BANATUL, FRUNCEA ŞI LA PRIVATIZĂRI SUSPICIOASE: DNA verifică privatizarea tuturor IAS-urilor din Timiş. Ţinta, Ilie Sârbu?

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 mai 2009

DNA verifică privatizarea tuturor IAS-urilor din Timiş. Ţinta, Ilie Sârbu?

Paguba statului este estimată la sute de milioane de euro

Alte 23 de societăţi agricole bănăţene ale ADS sunt în lichidare

13 societăţi au fost deja radiate

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie verifică modalitatea în care Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a privatizat fostele întreprinderi agricole de stat (IAS) în judeţul Timiş. Potrivit unor surse oficiale, există suspiciuni că societăţile comerciale ar fi fost privatizate de către ADS, în perioada guvernului Năstase, cu mult sub valoarea de piaţă, paguba statului fiind estimată la ordinul sutelor de milioane de euro.

"La data de 30 martie 2009, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) documentele de privatizare pentru societăţile comerciale din judeţul Timiş", a declarat, pentru BURSA, Ioan Marian, şeful direcţiei de privatizare din cadrul ADS.

Procurorii DNA au primit, de-a lungul timpului, mai multe sesizări cu privire la privatizarea fostelor IAS-uri şi la licitaţiile organizate de ADS pentru acestea.

Presa locală a relatat pe larg despre nereguli la licitaţiile organizate de ADS, în urma cărora mii de hectare de teren, ferme şi construcţii au fost adjudecate de o serie de societăţi, catalogate de jurnaliştii locali, ca fiind aproprietate cercurilor politice PSD.

Jurnaliştii au făcut conexiuni între firmele câştigătoare ale licitaţiilor şi ministrul Ilie Sârbu (ministru al Agriculturii şi la aceea vreme), dar şi legături cu fostului senator PSD, Viorel Matei, actualmente preşedinte al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Procurorii Parchetului General au fost trimişi de la Bucureşti ca să verifice modul în care IAS-urile bănăţene au fost privatizate şi să investigheze şi modalitatea în care mai multe suprafeţe de teren au fost scoa­se din domeniul public şi înstrăinate. Se pare că rezultatele acestei anchete au întârziat să apară.

Între timp, procurorii DNA au început verificările, fiind sesizaţi printr-o plângere împotriva ADS şi de deputatul PD-L Timiş, Valeriu Tabără, actualul preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Plângere penală la DNA, de la PD-L

Deputatul PD-L Timiş, Valeriu Tabără, a depus, în noiembrie 2008, o plângere la DNA prin care a solicitat procurorilor să verifice privatizările făcute de ADS în Banat.

Conform documentului, deputatul le-a solicitat procurorilor, printre altele, să verifice "preluarea şi înstrăinarea abuzivă a Staţiunii de Cercetare Dezvoltare a Pajiştilor Timişoara", modul în care ADS a cedat suprafeţe importante de teren din domeniul public (din administrarea staţiunilor de cercetare şi învăţământ) şi modul în care au fost privatizate societăţile bănăţene SC Grabtim SA (Grabati), SC Sinnagro SA (Sânnicolau Mare), SC Agrotim SA (Timişoara) şi SC Agroturism SA (Lugoj).

Contactat de noi, Valeriu Tabără a explicat: "Am depus această plângere la DNA în noiembrie 2008. În februarie anul acesta am fost chemat la DNA. Eu aştept clarificarea acestui caz, unde paguba este de ordinul sutelor de milioane de euro, mult mai mare decât aceea de la fotbal, unde se discută de câteva mii de euro".

Viorel Matei "Aberaţii! Meci politic între Tabără şi Ilie!"

Valeriu Tabără a fost şi el ministru al Agriculturii în perioada 1994-1996. Conform politicienilor locali, deputatul PD-L şi ministrul PSD, Ilie Sârbu, sunt rivali politici, pentru postul de ministru al Agriculturii.

Ambii sunt politicieni bănăţeni: Sârbu este preşedintele PSD Timiş, iar Tabară - vicepreşedintele organizaţiei locale a PD-L.

Cu toate că plângerea la DNA a făcut-o în perioada Guvernului Tăriceanu, interesant este că ea îl viza, indirect, pe rivalul său politic, ministrul Ilie Sârbu.

În privinţa guvernării Tăriceanu, DNA l-a dat, deja, în judecată pe fostul şef al ADS, Daniel Drăgan, pentru o pagubă de 90 de milioane de euro adusă statului.

În declaraţia de avere a ministrului Ilie Sârbu, soţia sa deţine funcţia de "consilier relaţii pentru Româ­nia" al firmei germane SC "Fangmeier" Gmbh, acţionară la SC "Fangmeier Agro-Impex" SRL Timişoara.

La "Fangmeier" Timişoara, ministrul a fost, în perioada 1991-2000, director general, iar societatea ar fi jucat, conform presei locale, un rol activ în câteva dintre procesele de privatizare a IAS-urilor locale - tocmai ţinta verificărilor procurorilor DNA, solicitate de Tabără.

La vremea aceea, ministrul Sârbu a dezmiţit toate informaţiile ce au circulat în presă.

Actual preşedinte al FNPAR, Viorel Matei, fost senator PSD la aceea vreme, al cărui nume a fost vehiculat că ar fi facilitat în calitatea de jurist privatizarea IAS-urilor bănăţene pentru apropiaţi ai partidului, ne-a declarat că nu a fost chemat de DNA să dea vreo explicaţie.

Viorel Matei ne-a explicat: "Eu nu aveam nici capacitatea nici interesul să mă implic. Nu am avut nicio implicare în privatizarea IAS-urilor şi nu am fost chemat la DNA pentru explicaţii. Ce explicaţii să dau dacă nu am semnat nimic? Toate acestea sunt aberaţii! Este o luptă mai veche, politică, între Tabără şi Ilie aici!".

Hărţuială politică sau nereguli? ANI verifică averea lui Sârbu

Conform unui document remis la solicitarea redacţiei, DNA nu a început urmărirea penală a ministrului Ilie Sârbu.

Însă ministrul este unul dintre cei şapte membri ai guvernului Boc, a cărui avere a fost luată la puricat de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Însă domnia sa spune că nu a fost informat de vreun demers al ANI în acest sens. "Eu nu am fost informat de faptul că ar exista vreo anchetă a ANI", a spus ministrul.

Interesant este ce rezultat vor avea anchetele ANI cu privire la averea ministrului, dar şi finalul investigaţiei DNA pe problema privatizărilor IAS-urilor bănăţene.

Să nu uităm, totuşi, că 2009 este un an cu dublă miză politică: alegerile prezidenţiale şi cele pentru Parlamentul European. Desigur, este ciudat faptul că tocmai acum ANI verifică averea ministrului, când putea s-o facă şi în trecut.

Iar DNA a avut suficient timp la dispoziţie să se sesizeze cu privire la privatizarea IAS-urilor bănăţene şi înainte de 2009.

Cert este că Ilie Sârbu, implicat sau nu în afacerile cu IAS-uri, prin funcţia sa de ministrul al Agriculturii, reprezintă, acum, cu siguranţă, o ţintă pentru rivalii politici ai formaţiunii sale

Societăţile privatizate de ADS în judeţul Timiş

Potrivit ADS, societăţile privatizate în judeţul Timiş sunt: SC Agroindustriala SATIM SAG SA, SC Oveg MPS SRL, SC Comagra Beregsau SA, SC Agroindustriala Voitim Voiteni SA Voiteg, SC Agroindustriala Petim SA Peciu Nou şi SC Agroindustriala Agrovest Timişeni SRL.

Interesant este că judeţul Timiş ocupă locul al doilea la nivel naţional, după Constanţa, în privinţa societăţilor comerciale din portofoliul ADS aflate în curs de lichidare. Potrivit ADS, nu mai puţin de 23 de societăţi sunt în această situaţie. Alte 13 societăţi de pe raza judeţului au fost deja radiate, conform informaţiilor de pe site-ul Agenţiei.

Declaraţia de avere a ministrului Ilie Sârbu

Conform declaraţiei, publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii, ministrul Ilie Sârbu deţine, împreună cu soţia sa, o locuinţă în Bucureşti de 364,8 mp, dobândită în 2003. Valoarea impozabilă este de 268.400 lei. Ministrul are bijuterii de 35.000 de euro (dobândite în perioada 1975-2006) şi şase tablouri în valoare de 10.000 de euro (dobândite între 1976-2000). La capitolul venituri, ministrul declară suma de 53.433 lei/an (din calitatea de senator) şi alte venituri în valoare de 9.600 euro/an obţinute de soţia sa, Sârbu Mariana, consilier pentru relaţii cu România a firmei germane SC Fangmeier Gmbh. Activele financiare ale ministrului sunt următoarele: un cont la BCR deschis, în 2005, în care a virat, anual, 54.000 lei (indemnizaţia de Senat), o asigurare de viaţă de 13.500 lei (deschisă în 1993 la Unita), două depozite bancare la Citybank deschise în 2003, în valoare de 21.865 dolari, respectiv 15.772 euro, şi un cont la Citybank, deschis în 2005, în valoare de 349 lei. Ministrul mai are un autoturism BMW X3, în valoare de 29.460 euro, luat prin credit de la Bavaria Leasing România, în 2006

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O privatizare nu poate fi decat suspecta, nicidecum suspicioasa!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb