AVANS DE ŞASE ZILE CONSECUTIVE FAŢĂ DE DOLAR Euro, în cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimul an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2013

Euro, în cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimul an

Moneda unică europeană a crescut ieri, pe pieţele externe, pentru a şasea zi la rând, raportat la dolar, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de avans din ultimul an. Aprecierea de ieri a fost generată de faptul că miniştrii de finanţe din regiune s-au reunit în încercarea de a înlătura impasul privind mecanismul unic de rezoluţie pentru băncile cu probleme financiare.

Euro a urcat cu 0,3% la ora 10.40, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3779 dolari. Anterior, moneda unică atinsese 1,3795 dolari - cel mai ridicat curs din 29 octombrie. Avansul de şase zile consecutive reprezintă cea mai lungă perioadă de apreciere înregistrată de euro din 18 decembrie 2012 până la momentul actual.

"Reuniunea eco-fin se concentrează pe mecanismul unic de rezoluţie bancară", a declarat, conform Bloomberg, Sireen Harajli, strateg la "Mizuho Bank" din New York. Acesta a adăugat: "Există unele speranţe că miniştrii ar putea să ajungă la un acord până la finele anului, care va susţine evoluţia monedei unice".

Avansul euro a fost susţinut şi de datele privind producţia industrială din Italia, care a crescut în trimestrul al treilea, alimentând speranţele privind redresarea regiunii.

Mario Draghi, BCE: "Este crucial să finalizăm uniunea bancară"

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, le-a solicitat ieri guvernelor europene să adopte reforme economice şi să finalizeze uniunea bancară.

"Este crucial acum să finalizăm această agendă la nivel european şi naţional, iar guvernele trebuie să se concentreze pe priorităţile cheie ale reformei: finalizarea uniunii bancare, implementarea consolidării fiscale şi reforme structurale pe piaţa muncii", a afirmat Mario Draghi, amintind că instituţia pe care o conduce a câştigat timp pentru noi măsuri, menţinând stabilitatea preţurilor în ultimii 15 ani.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, este de părere că BCE trebuie să extindă măsurile de sprijinire a redresării Europei, stimulentele fiscale nefiind o opţiune din cauza situaţiei dificile a finanţelor publice.

Lagarde a afirmat ieri, la Bruxelles, că BCE trebuie să intervină pentru stoparea reducerii inflaţiei la un nivel mai scăzut decât este în prezent. În opinia sa, este necesar ca BCE să menţină nivelul scăzut al ratei dobânzii şi să convingă investitorii că intenţionează să îl păstreze "atât timp cât va fi necesar".

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a scăzut de la 1,1% în septembrie la 0,7% în octombrie, atingând astfel cel mai redus nivel din ultimii patru ani.

Euro a câştigat peste 1% raportat la dolar în perioada care a trecut din 4 decembrie, ziua ce a precedat decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a menţine dobânda de referinţă la nivelul minim istoric de 0,25%, respectiv de a nu introduce dobânzi negative la depozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb