AVOCATUL CUCULIŞ: Millennium Bank pierde un proces cu un grup, privind comisionul de acordare din contracte de credit

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 8 iunie 2015

Millennium Bank pierde un proces cu un grup, privind comisionul de acordare din contracte de credit

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dat câştig de cauză, în data de 2 iunie, unui grup de împrumutaţi de la Millennium Bank, obligând banca să le restituie acestora comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării, scrie avocatul Adrian Cuculiş.

"Millennium Bank pierde procesul pe comisionul de acordare (...) Este pe de-o parte o premieră fiindcă instanţa nu a mai disjuns cererile de chemare în judecata şi secundar, mai multe persoane câştigă într-un singur litigiu ca şi grup procesul cu Millenium Bank, care nu prea a fost vizibilă în scandalul creditelor însă pierde un proces deschis de 7 persoane pe tema comisionului de acordare", transmite avocatul, pe pagina personală.

În minuta instanţei se arată că judecătorii admit, în parte, cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată.

Aceştia constată caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract de credit din 30.05.2008, prin care s-a stabilit comision de acordare a facilităţii în cuantum de 2,25 % din valoarea totală a facilităţii, şi dispune restituirea către Genoveva Pricopie a sumei de 702,9 lei (echivalentul a 168,75 Euro), reprezentând comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării.

De asemenea, instanţa constată caracterul abuziv al unei clause dintr-un contractul de credit din 21.08.2008, prin care s-a stabilit comision de acordare a facilităţii în cuantum de 3,00 % din valoarea totală a facilităţii, şi dispune restituirea către Vlad Gheorghe a sumei de 788,4 lei (echivalentul a 219 CHF), reprezentând comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării.

Judecătorii mai constată caracterul abuziv al clauzei cuprinse într-un contract de credit din 29.07.2008, prin care s-a stabilit comision de acordare a facilităţii în cuantum de 1,50 % din valoarea totală a facilităţii, şi dispune restituirea către Gheorghe Sachi a sumei de 2.521,8 lei (echivalentul a 700,5 CHF), reprezentând comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării.

"Constată caracterul abuziv al clauzei cuprinse la art. 3.3 din Contractul de credit nr. 0810100227 din 23.10.2008, prin care s-a stabilit comision de acordare a facilităţii în cuantum de 0,50 % din valoarea totală a facilităţii, şi dispune restituirea către reclamanta Matei Atena a sumei de 1.391,4 lei (echivalentul a 386,5 Euro), reprezentând comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării", mai arată instanţa.

Totodată, aceasta constată caracterul abuziv al clauzei cuprinse într-un contract de credit din 2.07.2008, prin care s-a stabilit comision de acordare a facilităţii în cuantum de 3,00 % din valoarea totală a facilităţii, şi dispune restituirea către Cristian Adrian Hosu a sumei de 2.613,6 lei (echivalentul a 726 CHF), reprezentând comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării.

De asemenea, judecătorii constată caracterul abuziv al unei clauze cuprinse într-un contract de credit din 19.06.2008, prin care s-a stabilit comision de acordare a facilităţii în cuantum de 2,00 % din valoarea totală a facilităţii, şi dispune restituirea către Narcisa Carmen Roca a sumei de 5.544 lei (echivalentul a 1.260 Euro), reprezentând comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării.

Instanţa a respins însă ca neîntemeiate capetele de cerere având ca obiect constatarea caracterului abuziv al clauzelor prin care a fost stabilită obligaţia de plată lunară a comisionului de administrare şi solicitarea de restituire a sumelor achitate cu acest titlu, formulate de Genoveva Pricopie, Vlad Gheorghe, Gheorghe Sachi, Matei Atena, Cristian Adrian Hosu şi Narcisa Carmen Roca.

Judecătorii mai resping pentru existenţa autorităţii de lucru judecat capetele de cerere formulate de către Ivănescu Gabriel Sorin şi constată că a fost anulată pentru lipsa obiectului şi a motivării în fapt cererea de intervenţie formulată de Ciolan Gheorghe Daniel, Motoc Elena Andreea, Cornel Pastia şi Claudia Irina Pastia.

Decizia instanţei este cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Justitia inca functioneaza.... trebuie doar sa avem speranta si sa mergem pana la capat pentru a se face dreptate... drept dovada " Complet: Complet nr.4

    Tip solutie: Admite cererea 

    Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată de reclamanţii T. C. şi T.A. G., în contradictoriu cu pârâta B. M. SA şi în consecinţă: Constată nulitatea absolută a următoarelor clauze din contractul de credit nr. 0808110091/26.09.2008, încheiat între părţi : ?clauza inserată la punctul 3.3 din contractul iniţial, privind comisionul de acordare a facilităţii; ?clauza inserată la punctul 3.4 din contractul iniţial, privind comisionul de administrare. Obligă pârâta să restituie reclamantului T. A. G., suma de 1800 euro, încasată cu titlu de comision de acordare a facilităţii şi suma de 12.116,22 euro, încasată cu titlu de comision de administrare credit. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi data de 13.06.2016.

    Document: Hotarâre 2516/2016 13.06.2016 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb