Euro s-a apreciat, săptămâna trecută, pe pieţele internaţionale, raportat la dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE,) Mario Draghi a declarat că instituţia pe care o conduce este pregătită să cumpere obligaţiuni ale ţărilor îndatorate din uniunea monetară, ca să sprijine rezolvarea crizei datoriilor.
La data de 4 octombrie, BCE a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,75%, conform aşteptărilor analiştilor, iar Mario Draghi a afirmat că banca este pregătită să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale, dacă statele europene cu probleme financiare sunt de acord să accepte programe de redresare fiscală.
Moneda unică europeană a urcat cu 1,4% în intervalul 1-5 octombrie, ajungând, vineri, la 1,3045 dolari pe piaţa din New York. În săptămâna precedentă, euro pierduse 0,9% faţă de dolarul american.
Euro a consemnat cel mai mare câştig zilnic din ultimele trei săptămâni la data de 4 octombrie (0,9%), după ce Mario Draghi a subliniat că moneda unică este ireversibilă. În ziua următoa-re (5 octombrie), dinamica euro a fost susţinută şi de anunţul privind declinul şomajului în SUA, în mod neaşteptat, în luna septembrie: 7,8%, de la 8,1% în august. Investitorii cred că declinul ratei şomajului va avea impact asupra duratei şi mărimii noului program de relaxare cantitativă anunţat recent de banca centrală americană (Fed), ceea ce nu susţine dolarul.
Euro a câştigat 1,9% în ultima lună, aceasta fiind o evoluţie foarte bună în rândul monedelor ţărilor dezvoltate.