AVOCAT: "Contractele PFA şi pe drepturi de autor, posibil să fie impozitate similar unui contract de muncă"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 7 mai 2015

Săptămâna trecută a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe un proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, acesta conţinând o prevedere care stipulează că autorităţile fiscale pot reconsidera o activitate ca fiind dependentă, adică într-o relaţie de angajare, în măsura în care sunt îndeplinite în mod alternativ un număr de 4 criterii, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de către avocatul Daniel Moreanu.

Două dintre cele mai importante astfel de criterii sunt: beneficiarul se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul venitului; beneficiarul se foloseşte în mod exclusiv de baza materială a plătitorului de venit, mai notează sursa.

"Consecinţa recalificării constă în faptul că activitatea în cauză va fi transformată din independentă (de exemplu cea desfăşurată în baza unui PFA) într-o activitate dependentă, adică de angajare, calculându-se impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii. Acest impozit şi contribuţiile sociale vor fi datorate, în mod solidar, de către beneficiar şi plătitor. Care este scopul acestei prevederi? Obiectivul este de a se încerca eliminarea situaţiilor în care, spre exemplu, activităţi care în mod normal ar fi trebuit plătite pe baza unui contract de muncă sunt achitate prin intermediul unui PFA sau prin alte forme, ca de exemplu, drepturi de autor, evitându-se astfel plata impozitului şi a contribuţiilor care trebuie achitate în temeiul unui contract de muncă", potrivit comunicării.

În 2010, la Normele Metodologice ale Codului Fiscal, a fost introdusă o excepţie de la prevederile mai sus menţionate, în sensul în care activităţile desfăşurate în mod independent (adică nu în baza unei relaţii de angajare) care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor sunt excluse de la procedura de reconsiderare mai sus menţionată.

"Cu alte cuvinte, autorităţile fiscale nu pot invoca reconsiderarea pentru aceste tipuri de venituri pentru a fi plătite pe baza unui contract de muncă. De menţionat, totodată, că prin venituri din profesii libere, în sensul Codului Fiscal, se înţelege veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent.

Revenind la proiectul de Hotărâre de Guvern publicat săptămâna trecută, prin acesta se propune eliminarea excepţiei mai sus menţionate. Argumentul principal constă în necesitatea de a se asigura un «tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii».

Care va fi consecinţa juridică în situaţia în care proiectul Hotărârii de Guvern va fi adoptat? În această situaţie, autorităţile fiscale vor putea reconsidera veniturile obţinute din profesii libere şi din drepturi de autor ca fiind plătite în baza unei relaţii de angajare, cu aplicarea impozitului şi a contribuţiilor care sunt datorate în baza unui contract de muncă", mai notează avocatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb