Guvernul austriac a cerut miercuri să se pună capăt "ruletei ruseşti cu siguranţa centralelor nucleare" ucrainene şi a anunţat că va sprijini cu 1 milion de euro misiunile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în Ucraina, atacată de Rusia, pentru a asigura securitatea centralelor nucleare ale acestei ţări, potrivit EFE, relatează agerpres.ro.
"Centralele nucleare într-o zonă de război se află întotdeauna într-un pericol deosebit", subliniază într-un comunicat comun ministrul austriac de externe, conservatorul Alexander Schallenberg, şi titulara de la Protecţia mediului, ecologista Leonore Gewessler.
În comunicat se subliniază că, încă de la început, "acţiunile nesăbuite ale Rusiei în imediata apropiere" a centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub control rusesc din martie 2022, pun în pericol securitatea nucleară şi reprezintă o ameninţare reală pentru Europa.
Guvernul austriac consideră că prezenţa experţilor AIEA la toate centralele nucleare din Ucraina este esenţială pentru a avea informaţii despre situaţia de la faţa locului şi pentru a evita, pe cât posibil, luptele în apropierea acestor instalaţii.
În calitate de ţară unde îşi are sediul AIEA, Austria, care nu are centrale nucleare, va sprijini această prezenţă în Ucraina cu o contribuţie de 1 milion de euro.
În comunicat, Schallenberg remarcă faptul că spargerea barajului de la Kahovka (în noaptea de luni spre marţi) şi posibilul său impact asupra alimentării cu apă de răcire a centralei din Zaporojie "demonstrează în mod impresionant importanţa" vigilenţei experţilor internaţionali.
În special, situaţia de la uzina din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), controlată de Rusia, reprezintă o "mare îngrijorare" pentru Viena.
"Ruleta rusească cu siguranţa centralelor nucleare ucrainene trebuie să înceteze imediat", subliniază şeful diplomaţiei austriece în documentul citat.
Directorul general al AIEA, argentinianul Rafael Grossi, a anunţat miercuri pe Twitter că se va deplasa săptămâna viitoare la centrala din Zaporojie pentru a superviza personal rotaţia experţilor desfăşuraţi acolo, care vor fi înlocuiţi de o echipă "întărită".
Aceşti experţi au asigurat marţi că, în pofida scăderii grave a nivelului apei în urma distrugerii barajului de la Kahovka, nu există deocamdată un "risc imediat" pentru securitatea centralei.
Moscova şi Kievul se acuză reciproc de distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Nova Kahovka situată pe Nipru, care s-a revărsat după ce unul dintre digurile sale s-a rupt, conform agerpres.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2023, 04:28)
Bani pe la PE TR OM