AVAS a recuperat creanţe de numai 25 de milioane de lei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2010

AVAS este implicată în 22.500 de litigii, peste 8.000 dintre acestea având ca obiect contestaţii la executare formulate de AVAS în contradictoriu cu creditorii păgubiţi FNI.

AVAS este implicată în 22.500 de litigii, peste 8.000 dintre acestea având ca obiect contestaţii la executare formulate de AVAS în contradictoriu cu creditorii păgubiţi FNI.

Aurelian Popa, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre planurile de privatizare pe care le are AVAS pentru companiile din portofoliu, dar şi despre situaţia dificilă a Autorităţii, a cărei activitate este sugrumată de plăţile către păgubiţii FNI. Domnia sa mai vorbeşte despre zecile de mii de procese în care este implicată AVAS, dar şi despre activitatea de recuperare de creanţe pe care Autoritatea a moştenit-o de la fostul AVAB (Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare).

(Interviu cu Aurelian Popa, preşedintele AVAS)

Reporter: Câte companii va scoa-te AVAS la privatizare anul acesta?

Aurelian Popa: De la începutul anului şi până în prezent s-au încheiat 6 contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni, obţinându-se un cuantum de 26,45 milioane de lei venituri din privatizare, pentru: "Upruc UTCH" Făgăraş, "Trocadero" Bucureşti, "Aqua Proiect" Bucureşti, "Industrializarea Laptelui", "Marmosim" Simeria, "Moldoplast" Iaşi.

Au fost publicate un număr de 8 anunţuri publicitare dar, la termenul limită prevăzut în anunţ, nu au fost depuse oferte de cumpărare.

Obiectivele anului 2010, stabilite de AVAS şi realizate conform scadenţelor, au avut în vedere următoarele: selectarea societăţilor comerciale din portofoliul AVAS care pot fi oferite la privatizare; demararea procedurilor de privatizare pentru societăţile selectate din portofoliul AVAS care fac parte din programul de privatizare; vânzarea pachetelor minoritare cotate la bursă.

La începutul anului 2010, portofoliul Serviciului Valorificare Participaţii conţinea un număr total de 386 societăţi, respectiv un număr de 18 societăţi comerciale cu pachete majoritare de acţiuni şi 368 societăţi cu pachete minoritare de acţiuni.

AVAS intenţionează să ofere la vânzare, pe parcursul anului 2010, 13 societăţi comerciale la care deţine pachetul majoritar de acţiuni şi 90 la care deţine pachete minoritare.

Reporter: Ce se mai întâmplă cu pachetele minoritare ale AVAS? Au existat planuri pentru transformarea lor într-un SIF sau într-un Fond Naţional de Investiţii. A mai rămas în picioare vreun astfel de proiect?

Aurelian Popa: Deocamdată nu se mai pune problema unui astfel de proiect. În momentul de faţă ne concentrăm pe eliminarea impedimentelor la privatizarea pachetelor minoritare deţinute de AVAS. În acest sens, am întocmit un proiect de memorandum, pe care o să-l supunem aprobării Guvernului, care prevede simplificarea procedurilor de întocmire a documentaţiei necesare pentru lansarea la privatizare a societăţilor la care statul deţine un pachet de acţiuni care reprezintă sub 33% din capitalul social.

Reporter: Aţi luat în considerare faptul că prin amânarea plăţii către păgubiţii FNI timp de trei ani, aşa cum aţi declarat că vreţi să propuneţi Guvernului, statul ar putea fi nevoit să plătească apoi mai mult, dat fiind faptul că plăţile se indexează cu rata inflaţiei?

Aurelian Popa: AVAS a iniţiat numeroase proiecte de acte normative prin care a propus, sub diferite forme, metode de soluţionare a problemei plăţilor către păgubiţii FNI, în condiţiile în care Autoritatea nu dispunea/nu dispune de suficiente lichidităţi pentru plata acestora (ex: Ministerul Finanţelor Publice să împrumute AVAS cu suma necesară etc.). Din păcate, nu s-a putut finaliza niciun proiect de act normativ, din motive care nu ţin de Autoritate.

În prezent, AVAS este în imposibilitatea de a-şi desfăşura în condiţii normale activitatea de valorificare şi privatizare, conturile instituţiei fiind blocate de către păgubiţii FNI care, prin intermediul executorilor judecătoreşti, încearcă să-şi recupereze sumele recunoscute de către instanţă. Amânarea plăţii păgubiţilor atrage după sine aplicarea de penalităţi la sumele rămase şi adânceşte blocajul în care se găseşte Autoritatea.

Până la finele lunii iulie anul aces-ta, suma totală achitată către păgubiţii FNI a fost de 390.613.354,77 lei, restul sumei estimate pentru plată, în cazul plăţilor voluntare, fiind de circa 100.000.000 lei.

AVAS a reuşit aproape o dublare a veniturilor în prima jumătate anului 2010 faţă de perioada similară a anului 2009, respectiv a încasat suma de 154.052.000 lei (faţă de 94.125 în 2009), în condiţiile în care prevederile din BVC privind încasările au fost similare (199.610.000 lei pentru primele 6 luni ale anului 2010, res-pectiv 187.682.000 lei pentru perioa-da similară a anului 2009).

Reporter: Care a fost evoluţia proceselor AVAS de la începutul anului? Câte procese a pierdut şi câte a câştigat? Care este suma pierdută şi care este suma câştigată în urma aces-tor procese?

Aurelian Popa: Dacă la începutul anului în curs AVAS era parte procesuală în 19.200 de litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată, în prezent AVAS este implicată în 22.500 de litigii, peste 8.000 dintre acestea având ca obiect contestaţii la executare formulate de AVAS în contradictoriu cu creditorii păgubiţi FNI, numărul acestui tip de cauze fiind în continuă creştere.

Deşi AVAS a recurs la toate metodele legale, realizând apărări temeinice, situaţia de fapt şi de drept a condus instanţele de judecată la pronunţarea de hotărâri defavorabile statului în marea majoritate a cauzelor având ca obiect contestaţii la executare în contradictoriu cu creditorii păgubiţi FNI.

Pe de altă parte, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri favorabile AVAS în 80% din litigiile complexe derivând din activitatea de postprivatizare şi administrare.

Un procent asemănător de hotărâri favorabile AVAS au fost pronunţate de instanţele de judecată şi în cauzele având ca obiect contestaţiile la executare formulate de debitorii AVAS. În schimb, în peste 80% din litigiile având ca obiect revendicări formulate în temeiul Legii nr. 10/2001 sau despăgubiri solicitate de cumpărătorii pachetelor de acţiuni în temeiul art. 32 indice 4 din OUG 88/1997 (vezi insert) s-au pronunţat hotărâri defavorabile statului.

Sumele totale pe care AVAS le solicită în litigiile aflate în prezent pe rolul instanţelor de judecată se ridică la 343.476.258,65 lei, 14.117.108,58 euro şi 116.692.304,58 dolari. În ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor la care AVAS a fost obligată prin hotărâri rămase irevocabile pronunţate de instanţele de judecată, acestea se ridică la 17.844.739,23 lei şi 806.538,5 euro. Instanţele judecătoreşti s-au pronunţat chiar şi în litigii de muncă, în condiţiile în care AVAS nu avea calitate procesuală, obligând Autoritatea la plata de salarii compensatorii pentru angajaţii societăţilor din portofoliu (ex. sentinţa Tribunalului Ploieşti în cazul societăţii Multiproduct).

Reporter: La mijlocul acestui an, FMI a făcut o vizită de lucru la AVAS. Care au fost rezultatele aces-tei vizite?

Aurelian Popa: Discuţiile cu reprezentanţii Fondului s-au axat pe planul de privatizare al AVAS.

Reporter: Cum a mers de la începutul anului activitatea de recuperare creanţe? La ce valoare a ajuns portofoliul de creanţe al AVAS?

Aurelian Popa: Valoarea nominală a portofoliului de creanţe preluat de AVAS este de 12.171 milioane lei, echivalentul a 5.073 milioane dolari, însă valoarea reală a creanţelor neperformante preluate de stat este dată de solvabilitatea debitorului şi de valoarea de piaţă a patrimoniului acestuia la un moment dat. Din activitatea de recuperare creanţe, AVAS a încasat 2,97 miliarde lei, din 1999 până în august 2010. De la începutul anului, creanţele recuperate de Autoritate se ridică la 25 de milioane de lei.

Articolul 32, indice 4, din OUG 88/1997 reglementează situaţia în care o persoană ale cărei bunuri au fost naţionalizate se adresează unei societăţi privatizate şi revendică bucăţi din patrimoniul societăţii. În cazul în care instanţa îi dă dreptate, cei care au cumpărat, la privatizare, societatea respectivă se îndreaptă împotriva AVAS, cerând să fie despăgubiţi, la rândul lor, cu ce au pierdut în favoarea proprietarilor iniţiali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu spunem si ca :

    - partea de valorificare a activitatii AVAS (fostul AVAB) trebuia sa-si fi incheiat de mult existenta, Banca Mondiala stabilind in 1998 un orizont de timp de 5, maxim 7 ani; 

    - institutia a fost gandita doar pentru "centru", ceea ce face ca pentru orice actiune de executare silita sa fie necesara deplasarea executorilor proprii de la Bucuresti pana in orice colt de tara, ceea ce presupune cheltuieli cu transportul, cazarea si diurna. Acest mod de lucru este aberant, in conditiile in care, spre exemplu, Ministerul Finantelor are reprezentare teritoriala inclusiv la nivel de mici localitati; 

    - Il inteleg pe presedintele AVAS ca institutia are conturile blocate, dar asta cred ca nu justifica faptul ca in realitate ea aproape nu mai desfasoara activitate. De ce nu ne spune domnul presedinte cate anunturi de licitatie a publicat AVAS in ultima jumatate de an ? Nu cred ca sunt trei, adica atatea cat era media zilnica in urma cu doi-trei ani; 

    - Plata deponentilor de la FNI este motivul pentru care se mentine aberanta decizie ca AVAS sa colecteze creantele fiscale asupra a 60.000 de contribuabili, sume datorate fondului national de sanatate si care inteleg ca nu mai ajung niciodata la sanatate ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb