Autorităţile care ar trebui să aibă un cuvânt de spus privind ridicarea pragului la societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) nu au o strategie comună asupra modului în care ar trebui rezolvată situaţia. Dimpotrivă, oficialii Ministerului de Finanţe şi cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) afişează puncte de vedere diferite.
Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM, a declarat, ieri, că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri nu reprezintă o soluţie pentru creşterea lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti. În schimb, domnia sa este de părere că soluţia constă în eliminarea totală a pragului.
Majorarea pragului de 1% la SIF-uri a fost adusă în discuţie ultima dată la finele lunii aprilie, când membri din conducerea BVB au precizat că au propus acest lucru minis-trului de Finanţe, Gheorghe Pogea.
Între timp, însă, lucrurile par să se mişte destul de greu în Ministerul de Finanţe, Bogdan Drăgoi, secretar la MF, afirmând, ieri, că "majorarea pragului este, în continuare, în discuţie".
"Sunt discuţii şi cu Parlamentul pentru a crea acest cadru. Trebuie să evaluăm ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri la 5%, întrucât implică şi o serie de modificări legislative", a mai spus, ieri, domnul Drăgoi.
În paralel, unele societăţi de investiţii financiare au încercat să ridice pragul de deţinere, supunându-l aprobării acţionarilor în cadrul Adunărilor Generale. Singura care a reuşit a fost SIF "Transilvania", ai cărei acţionari au votat, la mijlocul lunii martie, pentru majorarea pragului de la 1% la 5%, dar cu menţinerea drepturilor de vot la 1%. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare s-a pronunţat împotriva acestui demers, iar unii acţionari ai SIF3 au contestat în justiţie decizia AGA.