Şapte la sută din totalul achiziţiilor făcute de administraţiile publice, în 2009, vor trebui să fie ecologice, urmând ca ţinta să ajungă la 13 la sută până în 2013, a anunţat, ieri, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, într-o conferinţă organizată pe tema produselor şi soluţiilor verzi din industria IT&C. "Dacă vorbim despre echipamente şi de sectorul IT, avem pentru anul acesta o ţintă voluntară pe care noi o recomandăm autorităţilor publice de cinci la sută, însă, din 2009, ţinta devine obligatorie şi creşte la şapte la sută, urmând ca până în 2013 să ajungă la 13 la sută", a spus Korodi, citat de Agerpres.
Actul normativ care reglementează planul naţional de acţiune pentru achiziţii publice ecologice se află în circuitul de avizare interministerială, urmând să fie aprobat până la sfârşitul anului 2008.
"Planul naţional de achiziţii publice se referă la tot ce consumăm în birouri, la echipamente IT&C, se referă la consum de hârtie, de energie, de apă, se referă şi la achiziţii de mobilier sau de construcţii. Anumite ţinte sunt voluntare, cum ar fi pe construcţii sau pe mobilier, însă pe hârtie, pe echipamente IT&C sunt obligatorii şi deja de anul viitor începem", a precizat Korodi.
El a explicat că planul înseamnă obligativitatea autorităţilor publice din România de a introduce cerinţe de mediu în criteriile de achiziţii publice.
"Achiziţiile eco înseamnă o soluţie pentru cheltuirea banului public mult mai responsabil, pentru că, achiziţionând aceste produse şi servicii verzi, contribuim direct la dezvoltarea durabilă, deci facem economie de resurse financiare pe termen mediu şi lung", a precizat acesta, adăugând că piaţa achiziţiilor publice depăşeşte în prezent 500 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte preţul acestor echipamente IT&C verzi, potrivit ministrului, chiar dacă acesta poate fi mai mare cu 5 - 10 la sută, diferenţa este recuperată într-un an sau doi, poate chiar în câteva luni, prin reducerea facturilor la consumul energetic.
În opinia lui Korodi, pe lângă achiziţionarea acestor echipamente după criterii verzi, este necesar ca şi utilizarea lor să meargă în această direcţie, adică soluţiile tehnologice să înlocuiască într-o proporţie cât mai mare utilizarea clasică a resurselor din companii şi din birouri.
În cazul în care autorităţile publice nu vor respecta ţinta în achiziţionarea acestor echipamente ecologice, sunt prevăzute sisteme de penalităţi, a spus Korodi.