Ministerul francez de Finanţe a cerut ieri, în instanţă, amendarea Carrefour pentru contractele cu magazinele francizate care conţin "dezechilibre semnificative", transmite Reuters.
Într-un comunicat al Direcţiei generale pentru concurenţă, consum şi prevenirea fraudelor (DGCCRF) se arată că, în urma unei investigaţii, s-a descoperit că unele companii din grup s-au angajat în practici contrare Codului Comercial din Franţa. DGCCRF i-a cerut Tribunalului din Rennes să declare nule şi neavenite unele clauze ale contractelor cu caracter obligatoriu dintre francizaţi şi Carrefour, şi să impună amenzi grupului.
Carrefour a contestat "nemulţumirile" Ministerului de Finanţe, menţionând că intervine într-o dispută care a început cu câteva luni în urmă fără a furniza noi informaţii pe fond, şi a anunţat "că are deplină încredere" în capacitatea sa de a demonstra validitatea contractelor. Retailerul a apreciat ca nefondat nivelul amenzii, notează Agerpres.
Plângerea Ministerului de Finanţe face parte din procedura juridică iniţiată de aproape 170 de francizaţi la finalul lui 2023, a precizat DGCCRF.
Le Lettre a publicat o citaţie de 160 de pagini în care sunt prezentate acuzaţiile la adresa Carrefour şi se recomandă o amendă record, de 200 milioane de euro.
În urma apariţiei informaţiei, acţiunile Carrefour au scăzut puternic, ajungând la cel mai redus nivel de după noiembrie 2020. Analiştii companiei Bernstein susţin, însă, că reacţia investitorilor la raport a fost exagerată. "Credem că acest caz se referă la un număr mic de francizaţi, aproape 200 din peste 2.000 de francizaţi", conform Bernstein.
Documentul legal îi solicită companiei să modifice imediat aproximativ zece clauze din contractele de franciză, fiind impusă o amendă de 50.000 euro pe zi dacă nu se iau măsuri.
Printre clauze se află cerinţa de a se aproviziona aproape exclusiv de la Carrefour.
Carrefour are ca obiectiv să obţină jumătate din veniturile sale din Franţa de la magazinele francizate, a afirmat directorul general Alexandre Bompard.