AVERTISMENTUL LUI LUDWIK SOBOLEWSKI, DIRECTORUL GENERAL BVB: "Listarea Hidroelectrica - ultima şansă pentru promovarea la piaţă emergentă"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2016

"Listarea Hidroelectrica - ultima şansă pentru promovarea la piaţă emergentă"

Sobolewski vrea să organizeze o loterie, ca să atragă micii investitori

CEO-ul BVB spune că este încă devreme să se gândească la un nou mandat

Reporter: Vă apropiaţi de împlinirea a trei ani de mandat. În ultima vreme, norocul vi s-a schimbat faţă de începutul mandatului. Lichiditatea şi cotaţia BVB au scăzut sub nivelul la care le-aţi găsit când aţi ajuns în România. Cum explicaţi situaţia şi ce măsuri aveţi în vedere?

Ludwik Sobolewski: Lichiditatea este mai mică din cauza factorilor externi, pe care îi ştim cu toţii. Vreau să fac două remarci. Dacă ne uităm la volume - numărul de acţiuni tranzacţionate -, declinul nu este aşa de mare între 2013-2014, care au fost anii mai buni, şi 2015-până acum. Capitalizarea bursieră a scăzut, în această perioadă. De la începutul anului, am avut o scădere de 8-10% a BET. Este o lege naturală - dacă preţurile scad, atunci oamenii, dar şi instituţiile, nu fac tranzacţii. Speculatorii sunt cei care tranzacţionează. Din păcate, nu avem prea mult trading intraday în România. Ştiu oameni care au câştigat o grămadă de bani în aceste zile, pentru că speculează volatilitatea. În raportul de după Brexit, Goldman Sachs a scris că trei active au urcat: aurul, yenul şi volatilitatea.

Trendul negativ ne-a lovit, dar, în general, acest an până acum este mai bun comparativ cu perioada similară de anul trecut.

Lipsa privatizărilor a fost foarte importantă. Acum este crucială! Aş spune că listarea Hidroelectrica este ultima şansă să fim puşi pe lista de monitorizare, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă şi să schimbăm percepţia asupra pieţei de capital româneşti. Este ultima şansă, pe termen mediu.

Reporter: Spuneţi că listarea Hidroelectrica este singura şansă ca România să spere la trecerea la statul de piaţă emergentă.

Ludwik Sobolewski: Este singura cale! Să trecem în revistă companiile care sunt luate în calcul (n.r. pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, agenţiile de rating cer ca trei companii listate să îndeplinească criteriile de lichiditate, capitalizare, free-float). Banca Transilvania este pe listă, este una din acele companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare, lichiditate zilnică şi free float. Petrom cu siguranţă nu este pe listă, pentru că nu îndeplineşte criteriile de free-float şi lichiditate zilnică. Nu am ideea care este strategia Fondului Proprietatea, ce vrea să facă cu pachetul său de 19% din Petrom. Din păcate, BRD nu îndeplineşte criteriul de free float. Electrica este sub criteriul capitalizării bursiere, cerut de MSCI.

Romgaz este la limită. Cu Hidroelectrica, putem îndeplini numărul minim de trei companii, ceea ce nu garanteză că ne vor pune imediat pe listă.

Mai urmează o grămadă de condiţii... Hidroelectrica trebuie listată doar la BVB, pentru că altfel nu vom avea lichiditate. Apoi, un pachet de doar 15% nu este suficient.

De asemenea, se pune întrebarea dacă suntem mulţumiţi de faptul că România are cel mai mare randament al dividendelor din lume. Da şi nu! Pe de o parte, asta arată că societăţile din BET plătesc dividende mari, dar şi că evaluarea companiilor este scăzută. Acţiunile româneşti sunt cele mai ieftine din regiune, dacă ne uităm la indicatorul PER.

De ce nu avem listări private? Pentru că este o discrepanţă foarte mare între aşteptările proprietarilor şi cât de pregătiţi sunt potenţialii investitori să cumpere acţiunile. Am avut cazul "La Fântâna". Această discrepanţă a dus la eşuarea tranzacţiei.

De aceea, pentru a continua reformele pentru transparenţă, guvernanţă corporativă, am introdus un nou sistem de raportare pentru companii - IRIS. Deja avem zece emitenţi care vor începe să îl folosească.

Avem nevoie disperată să fim puşi pe lista de monitorizare, pentru că acest lucru va creşte fluxurile de capital şi va îmbunătăţi evaluările.

Scrisoarea de la FTSE, care nu ţi-a plăcut (n.r. potrivit BVB, scrisoarea FTSE arată că piaţa de capital locală îndeplineşte toate criteriile necesare promovării în categoria superioară, cu o singură excepţie - criteriul de lichiditate), arăta că o parte din teme a fost făcută şi singura parte care lipseşte este lichiditatea, care poate veni de la Hidroelectrica.

Reporter: Acum aveţi discuţii cu FTSE sau cu MSCI?

Ludwik Sobolewski: Cu ambele! La MSCI, este obligatoriu să avem trei companii care îndeplinesc criteriile. Mi-aş dori să avem mai multe. În cel mai bun scenariu, putem avea şase: Romgaz, Petrom, Banca Transilvania, BRD, Electrica şi Hidroelectrica. Atunci, ar fi un argument puternic să fim puşi pe lista de monitorizare. MSCI este fără milă. Fără trei companii, nici nu începe discuţia.

Cei de la FTSE au o abordare mai largă. Şi ei au nevoie de trei companii, dar se uită şi la lichiditatea pieţei, în general. Am o întâlnire importantă cu FTSE, la finalul lui iulie. Până atunci, avem nevoie de un plan pentru listarea Hidroelectrica, pentru a-l prezenta FTSE şi a le spune să ne ia în considerare pentru punerea pe listă în septembrie, chiar dacă "pe credit". Am discutat despre acest lucru cu domnul ministru al Energiei, Victor Grigorescu.

Reporter: Cu MSCI când este următoarea fereastră de oportunitate?

Ludwik Sobolewski: În iunie, anul viitor.

Reporter: Cand vă aşteptaţi să aiba loc listarea RCS-RDS la BVB?

Ludwik Sobolewski: Nu am nici o veste despre acest proiect. Nu am noutăţi de spus.

Reporter: Ne-aţi vorbit, recent, despre planurile de a face propunerea fuziunii BVB-Sibex, până în toamnă. Ce intenţii aveţi cu privire la conectarea la o contraparte centrală (n.r. cerută, la nivel european, pentru decontarea derivatelor). Veţi păstra colaborarea cu Athex?

Ludwik Sobolewski: Discutăm cu Athex, dar şi cu Keler (n.r. CCP-ul din Ungaria). Avem în vedere diferite soluţii cu cine să ne asociem. Nu trebuie neapărat să fie Athex Clear, dar avem discuţii cu ei.

Reporter: Înţeleg că aveţi discuţii cu CCP-uri din regiune. Dar BERD a propus construirea unei CCP regionale.

Ludwik Sobolewski: Trebuie să ne gândim de ce avem nevoie de CPP. Pentru derivate, dar vom avea nevoie şi pentru piaţa spot. Eu nu cred că o CCP pentru spot va creşte volumele de la BVB, dar pentru derivate este o condiţie necesară. Mai ales după ce vom avea "short selling"-ul operaţional, derivatele vor fi o sursă importantă de lichiditate, un segment important de activitate le BVB.

Pentru piaţa spot, conectarea la CCP va însemna alinierea la un standard, care nu a fost încă impus obligatoriu în UE.

Una peste alta, este un motiv bun să ne grăbim să avem facilitatea CCP.

Avem trei alternative. Una este să creăm o instituţie locală, independentă. Ar fi un proces foarte lung, nu neapărat capitalul necesar este problema. Acest CCP local are nevoie de autorizarea ESMA şi a existat cazul Croaţiei, care nu a primit licenţa. Poate dura ani de zile.

A doua opţiune a fost să urmăm ideea BERD, iar a treia, să externalizăm serviciile. Cred că aceasta din urmă este cea mai bună opţiune, pentru că nu le exclude pe celelalte. Avem un avantaj major, că putem să rezolvăm rapid problema. Aşadar, vom face un acord cu o CCP externă, vom încerca să construim cât mai multă expertiză locală, vom aranja procesele şi, în special, fluxurile de bani, în aşa fel încât să fie în interiorul sistemului financiar românesc, nu aşa cum a făcut Sibiul. Apoi, celelalte două opţiuni rămân deschise. Pe această bază funcţională, putem construi un CCP local. Dacă lansăm derivatele, folosind licenţa altcuiva, nu ne afectează dacă procesul de autorizare a unei instituţii locale durează trei ani. Nu ne blochează. Apoi, dacă evoluţia din ţările din EuropA de Est este marcată de proiectul condus de BERD, atunci nu este o problemă ca CCP-ul local să devină parte dintr-o structură panregională. De aceea, cred că nu este o contradicţie între ceea ce alegem acum şi ceea ce pare să prefere ASF - să avem o structură locală.

Modelul preferat de BERD are o gândire foarte economică - spunând că nu are sens ca fiecare ţară micuţă să aibă propria CCP.

Dar sunt unele exemple din Europa Centrală şi de Est care demonstrează că a avea un CCP nu este nici o pierdere.

Pentru conectarea la CCP-ul extern, termenul este finalul anului viitor.

Reporter: Pentru short-selling, aveţi vreun calendar?

Ludwik Sobolewski: Avem următoarea situaţie. Aşteptăm de la ASF aprobarea modificărilor la Codul Bursei. De asemenea, Depozitarul Central şi-a modificat Codul şi aşteptăm aprobarea BNR şi a ASF. Sincer, acum nu mai depinde de noi. Deja am avut discuţii cu cei responsabili din cadrul BNR şi depinde de ei. Sper ca aprobările să vină cât mai repede. După aceea, putem începe short-sellingul şi împrumutul de acţiuni în 60 de zile de la aprobare.

Este important, pentru că am auzit de multe ori de la brokerii cărora le-am propus să fie market makeri că, fără short selling, nu sunt interesaţi. Cei care sunt deja market makeri spun că nu se pot implica mai mult, pentru că nu îşi pot acoperi poziţiile prin short selling.

Interdependenţa cu market makerii este foarte importantă pentru noi. De asemenea, aştept ca ASF să elimine taxele pe market making. După discuţiile avute, este deja un proiect în consultare publică, potrivit căruia ASF nu va taxa market makingul. Este important, pentru că noi am redus tarifele demult.

Reporter: Şi ASF le-a redus.

Ludwik Sobolewski: Le-a redus în 2014, dar încă taxează market makingul cu 4 puncte de bază. Aşadar, short-sellingul, market-makingul plus reducerea taxelor vor creşte tranzacţiile. În plus, am propus ASF să schimbe alocarea tarifelor pentru tranzacţiile intraday. Acum, se taxează numai cumpărătorul, cu 6 puncte de bază. Pare să fie ceva care nu stimulează tranzacţiile, în special acum când indicii scad. Am propus ca taxa să se împartă egal între cumpărător şi vânzător. Cred ca asta va promova mai bine tradingul.

Reporter: A fost supusă BVB unui atac cibernetic în ultima vreme?

Ludwik Sobolewski: Nu! Dar asta nu înseamnă că subestimăm acest pericol. Suntem atenţi la breşele de securitate din sistem.

Reporter: ASF a permis SIF-urilor să îşi pună oameni în Consiliul Bursei. Vă aşteptaţi la schimbări în conducerea BVB?

Ludwik Sobolewski: Este decizia acţionarilor. Dar nu am motive să cred că vor fi schimbări.

Reporter: Cum aţi evaluat prezenţa la târgul financiar "Banii Tăi Expo" la 6000 de persoane, în condiţiile în care la Depozitarul Central au fost 1200, iar acolo a fost coadă permanent?

Ludwik Sobolewski: Oamenii de la coadă au fost o categorie separată. Mulţi dintre ei au venit doar pentru cupoane. O altă categorie au fost cei care s-au înscris la seminarii. Am distribuit broşuri şi avem numărul acestora. De asemenea, am făcut o estimare pe baza imaginilor din dronă.

Aş spune 6000, mai mult sau mai puţin. Dar evaluarea este corectă.

Reporter: De ce a părăsit Adrian Lupşan postul de la departamentul de dezvoltare?

Ludwik Sobolewski: Pentru că uneori angajăm oameni, iar alteori ne luăm la revedere. Este normal.

Reporter: Aveţi în vedere măsuri referitoare la emitenţii de pe BVB, ca să nu mai vorbim de AeRO, unde lichiditatea zilnică este chiar şi sub 1000 de lei?

Ludwik Sobolewski: Am încercat să aplicăm un nou sistem de cotare, bazat pe licitaţii. Nu a funcţionat! Nu am avut rezultate, chiar dacă acest sistem avea două obiective. Unul era să concentreze ordinele şi să facă două fixinguri pe zi, pentru a creşte volumele.

Al doilea obiectiv era ca societăţile să devină conştiente că pot face ceva, pentru a nu fi downgradate într-o categorie inferioară. Poate că asta a funcţionat puţin.

Concret, putem folosi market makeri pe emitenţi, unde contractul brokerului nu este cu operatorul de piaţă, ci cu emitentul. Dar, operatorul păstrează dreptul să aprobe condiţiile acestui contract. Suntem gata să aplicăm tarife mai mici pentru aceste tranzacţii.

Lucrăm ca BVB să fie primul emitent care să folosească acest tip de market making. Avem discuţii iniţiale cu brokerii.

Problema este că avem puţini brokeri care au o bază solidă de capital. Dar vrem să dăm un exemplu. Totuşi, nu trebuie să ne facem iluzii, tranzacţiile cu acţiunile companiilor mici întotdeauna vor fi mici.

De asemenea, investitorii individuali sunt foarte importaţi pentru companiile mici. Pentru ei, avem un concurs de tranzacţionare, cu premiu un Duster. Am menţionat despre sistemul de raportare pentru companii IRIS, care va prespune renunţarea la emailuri şi faxuri. Avm deja 10 companii care au aderat la acest sistem (n.r. ulterior discuţiei, numărul companiilor a ajuns la 15), dar targetul este să avem toate companiile din BET şi BET-FI. Vrem să lansăm o platformă de informare pentru investitorii de retail. În plus, vrem să facem o loterie, similară celei pentru bonurile fiscale. Să avem o extragere lunară. Investitorii vor trebui să se înscrie la loterie, să dovedească tranzacţia făcută.

Trebuie să folosim toate metodele să facem oamenii conştienţi că pot investi, pot specula şi avea o şansă să câştige bani, chiar şi pe această piaţă, care nu este "verde".

Vom continua şi proiectele despre educaţia financiară, dar acestea vor avea efecte pe termen lung.

Reporter: Vă gândiţi la obţinerea unui nou mandat la conducerea BVB?

Ludwik Sobolewski: Eram sigur că o să mă întrebi asta (n.r. zâmbeşte). Răspunsul meu este că este prea devreme să mă gândesc la asta. Mai este peste un an. Timpul trece repede.

Dacă se întâmplă o serie de condiţii - dacă se listează Hidroelectrica, dacă FP vinde ceva, dacă avem RCS-RDS, acest an poate crea o schimbare bună. Chiar şi acum, totul ar arăta mult mai bine dacă ar fi mai mult optimism pe piaţă. Dar evoluţia pieţei nu ajută. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine personal, anul viitor, dar este scopul meu să contrinui şi să fac mai mult decât până acum. Putem să nu fim de acord când vorbim despre câţi oameni au fost la "Banii Tăi Expo, dar, obiectiv, cred că putem agrea că multe probleme au fost ridicate şi că se vor vedea efectele măsurilor întreprinse.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. are dreptate polonezul, avem nevoie de hidroelectrica CA DE AER ca sa devenim piata emergenta!!! acesta ar trebui a devina obiectivul prioritar pt toata lumea... cu povestile de listare duala, FP isi vede doar interesul pe termen scurt, sa mai mulga ceva bani din administrare si atat

    1. Ce bataie da camp la tine si la polonezul tau! Ce zici tu, CA DE AER?!

      Atat stiti voi?! 

      daca tu stii mai mult , spune-ne si noua ...

      Nu, ca nu meritati.

      In momentul in care o companie se listeaza trebuie sa tina cont de interesele actionarilor nu de interesele operatorului de piata. Daca operatorul de piata asteapta sa i se dea de la stat totul, pentru ca ulterior sa isi aloce meritele atunci nu mi se pare ca d-l director general isi merita salariul.

      Pai, nu-l merita.

      Hidrolectrica va obtine acelasi pret pe actiuni in IPO indiferent unde se listeaza, deci cred ca interesul actionarilor va fi satisfacut si daca se listeaza doar la BVB. De fapt , marea problema cu listarea Hidrolectrica este ca toata lumea stie ca FP va vinde ca disperatul dupa listare si multa lume isi pune intrebarea daca nu cumva este mai bine sa astepte cateva luni ca sa vada unde se duce pretul ( vezi Romgaz).

      Legat de cealalta problema , cea cu BVB care asteapta mila statului, marea problema este ca in Romania la momentul asta nu prea exista companii mari cu capital romanesc , companii care sa se listeze pe BVB si sa faca diferenta ( pt ca degeaba listezi companii mici pe AERO , acestea nu vor duce la dezvoltatarea bursei). Companiile romanesti private mari le poti numara pe degete( Dedeman , RCS-RDS ) si acestea probabil ca in acest moment se finanteaza mai usor de la banci .

      Daca listezi companiile mari de stat pe bursa ai un dublu avantaj , pe de o parte aceste companii devin mai transparente si pe de alta parte se dezvolta bursa si astfel ea va deveni interesanta si pt companiile private. 

      Administrarea corecta a companiilor este interesul principal al actionarilor. Companiile listate la bursa sunt mai greu de furat. Doar politicienii sustin ca interesul este altul, orice aduce mita si imagine electorala este prioritatea numarul unu pentru ei.

      Paragrafele 2 si 3 sunt ok, insa la primul nu e asa cum crede lumea...dupa cum ar zice Matache Macelaru' din reclama de anii trecuti. Statul nu vinde tot in IPO, ci dor un pachet. Asadar interesul pe termen lung este sa maximizeze valoarea participatiei ramase, precum si a companiei in ansamblu, ca sa incaseze si impozite mai mari, sa nu declanseze probleme sociale, etc, Asadar conteaza unde si cum e listata, ce free-flow exista, cum e distribuit intre piete, daca sunt doua, ce lichiditate are actiunea si tot asa...

      Partial de acord cu tine , in sensul ca dupa ce statul isi listeaza participatia la bursa singurul motiv pt care ar mai fi interesat de pretul actiunii la bursa este doar daca vrea sa mai listeze ulterior si alte pachete. In rest , dupa listare, dupa ce compania si-a primit banii din IPO, viata companiei nu mai are nici o legatura cu bursa. Tot ceea ce se intampla ulterior cu compania listata nu mai are nici o legatura cu bursa ci depinde doar de ceea ce face conducerea companiei respective . De fapt , singura legatura cu bursa este data de presiunea raportarilor periodice, care pun o presiune pozitiva pe manageri.

    Oare e posibil sa facem Loterie la Loterie? Oricum bursa romaneasca, prin felul mioritic in care e condusa sau exista este o loterie, acum ii mai adaugam o loterie, pt micii fraieri.

    Zice bine polonezul ca tb sa faca mai mult decat pana acum. Mai ales ca nu a facut nimic...a stat doar cu mana intinsa sa listeze statul si sa vanda fp. Atat poate. Si sa molfaie aceleasi platitudini de fiecare data cu care i a prostit pe cei fin ca si pe pogonici.

    Deci in noiembrie HidroElectrica va fi pe BVB, pregatiti banii, in iunie BVB va deveni bursa emergenta, pretul tuturor actiunilor se va dubla!!!!Hai cu banii la BVB!!!

    1. intreprinderi comuniste pentru structuri capitaliste. Daca nu devine emergenta macar efervescenta

    Pane Sobo, piata emergenta fara investitori de retail si lichiditate interna nu o sa avem nici cu 3Dam sau Itaipu listate....asta asa, ca sa nu mai aburim poporul cu STEAM si * Bariere.

    Ideea cu loteria este geniala, mare noroc ca te-au adus tocmai din Polonia!....Mai poti incerca ceva promo la Maruta si, de ce nu, o tragere la sorti trimestriala sub egida ''o noapte cu Daniela'', pentru investitorii care pot stimula lichiditatea!... 

    1. am vazut un reportaj, cica ofera flatrate. Ar fi mai atractiv decat un Dastar.Cum e si Brexit, adrenalina e si mai puternica.

    Avem [...] de bursa si pretentia de la polonez sa o faca bici.De incercat nu putem spune ca nu incearca dar lucrand "cu marfa clietului" atat poate. Ceea ce e mult fata de cei din inaintea lui.

    De la cine sa imprumuti actiuni si cum? Fondurile de pensii nu au voie sa imprumute, sifurile nu, fondurile de actiuni nu.Doi clienti de retail se imprumuta intre ei? Lasa-ne Sobo ca habar n-ai de piata.Bnr nu lasa bancile sa dea credite la populatie cu gaj actiuni listate.Daca o banca acorda astfel de imprumut este obligata sa provizioneze toata valoarea imprumutului ca la un credit neperformant.Bravo Sobo pentru promovarea BVB absolutamente inutila la pensionari.Poate te intalnesti cu Isarescu si cu altii sa elimini aberatiile semnalate.

    1. o sa le imprumuti de la brokerul tau .

      Daca aduni toate conturile house ale brokerilor probabil ca rezulta o valoare de maxim 10 mil euro,la fondurile de pensii sifuri plus fonduri deschise vorbim de miliarde de euro.Rezolvam in stil BVB, ASF,adica deloc! In banci sunt depozite de vreo 35 mld euro.Asta e lichiditatea care trebuie deblocata, nu targuri in Piata Universitatii pt cupoane reziduale..

    mai intai bursa ar trebui sa lucreze cu comisioane mai mici,comisioanele actuale de cca.1,5%sant enorme,multi prefera sa se retina dela tranzactii,facand o socoteala la vanzare si cumparare de costa 3%din valoare,ceea ce e enorm

    Dupa ce bursa din polonia s-a ridicat din companii de stat listate acolo, apar sabotorii sa ne spuna ca nu trebuie sa listam companiile de stat la bvb, ca actionarii n-au interesul asta, eventual sa ducem companiile la londra ca acolo umbla cainii cu covrigi in coada.

    Actionarii sunt in primul rand interesati de administrarea corecta a companiilor. Daca sunt listate, sunt mai greu de furat. Romania are interesul de a construi o piata de capital cat mai dezvoltata, ca mechanism alternative de finantare a economiei. Capitalul disponibil de investit in piete emergente este de 100 de ori mai mare decat in piete de frontiera. Astfel, economia romaneasca va castiga acces la capital, inclusiv start-up-urile de pe aero sau compqaniile de stat sau private cand vor sa emita obligatiuni. Nu moare nimeni de grija bvb, important este sa avem o piata functionala si lichida.  

    1. Marius , ai perfecta dreptate !

    Ca sa vedeti cat de goale de continut sunt vorbele celor de la BVB,va exemplific:

    1.DG a constatat ca sistemul de licitatie nu e bun,desi era limpede de jumatate de an.Vad ca spune ca si acum tatoneaza solutii(market makers).

    2.In 07.07 BVB comunica pe propriul site ca din 12 Iulie e valabila o noua lista de companii pentru care se aplica modelul de licitatie.Sunt 28 de societati intre care multe in insolventa ,care nu se tranzactioneaza de ani de zile(COMI,DAFR) dar nu este si VESY.Daca ne uitam pe pagina emitentului de pe acelasi site,la rubrica Tranzactionare aflam ca totusi se tranzactioneaza pe sistemul licitatie!Daca ne uitam in platforma vedem ca de facto se tranzactioneaza pe sistem licitatie.Cei de la BVB fac lucrurile dupa ureche,nu au nicio reprezentare a mecanismului de atragere a lichiditatii de care se tot plang.Ei o tot alunga prin zeci de astfel de lucruri aparent marunte. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb