Examenul de bacalaureat a devenit o adevărată sursă de amuzament datorită "perlelor" oferite cu generozitate de către absolvenţii de liceu. Situaţia este însă dramatică, iar popularizarea acestui gen de umor nu oferă rezolvări pentru problemele sistemului şi, din păcate, pentru o parte din tineri greşelile de exprimare şi fracturile logice nu mai reprezintă un motiv de jenă, multe din aceste "perle" făcându-şi loc în exprimarea lor curentă.
Ziarele şi televiziunile oferă an de an calupuri generoase de umor involuntar, inclusiv examenul la proba scrisă de Limba şi literatura română din actuala sesiune a produs numeroase exemple: "Poezia Moromeţii a apărut de două ori în viaţa poetului Preda. Are 17 personaje Moromeţii dar cel mai tare e nea Ilie.", "Bacovia a scris cele mai mari poeme ale literaturii precum: luceafărul şi mircea cel bătrân. ", "Ne-a dat Bacovia, super, voi scrie despre Mircea Eliade care are un roman celebru, Plumb", "Bacovia este de aceeasi vârstă cu Eminescu şi scriau în parcul uitat de lume", "Este frustrant să ştii că ai avut o viaţă chinuită să te bată măta şi taicătu acasă şi de asta te apuci să scrii poeme", "Perfectul simplu îl foloseşte iubita mea care este olteancă, adică a făcut o acţiune de mult.", "Dimensiunea spaţială este mare şi lungă în textul dat." Dacă unele erori pot fi justificate, unele obrăznicii greu de reprodus (inclusiv la adresa profesorilor corectori) scrise pe teze nu au absolut nicio scuză. Din păcate şi simpla prezenţă la examen a devenit o problemă, chiar dacă se înscriu, mulţi dintre absolvenţi nu mai ajung efectiv să susţină o probă sau alta. Ministerul Educaţiei anunţa înainte de examenul scris la Limba şi literatura română că la proba respectivă s-au înscris 39.091 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 29.616 sunt din promoţia curentă şi 9.475 din promoţiile anterioare. După examen, conform informaţiilor oferite de minister, aflam că "32.637 de absolvenţi de clasa a XII-a din promoţia curentă şi din cele anterioare au participat la proba scrisă de Limba şi literatura română". Aproape 7.000 de tineri s-au pierdut "pe drum", înainte să îşi treacă numele pe foile de examen. Dacă până acum s-a pus accent doar pe numărul celor care trec sau nu examenul, mai nou devine îngrijorătoare şi cifra absolvenţilor care nici măcar nu se înscriu pentru bacalaureat sau, dacă se înscriu, nu reuşesc să se mai prezinte la probe. În 2013, la cea de-a doua sesiune s-au înscris 88.090 de absolvenţi de liceu, 67% fiind din promoţia 2012-2013, iar restul, din promoţii anterioare. Anul acesta, 63.000 de absolvenţi s-au înscris la sesiunea de toamnă, 42.121 fiind din promoţia 2013-2014, iar ceilalţi 21.202 din promoţiile anterioare. În scădere este şi numărul absolvenţilor care se înscriu la prima sesiune.
Afişarea rezultatelor sesiunii de toamnă a bacalaureatului se va face pe data de 1 septembrie, urmând ca în aceeaşi zi să fie depuse contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie. În urmă cu un an, ponderea de promovare a sesiunii a doua a fost de 21 %.