AVERTISMENT ELCEN Pierderile din reţeaua Termoenergetica periclitează asigurarea încălzirii bucureştenilor la iarnă

A.P.
Comunicate de presă / 16 septembrie 2020

Pierderile din reţeaua Termoenergetica periclitează asigurarea încălzirii bucureştenilor la iarnă

Actualizare - Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a raspuns afirmaţiilor facute de Elcen printr-un comunicat trimis redacţiei.

"Având în vedere afirmaţiile reprezentanţilor ELCEN privind "îngrijorarea pentru calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021", pentru corecta informare a opiniei publice, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) face următoarele precizări:

Considerăm manipulator modul în care sunt folosite trunchiat, incomplet şi în mod evident cu rea-voinţă informaţiile prezentate de către reprezentanţii ELCEN, cu scopul evident de a induce în eroare opinia publică. Dezaprobăm ferm afirmaţiile făcute de ELCEN, considerând că sunt neavenite şi nefondate, fiind aruncate în spaţiul public înainte de alegerile locale în încercarea de a politiza subiectul termoficării, fără a realiza că prin aceste acuzaţii nefondate se poate crea panică în rândul populaţiei.

Astfel, reprezentanţii Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti refuzând să intre în acest joc politic, demontează acuzaţiile nefondate ale reprezentanţilor ELCEN, aducând argumente doar din punct de vedere tehnic, pentru a NU participa la politizarea acestui subiect:

1. Încă de la încheierea sezonului de încălzire, pe toată durata sezonului cald au fost executate mai multe tipuri de lucrări la reţelele de termoficare, în mai multe zone, din toate sectoarele Municipiului Bucureşti. În acest moment sunt în derulare lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare în 19 şantiere. În paralel cu aceste şantiere, zilnic s-au executat şi se execută lucrări de mentenanţă sau lucrări programate pentru remedierea defecţiunilor şi a deficienţelor apărute, precum şi a avariilor survenite în reţea. Toate aceste tipuri de lucrări sunt afişate zilnic, în timp real, pe site-ul companiei - www.cmteb.ro. De aici rezultă două aspecte foarte importante, prezentate trunchiat şi incomplet în comunicatul ELCEN, respectiv:

a) opririle din reţeaua de termoficare implică atât goliri cât şi încărcări ale reţelei de termoficare ceea ce are drept consecinţă creşterea volumului apei de adaos invocat de ELCEN.

b) opririle din reţeaua de termoficare implică neasigurare agentului termic către client sau consumator pe perioada desfăşurării lucrărilor (în cazurile unde nu există altă linie de alimentare cu agent termic, sau nu există posibilitatea de a realiza provizorate).

2. În ceea ce priveşte "manifestarea îngrijorării profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020 - 2021", atragem atenţia colegilor de la ELCEN că la momentul publicării comunicatului de presă, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare funcţionării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, întrucât la începutul acestei luni odată cu intrarea în revizie a CET-ului Grozăveşti şi pornirea CET Vest se asigură un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe oră, faţă de debitul asigurat înainte de această relocare, care era de 2.500 de t/h. Reprezentanţii ELCEN au invocat în acest sens o problemă tehnică, respectiv înfundarea singurului cazan de apă fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar în aceste condiţii reprezentanţii CMTEB au făcut tot posibilul pentru asigurarea unei funcţionări cât mai echilibrate a sistemului fără a ieşi în spaţiul public şi fără a supune atenţiei opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN.

Având în vedere cele de mai sus echipa CMTEB face un apel urgent la echipa ELCEN pentru a continua bună colaborare tehnică, care timp de zeci de ani a dus la asigurarea confortului termic în casele bucureştenilor şi nu în ultimul rând, să se delimiteze de orice încercare de a aduce cele două entităţi pe tărâmul luptelor politice."

---

O problemă gravă generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecinţe negative atât asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor, cât şi asupra alimentării cu energie electrică necesară funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, anunţă un comunicat de presă al ELCEN.

Este evidentă creşterea explozivă a pierderilor de agent termic din reţeaua de termoficare, foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură şi stabilă a alimentării cu energie termică şi electrică în perioada următoare.

Faptul că sistemul de termoficare din Bucureşti înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă şi necesită o atenţie deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp.

Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră.

Fără lucrări de reparaţii, reţeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de tone de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul şi clădirile.

De remarcat că în aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2000t/h, deşi a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcţioneze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producţie, cât şi pe parte de transport şi distribuţie, au fost uriaşe pentru a gestiona funcţionarea unui astfel de sistem în condiţiile de deteriorare în care se afla la acel moment.

Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în reţea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h. În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparaţii semnificative în reţea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii şi a furnizării energiei electrice în perioada următoare.

În condiţiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor de 2300 t/h şi sezonul rece nu a început încă, precum şi în situaţia în care nu sunt realizate lucrări de reabilitare/modernizare a reţelei, dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021.

Degradarea sistemului de termoficare are implicaţii grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în şir fără apă caldă şi căldură, ci afectează şi siguranţa energetică naţională prin periclitarea funcţionării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc şi energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Naţional contribuind astfel la funcţionarea în condiţii de siguranţă a acestuia.

Totodată, atragem atenţia că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Termoenergetica trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni onorându-şi obligaţiile de plată:

Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica faţă de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 400 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.

Convenţia de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb