Politicieni, autohtoni şi străini, edili, miniştri, ambasadori, feţe bisericeşti, parlamentari, chiar şi profesori au ţinut să rostească discursuri şi să fie prezenţi la deschiderea noului an universitar. Comparaţii, îndemnuri, laude şi promisiuni, au pigmentat luările de cuvânt, în general multe sfaturi şi puţine soluţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a parafrazat o melodie de muzică uşoară, la Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar, susţinând că "pentru a avea o ţară ca afară, avem nevoie, în primul rând, de universităţi ca afară": "Universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti, fie ei angajaţi sau antreprenori, ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept, pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma "Vrem o ţară ca afară". Se poate. Dar pentru a avea o ţară ca afară avem nevoie, în primul rând, de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea, în toate activităţile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este de fapt, şi e regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al tinerilor de 30 - 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor. Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional, doar de dragul statisticii. (...) Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a deveni un reper moral şi ancora a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi azi, nu găsim o bază de date a lucrărilor de doctorat, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes ".
Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a făcut, la Iaşi, un apel la toţi profesorii şi părinţii să aibă încredere în sistemul universitar românesc: "Urez tuturor celor aproximativ 500.000 de studenţi pe care universităţile din România îi au înscrişi mult succes în noul an universitar (...) şi în acelaşi timp tuturor profesorilor şi părinţilor să aibă încredere în universităţile din România, pentru că doar aici în România putem crea universităţi de top folosind toate resursele. Cred că învăţământul are nevoie de vorbe frumoase, dar şi de fapte. (...) Dacă e un lucru pe care România trebuie să-l înveţe după atâţia ani de tranziţie este să valorizăm succesul. În primul rând să ni-l dorim, apoi să-l obţinem, apoi să ne obişnuim cu el ca noua actualitate. România are nevoie de o mentalitate câştigătoare. Eşecul şi frustrarea nu-şi au locul în învăţământul românesc şi nici în viaţa dumneavoastră".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis la rândul său un mesaj studenţilor la festivitatea de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi: "Prin cele 15 facultăţi, aproape 1.900 de angajaţi - profesori, cercetători ştiinţifici, personal nedidactic - şi cei peste 26.000 de studenţi, universitatea noastră dă strălucire Iaşiului, îşi îndeplineşte misiunea educativă, contribuind la dezvoltarea ştiinţei şi culturii. Păstrându-şi sentimentul apartenenţei naţionale, absolvenţii noştri au vocaţie europeană şi internaţională, putând fi întâlniţi în viaţa publică sau privată, în ţară sau în străinătate, în instituţiile fundamentale ale statului, în unităţile de cercetare şi învăţare. Universitatea noastră are parteneriate de colaborare în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice cu peste 112 universităţi şi institute de cercetare din întreaga lume, fiind astfel conectată la standardele moderne ale ştiinţei şi educaţiei".
Prezent la aceeaşi festivitate, alături de Tudorel Toader, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a subliniat necesitatea intensificării colaborării în domeniul educaţiei între România şi SUA: "Prima remarcă pe care o fac se referă la cooperarea care deja există între Statele Unite şi România, în privinţa nivelului ridicat de educaţie, la creşterea oportunităţilor pentru studenţii americani să lucreze şi să studieze în România şi pentru studenţii români şi bursieri să studieze şi să lucreze în Statele Unite. Cred că este o bună oportunitate să mergem mai departe, să întărim aceste programe şi legăturile care există între instituţiile de educaţie de înalt nivel din cele două ţări".
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat la ceremonia de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: "Sunt deosebit de onorat ca, în prima zi a anului universitar 2017-2018, să mă aflu în instituţia de învăţământ superior cu cea mai veche tradiţie din ţară şi, totodată, în mod simbolic, ajunsă astăzi, după 4 secole şi jumătate, şi cea mai prestigioasă pe plan internaţional dintre universităţile româneşti - dacă mă gândesc la poziţionarea sa recentă în clasamentul internaţional Shanghai. Oferta educaţională a României, promovată în mod constant de misiunile diplomatice ale României în străinătate, este dublată, la Universitatea dumneavoastră, de tradiţia multiculturalismului, prezent încă din secolul al XVI-lea. O instituţie de învăţământ superior reprezintă cadrul ideal în care dumneavoastră, profesori şi studenţi, puteţi cultiva împreună dorinţa de cunoaştere, dragostea de inovare, dar şi spiritul bunei înţelegeri şi al deschiderii...Rolul fondator al instituţiei universităţii, ca pilon fundamental al civilizaţiei europene medievale, acela de comunitate a magiştrilor şi discipolilor, se împleteşte cu unul dintre obiectivele majore ale proiectului european de astăzi: promovarea dialogului intercultural şi perpetuarea identităţii bogate a comunităţilor, în spiritul respectului reciproc".
Invitat de Universitatea Creştină Partium din Oradea (instituţie finanţată în principal de guvernul Ungariei), premierul maghiar Victor Orban a ţinut şi el un scurt discurs cu această ocazie: "Ungaria poate fi mare doar împreună cu maghiarii de dincolo de graniţă. Toţi cei care merg alături de Ungaria au susţinere-slovacii, croaţii, etc, şi sper ca şi România să se alăture cândva Ungariei. Universităţile maghiare din Ardeal trebuie să înveţe studenţii şi să aibă curajul să-şi asume identitatea, să ducă mai departe limba, cultura şi credinţa".
Discursuri, mai mult sau mai puţin ascultate, s-au ţinut în toate universităţile din ţară, începând de astăzi cei 500.000 de studenţi din ţară vor trece la ceea ce contează cu adevărat, procesul de învăţământ.