Dreptul de superficie constituit pe domeniul public s-ar acorda unei instituţii de învăţământ superior de stat, pentru uz public, fără schimbarea destinaţiei şi nici a titularului dreptului de proprietate, potrivit proiectului de modificare a Legii învăţământului superior, a precizat Ministerul Educaţiei. Precizările vin după ce senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat că unele modificări propuse recent la Legile Educaţiei vor da liber "la tunuri" imobiliare de sute de milioane de euro, "similare cu tunul imobiliar" de la Romexpo în folosul CCIR şi susţinut deschis de PNL. Ministerului Educaţiei susţine că propunerile de modificare şi completare a prevederilor art. 152 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, au avut în vedere următoarele: priorităţile strategice naţionale determinate atât de implementarea volumului de investiţii alocate din fonduri europene prin Politica de coeziune 2021 - 2027 pentru infrastructura educaţională, cât şi de implementarea prin PNRR a proiectelor de investiţii publice în infrastructura de educaţie; situaţia unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului român şi în administrarea unor entităţi publice ale statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale ce pot fi utilizate pentru a implementa proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile care pot contribui pe termen lung la dezvoltarea învăţământului superior şi la îmbunătăţirea condiţiilor de cazare pentru studenţi; evitarea riscului de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi prin Politica de coeziune 2021 - 2027 pentru instituţiile de învăţământ superior; sprijinirea procesului de gestionare eficientă a patrimoniului aflat în proprietatea statului roman; solicitarea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti care doreşte să implementeze mai multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile având ca obiect dezvoltarea infrastructurii proprii.
Ministerul Educaţiei aminteşte că acordarea dreptului de superficie asupra unor terenuri din domeniul public al statului către autorităţile publice locale, asociaţii de dezvoltare intercomunitară sau persoane juridice de drept public este reglementată de o serie de acte normative în vigoare. Printre acestea se numără OUG nr. 171/2022 pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, Art. 4 lit.j) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificată şi completată prin OUG nr. 91/2023 privind unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de proprietate publică şi privată a statului, precum şi la administrarea eficientă a proprietăţilor statului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. "În concluzie, modificările aduse Legii învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, creează cadrul legal astfel încât instituţiile de învăţământ superior de stat să beneficieze de acest drept. Textul propunerii de completare face referire la instituţiile de învăţământ superior de stat, dreptul de superficie stabilindu-se de la stat pentru stat. În acest sens, prevederile alin. (10) al art. 152 reglementează în mod clar dreptul instituţiilor de învăţământ superior particular la patrimoniul propriu", afirmă Ministerul Educaţiei.
Senatorul Ştefan Pălărie susţinea că în noua Ordonanţă de Urgenţă pregătită de Ministerul Educaţiei, Ligia Deca include în Legile Educaţiei o componentă a dreptului de proprietate privată în rândul drepturilor subiective pe care universităţile le vor putea avea asupra domeniului public, ceea ce va permite unor universităţi să construiască ce îşi doresc, fără restricţii, pe terenuri pe care nu le au în proprietate.