AVAS exclude privatizarea "Antibiotice" în plină criză de lichidităţi

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2008

AVAS exclude privatizarea "Antibiotice" în plină criză de lichidităţi

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat vineri la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, că relansarea la privatizare a societăţii Antibiotice Iaşi nu se va produce în viitorul apropiat ci se va aştepta până când se va obţine cel mai bun preţ posibil, transmite NewsIn.

"Cu siguranţă nu o vom scoate la privatizare acum şi cred că doar un novice în materie ar scoate o societate care este perfect profitabilă în plină criză de lichidităţi în băncile europene şi pe bursele europene", a precizat Atanasiu.

La începutul lunii martie AVAS a hotărât publicarea anunţului de revocare a ofertei de vânzare a societăţii Antibiotice Iaşi şi restituirea integrală a sumelor plătite de investitori pentru dosar şi accesul la camera de date.

Tot atunci Autoritatea a anunţat că va relansa societatea la privatizare folosind o metodă conformă cu cerinţele Comisiei Europene şi care să ţină cont de importanţa economică şi socială a SC Antibiotice SA Iaşi.

Pentru a evita posibilele inves­tigaţii, Comisia Europeană recomandă ca "întreprinderea (să fie) vândută printr-o licitaţie des­făşurată în condiţii concurenţiale (...), (să nu fie) asociate condiţii care (...) ar putea reduce preţul de vânzare (...), întreprinderea (să fie) vândută ofertantului care prezintă preţul cel mai mare, ofertanţilor să li se acorde timp şi informaţii suficiente pentru a realiza o evaluare adecvată(...)".

Conform legislaţiei, AVAS va stabili metoda de privatizare a producătorului de medicamente. AVAS deţine 53% din totul acţiunilor companiei. SIF Oltenia este celălalt mare acţionar care deţine 10% din acţiuni.

Guvernul României a decis, printr-o Hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri, 27 februarie, abrogarea art. 2 a Hotărârii Guvernului 1400/2007 pentru abrogarea HG nr. 794/2000 privind strategia de privatizare a producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi şi afirmă că AVAS va revoca oferta de privatizare. Hotărârea a fost luată după ce sindicatul de la Antibiotice a câştigat în instanţă anularea privatizării.

Articolul 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1400/2007 prevede ca "vânzarea pachetului de acţiuni al Antibiotice Iaşi pentru care AVAS exercită toate drepturile ce decurg din calitatea de acţionar al statului se va derula conform metodei licitaţiei cu strigare, în condiţiile legii".

Astfel, prin abrogarea acestui articol se anulează hotărârea de privatizare a Antibiotice Iaşi prin licitaţie cu strigare, dar procesul de vânzare a participaţiei statului ar continua în baza Legii privatizării, metoda aleasă fiind tot licitaţie cu strigare.

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat pe 2 martie, la Alba Iulia, că a solicitat Guvernului să amâne privatizarea societăţii Antibiotice Iaşi deoarece scandalurile din jurul acestei privatizări ar fi afectat preţul de vânzare.

Mai mult, Teodor Atanasiu a negat faptul că privatizarea societăţii ieşene ar fi urmat să fie netransparentă şi a respins acuzaţiile privind interese imobiliare, afirmând că cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mică decât cea vehiculată, preţul de pornire a licitaţiei fiind mai mare decât valoarea terenului.

El a ţinut să precizeze că Antibiotice deţine doar trei procente din piaţa autohtonă de medicamente, astfel că preluarea de către un investitor nu ar fi de natură să bulverseze piaţa medicamentelor sau să aibă impact major asupra preţurilor acestora.

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) a raportat în primul semestru al anului un profit net de 16,65 milioane lei (4,54 milioane euro), în declin cu 20% faţă de perioada similară din 2007, în timp ce afacerile au sporit cu numai 5%, ajungând la 107,32 milioane lei (29,24 milioane euro).

Antibiotice Iaşi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat în 454,9 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. Acţionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o deţinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) deţine 10,10%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce s-a uitat este ca a existat un OM care a reusit cu pretul mazilirii lui sa opreasca mascarada lui Atanasiu si a lui Fenechiu: IOAN NANI fostul director general.Acum dupa ce au controlul Antibiotice le da mana sa amane la nesfarsit privatizarea. dar ce uita acesti golani este ca nu vor mai apuca ei sa o vanda ca la taraba. trebui maziliti si ei din viitorul guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb