Azerbaidjanul, pe care Turkmenistanul intenţionează să îl dea în judecată pentru trei zăcăminte de hidrocarburi disputate din Marea Caspică, îşi va apăra interesele, a afirmat astăzi viceministrul azer de externe, Halaf Halafov, citat de AFP.
"Suntem gata să apărăm interesele Azerbaidjanului prin toate mijloacele disponibile, inclusiv diplomatice. În ceea ce priveşte procedurile în justiţie, dacă se vor dovedi necesare, suntem gata să le luăm în calcul şi pe acestea", a declarat oficialul citat la postul de televiziune ANS.
Vineri, preşedintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov anunţase că ţara va lansa o procedură la Curtea Internaţională de arbitraj, pentru a găsi o soluţie la acest litigiu care durează de mai mulţi ani.
Viceministrul azer a subliniat că ţara sa făcuse deja la începutul anilor "90 studii referitoare la aceste zăcăminte, analizând aspectele geografice, fizice şi juridice. "Am făcut toate cercetările necesare în ceea ce priveşte fundamentul poziţiei şi drepturilor noastre", a dat asigurări oficialul.
Cele cinci ţări riverane Mării Caspice (Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia şi Iran) nu au ajuns încă la un acord de trasare a frontierelor în Marea Caspică, după dezmembrarea Uniunii Sovietice în 1991.
Atât Turkmenistanul, cât şi Azerbaijanul sunt potenţiali furnizori de gaz pentru proiectul energetic european Nabucco, destinat să reducă dependenţa UE de Rusia şi la care România este partener. Turkmenistanul nu şi-a luat niciun angajament în clar în privinţa Nabucco, dar preşedintele român Traian Băsescu, care a fost săptămâna aceasta în vizită la Aşhabad, se declarase optimist. Băsescu exprimase de asemenea intenţia României de a participa la exploatarea zăcămintelor din Turkmenistan şi de a furniza acestei ţări echipament de extracţie.