constituie o prioritate zero a conducerii MAE"

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat, joi, în cadrul unei discuţii cu senatorul pentru Diaspora Radu-Mihai Mihail, liniile de acţiune avute în vedere de MAE privind reforma serviciilor consulare, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Aurescu a subliniat că reforma serviciilor consulare constituie o prioritate "zero", în vederea facilitării adecvate a accesului cetăţenilor români la acestea şi îmbunătăţirii ample a calităţii şi condiţiilor lor de procesare.

El a precizat că MAE va continua să acţioneze pentru extinderea reţelei consulare şi modernizarea oficiilor consulare ale României, printr-un plan etapizat pe următorii patru ani. Aurescu a amintit că Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, documentul programatic "Redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României. Stadiul actual şi perspective de acţiune pentru perioada 2021-2025".

Ministrul a menţionat şi elaborarea şi adoptarea unei noi proceduri privind organizarea consulatelor itinerante în localităţile aflate la distanţe considerabile faţă de sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.

Conform MAE, noua procedură urmăreşte realizarea unui calendar anual de organizare a acestor acţiuni, care să ofere o mai mare predictibilitate a furnizării de servicii consulare membrilor comunităţilor româneşti. Au fost stabilite criterii mai clare privind organizarea de consulate itinerante, rezultate inclusiv din consultarea mediului asociativ şi a membrilor comunităţilor româneşti, precum şi măsuri de eficientizare a comunicării acestor iniţiative în spaţiul public, pentru o bună informare, în timp util, a celor interesaţi.

Aurescu a trecut în revistă şi demersurile iniţiate de MAE pentru digitalizarea şi debirocratizarea procesului de furnizare a diverselor servicii consulare pentru cetăţenii români din străinătate, acţiuni care presupun optimizarea sistemelor informatice aferente, precum şi, în anumite cazuri, modificarea cadrului legislativ naţional. Prin acest amplu proces, MAE urmăreşte să reducă semnificativ prezenţa fizică a cetăţenilor români la sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, respectiv să eficientizeze obţinerea serviciilor consulare.

Ministrul de Externe a arătat că sunt în egală măsură prioritare aspectele legate de încadrarea adecvată cu personal a secţiilor consulare ale misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare, suplimentarea numărului reprezentanţilor instituţiilor centrale implicate în sprijinirea membrilor comunităţilor româneşti din afara graniţelor şi perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului consular.

Bogdan Aurescu a accentuat importanţa pe care o acordă modului în care funcţionarii consulari se raportează la solicitările cetăţenilor, conducerea MAE făcând eforturi "constante" pentru a asigura servicii consulare în condiţii civilizate, de deschidere, amabilitate, solicitudine şi respect. În acelaşi timp, MAE subliniază că va fi acordată toleranţă "zero" oricăror comportamente ale personalului consular care încalcă aceste principii de conduită.

În acest context a fost discutată şi implementarea prevederilor Legii feedback-ului privind calitatea serviciilor consulare, recent aprobată de Parlament, proiect iniţiat de către senatorul Radu-Mihai Mihail şi sprijinit de ministrul Afacerilor Externe.

În finalul întrevederii, cei doi au subliniat importanţa continuării procesului de modernizare în domeniul consular, în beneficiul membrilor comunităţilor româneşti din străinătate, MAE urmând să informeze public periodic cu privire la stadiul demersurilor realizate în acest scop.

Radu-Mihai Mihail este membru în Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru românii de pretutindeni ale Senatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb