Avem cea mai mare rată a inflaţiei din ultimii 18 ani - 10,2%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2022

Avem cea mai mare rată a inflaţiei din ultimii 18 ani - 10,2%

Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: "Anticipăm majorarea dobânzii-cheie la 4,50% până în octombrie"

Inflaţia şi-a continuat creşterea anuală, în martie 2022, până la o rată de 10,15%, de la 8,53% în februarie, 8,2% în decembrie 2021 şi 7,8% în noiembrie 2021, pe fondul unei creşteri lunare din nou peste aşteptări de 1,9%, după un avans de 0,6% în februarie şi de 1,5% în ianuarie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Estimările din piaţă (sondajul Bloomberg) arătau o rată anuală a inflaţiei la un nivel de 9,6%, însă inflaţia de bază (inflaţia core) a venit peste aşteptări la o rată anuală de 7%.

Analiştii anticipează că tendinţa inflaţiei va rămâne ascendentă cel puţin până în finalul trimestrului doi din 2022, acesta fiind şi scenariul de bază al BNR, care arăta în debutul lunii că, "potrivit evaluărilor actuale, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul şocurilor pe partea ofertei".

Amintim că inflaţia a accelerat puternic în a doua jumătate a lui 2021, în condiţiile crizei preţurilor din energie care au început recent să fie transmise în preţurile bunurilor finite, după cum arată accelerarea inflaţiei de bază şi în special cea de la bunurile alimentare. În acest context, creşterea anuală a preţurilor de consum a ajuns în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 6,5%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%.

Rata CORE a inflaţiei a accelerat peste aşteptări şi în luna martie, de la 5,9% în februarie la 7,0%. Evoluţia inflaţiei de bază sugerează creşteri de rundă a doua mai mari ca urmare a creşterii preţurilor cu energia.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, estimează o rată a inflaţiei cu un vârf de 11,2% în iunie şi o rată anuală de 10,4% la finalul lui 2022.

Pentru finalul lui 2023 economistul BCR prognozează o inflaţie în reducere puternică la 4,9%, în continuare mult peste ţinta BNR.

"Vedem Banca Naţională a României majorând dobânda-cheie la 4,50% până la şedinţa (de politică monetară) din octombrie, de la 3,00% în prezent, cu rata facilităţii de creditare (...) ajungând la 5,50%", arată Dascălu.

În luna martie, preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 11,2%, de la 8,8% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,5%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 10,9%, de la 9,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,9%. Şi preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală, până la 6,5%, de la 6,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,7%.

La nivelul produselor alimentare, preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 36,5%, după un avans de 30,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4,9%, iar preţul uleiului şi-a accelerat creşterea anuală până la 32,3%, de la 26,1%. Preţul conservelor de legume a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 5,9%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 18,6%, de la 13,5%.

Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 46,5%, după o creştere de 44,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, iar preţul energiei termice a crescut cu 20,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul combustibililor şi-a accelerat creşterea anuală până la 34,2%, de la 27,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 7,7%.

Totodată, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 9,6%, de la 7,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,95%, conform raportului de la INS.

Dascălu, BCR: "Presiunile inflaţioniste au rămas surprinzător de puternice; Inflaţia de bază va rămâne peste ţinta BNR pe întreg orizontul de opt trimestre"

Potrivit lui Ciprian Dascălu, profilul pe termen scurt al inflaţiei va continua să fie influenţat de volatilitatea ridicată de pe piaţa materiilor prime şi de măsurile guvernamentale de combatere a inflaţiei. "În acelaşi timp, supoziţia principală cu privire la termenul mediu vizează un impact moderat asupra creşterii economice ca urmare a tensiunilor geopolitice", mai arată Ciprian Dascălu.

Acesta adaugă că presiunile inflaţioniste "au rămas surprinzător de puternice".

"Vedem inflaţia Core atingând un vârf de 8,5% în trimestrul trei din 2022 şi rămânând deasupra ţintei BNR pe întreg orizontul de 8 trimestre. Aşteptăm o majorare a dobânzii-cheie la 3,50% din partea BNR la următoarea şedinţă de politică monetară din 10 mai", mai notează economistul BCR.

La rândul său, Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România, anticipează că dobânda-cheie va ajunge la 4,5% în acest an şi va rămâne acolo pentru mare parte din 2023. Tătaru estimează o inflaţie de 8,9% la finalul acestui an şi o creştere a PIB de 2,3%. Tătaru se aşteaptă ca stagflaţia curentă şi din ultimele câteva trimestre să se cronicizeze şi să rămână cu noi pentru câţiva ani de zile.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a declarat recent pentru BURSA că Banca Naţională a României a majorat săptămâna trecută dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază pentru a acţiona împotriva majorărilor de preţuri de rundă a doua ce survin ca urmare a creşterilor de preţuri la utilităţi.

"Am văzut că, la nivelul unei luni (februarie 2022 - n.r.), cotele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale au venit sub zero (preţurile au scăzut în februarie, ca urmare a măsurilor de compensare şi plafonare - n.r.). Dar continuăm să vedem efecte de rundă a doua. (...) Preţurile respective, chiar dacă sunt blocate prin măsuri de compensare şi plafonare pentru consumatori, vor avea efecte în continuare. Efectele de rundă a doua vor continua. De asta şi Banca Naţională, ştiind foarte bine că dobânda de politică monetară nu poate stopa criza energetică care este globală, a ridicat totuşi dobânda cu 0,5 puncte procentuale, deci 50 de puncte de bază, tocmai pentru a acţiona împotriva efectelor de rundă a doua", a precizat Vasilescu.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 0,81% în ultimele 12 luni, iar dacă media lunară se va menţine până la sfîrşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 11,5% în iunie 2022, 11,9% în septembrie 2022 şi de 11,8% în decembrie 2022.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din martie 2022 a scăzut cu 48,8% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mulțumim d-le Isarescu

    Inflatia saraceste populatia.

    1. Wow! Serios? Nu, pe bune!

      Pe tine te imbogateste. Wow! Serios?

      Populatia a avut si ea la banca 10 lei stransi cu greu si acum nu isi mai poate lua nimic cu acesti bani. Intr-adevar inflatia le-a adus bogatia.

      Am vazut ce ne-a ajutat inflatia dupa 90. Ne-a lasat saraci, e-a lasat fara banii stransi cu greu, am ramas in fundul gol, pe politicile voastre de saracire a noastra a populatiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb