Deputatul PNL Cristian Băcanu afirmă că România riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură, conform Agerpres.
"Statul român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea domnului judecător Cristi Danileţ din magistratură de către secţia pentru judecători a CSM (aşa cum a pierdut şi în cazul Kovesi). Un judecător a fost dat afară pentru că a postat un film în care făcea sport. În acest context, ne putem întreba dacă este cumva greşit ca un magistrat să joace fotbal, tenis sau baschet sau dacă ar fi greşit să posteze imagini realizate în timpul practicării alpinismului. Dacă este permis ca un judecător/procuror să practice aceste sporturi, cu siguranţă trebuie să fie permisă şi exprimarea susţinerii acestora prin exemplul personal. A interpreta legea altfel, ar însemna să acceptam fie că judecătorii şi procurorii nu pot participa la activităţi fireşti, fie că aceste activităţi ar fi ruşinoase sau imorale", a scris Băcanu, marţi, pe Facebook.
El susţine că "genul acesta de cazuri trebuie să schimbe ceva în sistemul judiciar".
"Cred (sau vreau să cred) că lucrurile nu vor rămâne aşa. Şi mai cred că (exact ca şi în cauza Kovesi, unde CEDO a reţinut o încălcare a Convenţiei) genul acesta de cazuri trebuie să schimbe ceva în sistemul judiciar. Sunt solidar cu magistraţii care prin exemplul lor personal vor să dovedească faptul că judecătorii sunt oameni ca noi toţi şi că profesia de magistrat trebuie să devină mai transparentă şi accesibilă pentru publicul larg", mai spune liberalul.
Băcanu afirmă că postarea unui film în care Danileţ practica un sport nu poate aduce atingere reputaţiei şi prestigiului profesiei şi nu poate constitui un temei pentru excluderea din magistratură.
"O astfel de acţiune se încadrează în limitele dreptului de liberă exprimare (prevăzut şi protejat de art. 10 din CEDO, dar şi de Constituţie) cu atât mai mult cu cât vizează activităţi din viaţa privată a magistratului ce nu au legătură cu magistratura. CEDO a reţinut în numeroase speţe că statutul de magistrat nu înlătură libertatea de exprimare (Baka c. Ungariei, Kudeshkina c. Rusiei) chiar şi în situaţii în care manifestarea acestei libertăţi ar putea avea implicaţii politice (atunci când este criticat un proces legislativ - de exemplu, cazul României în 2017-2018 când magistraţi - inclusiv domnul Cristi Danileţ - au criticat modificarea legislaţiei penale de către majoritatea de atunci). Aici, sigur, sunt nişte linii destul de fine, dar dreptul la liberă exprimare trebuie protejat, cu atât mai mult cu cât vizează chestiuni străine de exercitarea profesiei sau de sistemul judiciar în general. Nu în ultimul rând, nu pot să nu mă întreb dacă această sancţiune nu a venit cumva ca urmare a opiniilor exprimate de domnul Danileţ în mod repetat cu privire la funcţionarea sistemului de justiţie, de exemplu cu privire la prelungirea nelegală a mandatului domnului Netejoru ca Inspector şef la Inspecţia Judiciară printr-o Ordonanţă iniţiată de Tudorel Toader. Rămâne de văzut", a conchis liberalul.
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.
Decizia nu este definitivă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 09:33)
Ce se mai tavalesc astia de durere. Daca tot esti mare scula de deputat, baga lege ca sa se desfiinteze CSM ca nu se prea pricep la justitie, sa faceti voi 'justitie', jafurile din politica. Puteti apela si la mascarici de genul oana pellea, manolea, mandruta.