Creşterile IRCC şi ROBOR din ultimul an, precum şi oscilaţia dobânzilor din ultima perioadă, a afectat sute de mii de români cu credite cu dobânzi variabile. Refinanţarea unui credit reprezintă unul dintre instrumentele de succes pe care specialiştii AVBS Credit le recomandă.
Diminuarea dobânzii şi a ratei lunare reprezintă principalele avantaje ale refinanţării unui credit vechi într-un credit complet nou, în condiţii mult mai avantajoase. Astfel, dacă în trecut ai contractat un credit cu o anumită dobândă, iar în prezent poţi beneficia de o dobândă mai bună şi mai mica decât ai deja, opţiunea pe care orice debitor o are este aceea de a refinanţa.
Creditele Ipotecare şi Noua Casă contractate în trecut de debitori au, în prezent, dobânzi variabile raportate la IRCC de peste 8%.
Creditele Ipotecare şi Prima Casă contractate în trecut de debitori au, în prezent, dobânzi variabile raportate la ROBOR de peste 9%.
Pentru diminuarea acestor dobânzi şi a ratelor aferente acestor credite devenite greu de rambursat, soluţia este reprezentată de refinanţarea în credite ipotecare în lei sau euro, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani.
Dobânda fixă a unui credit ipotecar în EURO, pe 3 sau 5 ani, porneşte de la 4.95%, cu asigurare de viaţă inclusă. Din anii 4 sau 6 ai creditului şi până la achitarea lui, dobânda devine variabilă, fiind formată din marja băncii de 2.85% + EURIBOR 6M. Acesta este cel mai ieftin credit ipotecar de refinanţare al momentului.
Dobânda fixă a unui credit ipotecar în LEI, pe 5 ani, porneşte de la 6.90%, la care se adaugă şi costul asigurării de viaţă. Din anul 6 al creditului şi până la achitarea lui, dobânda devine variabilă, fiind formată din marja băncii de 2.1% + IRCC.
În credite ipotecare cu dobânzi fixe pot fi refinanţate atât creditele ipotecare contractate în trecut, care au dobânzi variabile, cât şi creditele Noua Casă şi Prima Casă. Pot fi refinanţate inclusiv creditele Prima Casă şi Noua Casă contractate de mai puţin de 5 ani prin obţinerea acordului de refinanţare de la Ministerul Finanţelor Publice.
Acordul de refinanţare de la Ministerul Finanţelor Publice vine, de regulă, în termen de 30 de zile. În acest caz, brokerii de credite ne recomandă depunerea dosarul de refinanţare în bancă şi obţinerea preaprobării financiare a creditului. În acest mod debitorul câştigă timp şi îşi rezervă oferta de refinanţare, protejându-se de posibilitatea de a pierde dobânda dorită.
Băncile îşi ajustează frecvent ofertele de finanţare, astfel dobânzile pot fi valabile doar pentru o scurtă perioadă de timp. De reţinut, preaprobările financiare ale creditelor sunt valabile între 30 şi 180 de zile, în funcţie de bancă şi tipul de credit.
Când acordul de refinanţare este primit de către debitor de la Ministerul Finanţalor Publice, dosarul de refinanţare trece în următoarele etape de aprobare în bancă.
Aşadar, este bine să ne decidem din timp când vrem să refinanţăm, astfel încât să nu intervină noi modificări ale dobânzilor.
În contextul în care IRCC urmează să se majoreze din nou de la 1 aprilie 2023 de la valoarea actuală de 5.71% la valoarea de 5.98%, varianta de refinanţare este cea mai bună, mai sigură şi mai liniştitoare decizie pe care un debitor o poate lua pentru a se asigura că nu va mai fi afectat de fluctuaţiile indicilor bancari în viitorul apropiat.