Autorităţile din Kurdistanul irakian au convenit cu Ministerul Federal al Petrolului din Irak să reia exporturile de petrol kurd, în funcţie de volumele disponibile, a anunţat duminică guvernul regional al Kurdistanului, potrivit news.ro.
Un grup tehnic comun a fost format duminică pentru a inspecta conducta de export şi a evalua starea acesteia.
Potrivit AP News, această decizie vine după aproape doi ani de suspendare a exporturilor de petrol din regiunea semi-autonomă kurdă, cauzată de un litigiu între Bagdad şi Erbil.
În martie 2023, Turcia a oprit fluxul de petrol prin conducta Kurdistanului, după ce Camera Internaţională de Comerţ a obligat Ankara să plătească Bagdadului 1,5 miliarde de dolari pentru exporturi neautorizate efectuate de guvernul regional al Kurdistanului între 2014 şi 2018.
Reuters scrie că, în ultimele luni, Statele Unite au exercitat presiuni asupra Irakului pentru a relua exporturile de petrol kurd, ameninţând cu sancţiuni în cazul neconformării. Această măsură are scopul de a compensa scăderea anticipată a exporturilor de petrol iranian, pe fondul campaniei de "presiune maximă" a SUA împotriva Iranului.
În ianuarie 2025, premierul regiunii Kurdistan, Masrour Barzani, a declarat că orice acord între Bagdad şi BP pentru redezvoltarea câmpurilor petroliere din Kirkuk trebuie să implice şi autorităţile kurde, subliniind tensiunile continue privind controlul resurselor între guvernul central şi regiunea kurdă.
Reluarea exporturilor de petrol din Kurdistan este aşteptată să atenueze tensiunile economice din regiune, unde suspendarea a întârziat plata salariilor din sectorul public şi a afectat serviciile esenţiale. Cu toate acestea, rămân provocări legate de aspecte tehnice, plăţi şi conformitate, care trebuie abordate pentru a asigura o reluare durabilă a exporturilor.
În plus, parlamentul irakian a aprobat recent o modificare a bugetului pentru a subvenţiona costurile de producţie pentru companiile petroliere internaţionale care operează în regiunea Kurdistan, majorând rata de compensare la 16 dolari pe baril, semnificativ mai mult decât rata anterioară de 7,9 dolari pe baril.
Reluarea exporturilor de petrol din Kurdistan ar putea adăuga o cantitate semnificativă de petrol pe piaţa globală şi ar putea reduce presiunile economice asupra regiunii, contribuind totodată la stabilitatea economică şi cooperarea regională.
Opinia Cititorului