Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Federaţia Rusă că politica sa economică va conduce la o criză care o va împiedica să-şi atingă obiectivele de creştere, în situaţia în care Executivul va cheltui banii fără să întreprindă reforme structurale. Aceasta este concluzia unei misiuni FMI prezentă la Moscova săptămîna trecută, care a realizat un raport foarte critic la adresa politicii bugetare, fiscale şi sociale a Guvernului rus. Potrivit afirmaţiilor şefului misiunii, Paul Thomsen, perioada de mare expansiune a economiei ruse, din ultimii 5-7 ani, a ajuns la final, iar Executivul nu a ştiut să profite de prosperitatea economică, rezultat al preţurilor ridicate pe piaţa mondială a petrolului.
FMI a preconizat o creştere de 5,5% a PIB-ului Rusiei în 2005. În primele patru luni ale anului, creşterea economică a fost de 5%, sub 7% - nivelul minim necesar pentru dublarea PIB în 2012, aşa cum doreşte preşedintele Vladimir Putin.
Principalele probleme ale Rusiei sînt, potrivit FMI, "slăbiciunea" fiscală şi bugetară, care provoacă o mai mare presiune inflaţionistă, înrăutăţirea climatului investiţional şi stagnarea reformelor.