Australia caută soluţii alternative în cazul unui eşec al "contractului secolului" cu Franţa

G.B
Internaţional / 2 iunie 2021

Australia caută soluţii alternative în cazul unui eşec al "contractului secolului" cu Franţa

Australia are în vedere soluţii alternative în caz de eşec al "contractului secolului" încheiat cu Franţa privind construirea a 12 submarine pentru marina australiană, a anunţat astăzi un responsabil în Ministerul Apărării al acestei ţări, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Contractul - în valoare de 68 miliarde de dolari (56 miliarde de euro), încheiat cu grupul francez Naval Group (ex-DCNS) pentru construirea acestor 12 submarine cu propulsie convenţională în Australia - este acuzat de depăşiri de buget şi întârzieri, alegaţii pe care grupul industrial le respinge.

Problema continuării proiectului este un subiect sensibil pe planul politicii interne australiene.

Săptămâna viitoare, premierul Scott Morrison urmează să se întâlnească cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris.

"Este prudent ca Ministerul Apărării să ia în calcul alternative dacă nu vom fi în măsură să continuăm proiectul", a declarat miercuri, în cursul unei audieri în Senat, Greg Moriarty, cel mai înalt funcţionar responsabil de dosar în cadrul Ministerului australian al Apărării.

"Prudent, ministerul elaborează un plan de urgenţă", a adăugat el, precizând că guvernul rămâne "absolut hotărât" să rezolve problemele cu Naval Group.

Autorităţile australiene au afirmat totuşi că detaliile privind acest plan B sunt clasificate.

Moriarty a precizat că subiectul este examinat în special de câteva luni şi că acesta vizează submarinele şi navele de suprafaţă.

"Am reflectat mult la această problemă în cursul ultimelor 12 luni, deoarece pentru mine a devenit evident că avem dificultăţi cu acest program" al submarinelor de nouă generaţie, a adăugat el.

Naval Group fusese ales în 2016 pentru construirea acestor submarine, cu o primă livrare prevăzută în 2032. Totuşi, de atunci realizarea programului s-a confruntat cu probleme.

Patronul grupului industrial francez, Pierre-Eric Pommellet, s-a deplasat recent în Australia. Acolo, el s-a angajat ca 60% din valoarea programului să revină Australiei, o cerinţă a Canberrei.

În schimb, cele două părţi nu au reuşit să finalizeze etapa următoare a contractului, referitoare la trei miliarde de dolari, care era prevăzută pentru începutul anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa vom pati si noi cu fregatele ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb