Autori acuză Meta că a folosit cărţi piratate pentru antrenarea AI

A.B.
Internaţional / 10 ianuarie

Autori acuză Meta că a folosit cărţi piratate pentru antrenarea AI

Platformele online ale grupului Meta au folosit versiuni piratate ale unor cărţi protejate de drepturi de autor pentru a-şi antrena sistemele de inteligenţă artificială (AI) cu aprobarea CEO-ul Mark Zuckerberg, susţin mai mulţi autori într-un document judiciar dezvăluit recent, informează Reuters.

Jurnalistul Ta-Nehisi Coates, actriţa Sarah Silverman şi alţi autori care au dat în judecată Meta pentru încălcarea drepturilor de autor au formulat aceste acuzaţii în documente dezvăluite public miercuri într-un tribunal federal din California. Ei susţin că, potrivit unor documente interne elaborate de Meta, compania ştia că operele erau piratate.

Reprezentanţii Meta nu au dat curs imediat unei solicitări de informaţii suplimentare din partea Reuters.

Autorii au dat în judecată Meta în 2023, susţinând că gigantul tehnologic a folosit abuziv cărţile lor pentru a-şi antrena modelul lingvistic Llama.

Procesul face parte dintr-o serie de cazuri similare care susţin că lucrări protejate de drepturi de autor şi aparţinând unor scriitori, artişti şi alţi autori au fost folosite fără permisiunea acestora pentru a dezvolta produse AI. Acuzaţii s-au justificat spunând că au utilizat în mod corect materialele protejate prin drepturi de autor.

Autorii au solicitat miercuri tribunalului permisiunea de a depune o plângere actualizată. Aceştia au spus că, potrivit noilor dovezi, grupul Meta a folosit baza de date pentru antrenarea AI LibGen, care ar include milioane de lucrări piratate, şi a distribuit-o prin intermediul unor torenţi peer-to-peer.

Autorii au mai spus că o comunicare internă a Meta arată că Mark Zuckerberg ''a aprobat utilizarea de către Meta a bazei de date LibGen în ciuda îngrijorărilor exprimate de echipa executivă a departamentului pentru AI al Meta (şi ale altor angajaţi din cadrul grupului Meta) că LibGen este "o bază de date despre care ştim că este piratată'''.

Judecătorul districtual Vince Chhabria a respins anul trecut acuzaţiile potrivit cărora textul generat de chatboţii Meta ar încalca drepturile de copyright ale autorilor şi că Meta ar fi eliminat ilegal informaţiile privind drepturile de autor (CMI) ale cărţilor lor, scrie Reuters.

Autorii au susţinut că dovezile vin în sprijinul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor de autor şi justifică relansarea solicitării lor privind CMI, precum şi adăugarea unei noi acuzaţii privind fraudă informatică.

Într-o audiere care a avut loc joi, judecătorul Chhabria a spus că le va permite scriitorilor să depună o plângere actualizată, dar şi-a exprimat scepticismul în legătură cu validitatea acuzaţiilor referitorare la fraudă şi la CMI.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb