Alimentele pe bază de soia conţin prea multe izoflavone, substanţe vegetale similare hormonilor feminini cu efecte potenţial nocive asupra sănătăţii, au avertizat autorităţile sanitare franceze, care recomandă ca acestea să nu fie utilizate în alimentaţia colectivă, informează AFP, care indică cele ce urmează.
Într-un aviz publicat luni, Agenţia aţională franceză pentru securitatea sanitară a alimentaţiei, a mediului şi a muncii (ANSES) i-a îndemnat pe 'actorii din sectorul agroalimentar să îşi revizuiască tehnicile de producţie şi de prelucrare a soiei', pentru a reduce conţinutul de izoflavone din produsele lor: deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu şi, mai ales, biscuiţii pentru aperitiv.
Izoflavonele sunt fitoestrogeni, substanţe vegetale apropiate de hormonii feminini (estrogeni), prezente în leguminoase, legume şi, în principal, în soia.
Ele 'pot interfera cu funcţionarea hormonală fiziologică şi, prin urmare, pot duce la efecte nedorite asupra sistemului reproducător', a declarat Aymeric Dopter, directorul departamentului de evaluare a riscurilor nutriţionale din cadrul ANSES.
'Întrucât soia este principala sursă de izoflavonoide, ANSES recomandă ca alimentele pe bază de soia să nu fie servite în alimentaţia colectivă pentru a se evita supraconsumul', pentru 'toate categoriile de vârstă'.
În Franţa, o masă din cinci este luată în afara locuinţei (creşe, şcoli primare, şcoli generale, licee, restaurante de companii, centre pentru persoane vârstnice, spitale şi clinici). Alimentaţia colectivă este un element specific francez, care se distinge prin caracterul său social şi prin faptul că oferă o masă la un preţ moderat.
'Nu este vorba despre a critica soia ca aliment, ci mai degrabă despre conţinutul de izoflavone pe care produsele din soia îl au în prezent', a precizat Aymeric Dopter. 'Până când nu vom avea produse din soia cu un conţinut mai scăzut de izoflavone, trebuie să reducem consumul acestor produse', a adăugat el.
ANSES a definit pentru prima dată, graţie cunoştinţelor ştiinţifice disponibile, praguri toxicologice sub care nu există practic niciun risc pentru sănătate ('valori toxicologice de referinţă'), conform sursei citate.
Apoi, agenţia franceză a comparat aceste valori cu nivelurile de expunere alimentară a populaţiei şi a constatat că există 'un risc de depăşire' pentru consumatorii de alimente pe bază de soia.
Aceste praguri sunt astfel depăşite de 76% din copiii cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani care consumă alimente cu soia, de 53% din fetele cu vârste de la 11 la 17 ani, de 47% din bărbaţii în vârstă de 18 ani şi femeile cu vârste de la 18 la 50 de ani.