Ministrul Culturii a demarat negocierile cu sindicaliştii. Inventarierea patrimoniului mobil şi eliminarea inechităţilor salariale se numără printre temele discutate de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanţii sindicatelor şi managerii muzeelor aflate în subordinea instituţiei pe care o conduce. Potrivit ministrului: "Aşa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister, ne-am aşezat la aceeaşi masă cu reprezentanţii sindicatelor şi managerii muzeelor aflate în subordinea Ministerului Culturii. Ne dorim o colaborare reală pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru sectorul cultural. (...) Cultura merită respect şi susţinere, iar printr-un parteneriat solid cu toţi actorii implicaţi, vom putea construi un sistem echitabil şi funcţional. Dialogul continuă, iar obiectivul nostru rămâne unul clar: soluţii concrete pentru cultură!"
Potrivit acesteia, principalele teme discutate au fost: inventarierea patrimoniului mobil - declanşarea procesului de inventariere în instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii; salarizarea - eliminarea inechităţilor şi identificarea unor soluţii echitabile; modificare legislativă pentru demararea concursurilor pentru manageri în instituţiile conduse interimar. Au fost abordate, de asemenea, modificarea cadrului legal privind realizarea exportului temporar de patrimoniu mobil şi asigurarea resurselor necesare pentru protejarea obiectivelor culturale.
Negocierile sunt bune, dar un fost ministru vine cu o altă perspectivă asupra problemei. "Dacă cineva se întreabă cât valorează cultura în România, răspunsul este clar: exact 0,07% din PIB", afirmă Raluca Turcan, fost ministru al Culturii. "În timp ce în spaţiul public se discută aprins despre importanţa patrimoniului naţional, realitatea arată altfel: bugetul Ministerului Culturii scade din nou! De la 1,42 miliarde lei în 2024 la 1,40 miliarde lei în 2025 - adică mai puţin cu 1,16%. Şi mai grav, raportat la PIB, alocarea pentru cultură ajunge la un trist 0,07%!", susţine Turcan. Potrivit acesteia, teatrele, muzeele, operele şi toate instituţiile Ministerului Culturii vor avea bani mai puţini: -6,15% la credite bugetare şi -14,78% la credite de angajament. Cheltuielile de capital scad dramatic, cu -83%, deşi exact aici este nevoie de cele mai mari investiţii pentru instituţiile de cultură. De asemenea, industria cinematografică este lovită puternic - de la 123 milioane lei în 2024, ajunge la doar 50 milioane lei, mult sub necesarul de 192 milioane de lei credite bugetare şi 273 milioane credite de angajament, avertizează fostul ministru.
Opinia Cititorului