AUTORITĂŢILE DE LA ATENA SUGEREAZĂ: UE şi FMI ar trebui să prelungească termenul de rambursare a împrumutului acordat Greciei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2011

Unii analişti cred că o nouă reprogramare a rambursării împrumutului UE-FMI nu va fi suficientă pentru ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

Unii analişti cred că o nouă reprogramare a rambursării împrumutului UE-FMI nu va fi suficientă pentru ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

Nu se pune problema restructurării datoriei

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să dea Greciei mai mult timp pentru rambursarea împrumutului primit ca ajutor şi să reducă dobânzile aferente, astfel încât să-i permită acestui stat să iasă din criza severă a datoriilor, potrivit ministrului elen al Finanţelor, George Papaconstantinou.

"Ar fi mai bine dacă ar fi prelungit programul de rambursare a împrumutului de 110 miliarde de euro primit de la partenerii noştri, şi dacă dobânzile ar fi reduse şi mai mult. În felul acesta, ne-am putea onora alte obligaţii", a afirmat Papaconstantinou, citat de publicaţia franceză Liberation.

Papaconstantinou este primul oficial elen care sugerează ideea relaxării suplimentare a condiţiilor împrumutului extern, după ce, în luna martie, liderii zonei euro au decis să dubleze la şapte ani şi jumătate scadenţa împrumutului acordat ca ajutor şi să reducă dobânzile creditului, astfel încât Atena să-şi gestioneze mai bine datoriile.

Totodată, Papaconstantinou a afirmat că datoria Greciei este sustenabilă şi nu se pune problema restructurării sale.

"Există persoane care spun că restructurarea este inevitabilă, dar sunt şi oameni care au pariat pe falimentul nostru", a declarat Papaconstantinou, adăugând: "Aşa se explică zvonurile ridicole apărute în urmă cu câteva săptămâni. Nu se pune problema restructurării datoriei noas-tre".

La un an după ce Grecia a fost salvată de la intrarea în incapacitate de plată de partenerii din zona euro şi de FMI printr-un program care impune Atenei măsuri dure de austeritate, statul se confruntă cu o recesiune severă, cu dobânzi ridicate şi venituri bugetare slabe. Dar, în opinia lui Papaconstantinou, Grecia va înregistra creştere economică în a doua jumătate a acestui an, trend care se va menţine în 2012.

Oficialii UE şi FMI încep, astăzi, o vizită de lucru la Atena, pentru evaluarea progreselor Greciei, în vederea eliberării unei noi tranşe din programul de sprijin, respectiv 12 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb