Un grup de lucru creat de autorităţile locale din Washington D.C. a recomandat redenumirea, relocarea sau "adăugarea contextului" în cazul a zeci de monumente, şcoli, parcuri şi clădiri din cauza participării personajelor istorice după care au fost denumite la sclavie sau opresiune rasială, scrie g4media.
Printre ţintele vizate de oficialii democraţi din capitala federală se numără Washington Monument şi Jefferson Memorial. Recomandările făcute de grupul District of Columbia Facilities and Commemorative Expressions (DCFACES) au declanşat reacţii negative, secretarul de presă de la Casa Albă spunând că primarului Muriel Bowser ar trebui "să îi fie ruşine," în timp ce alte voci au acuzat "cultura anularii" promovata de democraţi.
Grupul DCFACES a fost format de primarul democrat din capitala federală, Muriel Bowser, în timpul verii, în contextul unui val naţional de proteste împotriva brutalităţii poliţiei şi a inechităţilor rasiale declanşate de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare. Acesta a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliţiei din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofiţer alb a ţinut genunchiul pe gâtul său pentru mai mult de 8 minute. Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulţi martori, a dus la arestarea ofiţerului care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd şi a celor trei colegi de-ai săi prezenţi în momentul tragediei.
Protestele declanşate pentru a denunţa brutalitatea unor poliţişti albi împotriva membrilor comunităţii afro-americane s-au extins ulterior în sute de oraşe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocând moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranţi şi poliţişti, arestarea a mii de manifestanţi, precum şi distrugerea şi incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci şi mici afaceri. Oraşul Washington a fost unul dintre epicentrele demonstraţiilor, unele dintre acestea degenerând în confruntări cu forţele de ordine.
DCFACES a publicat marţi un rezumat executiv de 24 de pagini. "Credem cu tărie că toate spaţiile publice, facilităţile şi lucrările comemorative deţinute de Districtul Columbia ar trebui să cinstească numai acele persoane care au exemplificat valori precum echitatea, oportunitatea şi diversitatea pe care locuitorii DC le iubesc," au scris preşedinţii comitetului în scrisoarea de prezentare a raportului lor.
Unele dintre recomandările grupului erau aşteptate de comentatorii americani. De exemplu, liceul Woodrow Wilson High School a fost vizat de o campanie de schimbare a numelui de ani de zile din cauza sprijinului public al fostului preşedinte american pentru segregare. De altfel, atunci când a creat DCFACES în iulie, Bowser a menţionat în mod specific schimbarea numelui acestei instituţii de învăţământ, având în vedere trecutul controversat al fostului lider de la Casa Albă. Alte recomandări sunt însă cel puţin discutabile, aşa cum ar fi propunerile de redenumire a şcolilor numite după Thomas Jefferson şi Francis Scott Key, cel care a creat versurile imnului naţional al Statelor Unite, "The Star-Spangled Banner."
Printre personajele istorice incluse pe listă se mai numără foştii preşedinţi George Washington, James Monroe, Andrew Jackson, William Henry Harrison, John Tyler şi Zachary Taylor. Lista îi include, de asemenea, pe doi dintre părinţii fondatori ai Americii, Benjamin Franklin şi George Mason, precum şi pe inventatorul Alexander Graham Bell, detaliază g4media.
Pentru numeroasele statui şi monumente aflate pe terenurile federale din capitala americană, comitetul o sfătuieşte pe Bowser să ceară guvernului federal să "înlăture, să mute sau să contextualizeze" repere precum Washington Monument, Jefferson Memorial şi statuia lui Cristofor Columb aflată în apropierea faimoasei Union Station, o staţie de tren şi un centru major de transport din metropolă.
Jefferson Field, numit pentru Thomas Jefferson, se numără şi el printre locurile pentru care comitetul recomandă "utilizarea proceselor guvernamentale din DC existente" ca să fie redenumit. La fel şi Franklin School, numită după Benjamin Franklin. Douăzeci şi una de şcoli publice sunt pe listă, precum şi 12 parcuri şi centre de recreere şi şapte clădiri guvernamentale
În rezumatul său, grupul de lucru a explicat că s-a concentrat pe "factori cheie de descalificare" dacă un monument sau statuie ar trebui redenumit sau eliminat: dacă persoana onorată a participat la sclavie, a fost implicată în rasism sistematic, a susţinut opresiunea împotriva persoanelor de culoare, femeilor şi comunităţii LGBTQ şi a încălcat Legea drepturilor omului din DC.
Raportul nu intră în detalii cu privire la modul în care ar funcţiona "punerea în context" a monumentelor vizate, dar jurnaliştii americani au reamintit că au existat recomandări recente ca plăcuţe cu detalii să fie adăugate monumentelor dedicate lui Jefferson şi Washington, în care să se explice că aceştia au fost proprietari de sclavi timp de mulţi ani.
Primăriţa Muriel Bowser a scris marţi într-un mesaj tweet că aşteaptă cu nerăbdare să revizuiască recomandările făcute de grupul de lucru, pe care ea l-a însărcinat "să evalueze spaţiile publice pentru a se asigura că moştenirea celor după care au fost numite este în concordanţă cu #DCValues."
Răspunsul Administraţiei Trump
Recomandările făcute de grupul DCFACES au declanşat imediat reacţii negative, în special din partea republicanilor americani, pe fondul unei dezbateri naţionale în curs asupra istoriei rasiale a Statelor Unite. De exemplu, secretara de presă de la Casa Albă a spus că primăriţei Bowser, care este membră a Partidului Democrat, ar trebui "să îi fie ruşine."
"Atât timp cât preşedintele Trump se află la Casa Albă, recomandările iresponsabile ale primarului nu vor ajunge absolut nicăieri şi, în calitate de primar al capitalei naţiunii noastre - un oraş care aparţine poporului american -, ar trebui să-i fie ruşine chiar şi numai pentru faptul că a sugerat ca ele să fie luate în considerare pentru redenumire sau relocare," a scris într-o declaraţie Kayleigh McEnany.
"Hei D.C. - nu sunt monumentele voastre pe care să le redenumiţi sau să le eliminaţi," a scris pe Twitter senatorul republican Tom Cotton (Arkansas). "Sunt monumentele Americii."
"Nici măcar nu sunt sigură ce ar presupune relocarea Monumentului Washington," a scris pe Twitter şi Alyssa Farah, care este asistentă la Casa Albă.
Secretarul de Interne, David Bernhardt, care va supraveghea orice schimbare sau înlăturare de monumente sau statui de pe proprietatea federală, a afirmat că nimic nu se va întâmpla în timpul mandatului său. "Nu în mandatul meu. Nu se va întâmpla niciodată," a scris Bernhardt pe Twitter ca răspuns la mesajul lui Bowser.
Comentând pe marginea raportului, agenţia AP a precizat că unele dintre propunerile acestuia nu au nicio şansă de a fi materializate, deoarece multe dintre cele mai proeminente monumente şi statui vizate de DCFACES se află pe terenuri federale, în afara controlului guvernului din D.C, notează g4media.
Primăriţa Bowser are foarte puţină putere de a controla ceea ce se întâmplă pe proprietăţi federale. De exemplu, edilul-şef şi consiliul local din D.C. s-au luptat ani de zile pentru îndepărtarea unei statui a fostului general confederat Albert Pike. Eforturile lor nu au avut succes, deoarece statuia se află pe un teren federal. În luna iunie însă, sute de manifestanţi care au protestat împotriva injustiţiilor rasiale au răsturnat statuia lui Pike, în timp ce ofiţerii din cadrul Departamentul de Poliţie Metropolitană din Washington nu au intervenit.
La rânsul său, postul de televiziune FoxNews, considerat ca favorabil dreptei conservatoare din Statele Unite, a precizat că, în timp ce unele dintre personajele istorice menţionate în raportul DCFACES au fost criticate de decenii - cum ar fi Jefferson, Jackson şi exploratorul Cristofor Columb -, moştenirea altora a fost examinată cu atenţie mult mai recent, pe fondul protestelor legate de nedreptatea rasială şi brutalitatea poliţiei.
De exemplu, George Washington, proprietar de sclavi şi primul preşedinte al ţării, a devenit subiectul discuţiei despre rasism, comitetul recomandând schimbarea Monumentului Washington, în timp ce George Washington University a luat în considerare schimbarea poreclei şcolii, The Colonials. Franklin, care a deţinut sclavi pentru o perioadă, dar mai târziu s-a declarat împotriva practicii şi a înfiinţat Pennsylvania Society for Promoting the Abolition of Slavery (Societatea din Pennsylvania pentru promovarea abolirii sclaviei) în 1774, a fost adăugat recent pe listă, comitetul recomandând înlăturarea unei statui care îl reprezintă.
Ziariştii au afirmat că, "în timp ce raportul comitetului este lung, el nu reprezintă nici pe departe sfârşitul dezbaterii cu privire la denumirea sau eliminarea monumentelor şi clădirilor." Un număr mare de statui şi monumente se află pe proprietatea guvernului federal şi se află în afara jurisdicţiei autorităţilor locale pentru ca ele să le redenumească sau să le înlăture, ceea ce face ca discuţia să fie complexă, iar orice eforturi de redenumire sau mutare să fie dificile.
De asemenea, pentru ca primăriţa Muriel Bowser să schimbe oficial numele unui spaţiu public, ea trebuie să obţină mai întâi aprobarea consiliului oraşului.
Criticii au mai acuzat faptul că iniţiativa DCFACES este un exemplu clasic al aşa-numitei cancel culture, fenomenul promovat de stânga liberală şi progresistă din America prin care se "anulează" persoane, branduri, emisiuni, cărţi sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2020, 11:07)
Prostia incepe sa inece America. Astept sa fie scosi din Biblie toti cei care au avut sau au acceptat prin pasivitate sclavia.
Mult succes!