"Balkan Petroleum" se întoarce la "Rafo"?

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2005

"Balkan Petroleum" se pare că revine la "Rafo"... Cu toate că zvonurile care circulă în piaţă vorbesc de posibilitatea întoarcerii la "cîrma Rafo" a acţionarului "Balkan Petroleum", totuşi sursele din interiorul companiei nu dau prea multe informaţii. Contactat telefonic, managerul general al "Rafo", Marin Anton, ne-a declarat: "Mîine (n.r.- astăzi) va avea loc AGA la Rafo. Discuţiile de acest gen sînt mult mai vechi şi situaţia este destul de tensionată, însă nu pot da mai multe informaţii".

"Rafo" Oneşti a fost preluată în luna iulie 2005 de compania "Calder - A International" de la "Balkan Petroleum" (BKP), actualul proprietar făcînd parte din grupul de companii "Vienna Capital Partener". BKP a semnat un contract de vînzare-cumpărare cu aceasta, contract care de altfel nu a fost aprobat de AVAS. Se pare că noul acţionar, "Calder" a plătit două tranşe din suma totală convenită cu BKP, însă Parchetul s-a sesizat şi a pus seches-tru pe acţiunile BKP la "Rafo". Ca urmare a acestei măsuri, compania "Calder" a refuzat să mai plătească tranşele următoare.

Situaţia la "Rafo" este una cel puţin ciudată dacă nu interesantă: administrarea "Rafo" este asigurată de facto de "Calder", dar de jure proprietarii sînt tot cei de la BKP. Se pare însă că, nemulţumiţi de situaţia creată, cei de la "Calder" intenţionează să negocieze o înţelegere cu BKP, astfel ca acesta să rămînă proprietarul de facto şi de jure al rafinăriei.

Înainte ca Parchetul să pună sechestru pe acţiunile BKP, la "Rafo" se purtau deja negocieri cu AVAS pentru contractul de novaţie şi cu ANAF pentru rezolvarea problemei datoriilor istorice. Ce se va întîmpla oare cu banii plătiţi de "Calder" către BKP pentru acţiunile "Rafo"?

Compania "Rafo" Oneşti are în vedere să îşi majoreze capitalul social cu 28,6 milioane RON, sumă corespunzînd unui număr de 11,4 milioane de acţiuni emise la un preţ egal cu valoarea nominală de 2,5 RON. Această sumă reprezintă aportul în numerar adus de acţionarul majoritar al societăţii, "Balkan Petroleum" Ltd., pentru realizarea investiţiilor de mediu şi în tehnologie asumate la privatizarea "Rafo". După majorare, capitalul social al societăţii va fi de 432 milioane RON, divizat într-un număr de 172 milioa-ne de acţiuni cu valoarea nominală egală cu 2,5 RON. În structura acţionarilor, publicată în Monitorul Oficial în data de 24 noiembrie, figurează: "Balkan Petroleum Ltd", cu o participaţie de 98,08% din capitalul emitentului, iar micilor acţionari le revin doar 1,92% din titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb