Banca Angliei (BoE) a propus, ieri, restabilirea limitei de garantare a depozitelor bancare la nivelul de 85.000 de lire sterline (105.000 de dolari) începând cu data de 30 ianuarie 2017, pentru a ţine cont de deprecierea semnificativă a lirei sterline în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Potrivit normelor valabile în UE, limita de garantare a depozitelor bancare este fixată la 100.000 de euro sau o sumă echivalentă pentru statele membre care nu utilizează moneda unică.
În Marea Britanie, în anul 2015, limita de garantare a depozitelor bancare a fost coborâtă de la 85.000 la 75.000 de lire sterline, decizia fiind motivată atunci de deprecierea monedei unice în raport cu lira sterlină, conform Agerpres.
Autoritatea de reglementare prudenţială din cadrul BoE, care reglementează activitatea băncilor din Marea Britanie, a apreciat că modificarea valorii lirei sterline în raport cu moneda euro după referendumul din luna iunie face posibilă reajustarea limitei de garantare a depozitelor bancare.
După referendumul la care Marea Britanie a votat în favoarea ieşirii din UE, lira sterlină s-a depreciat cu aproximativ 20% în raport cu euro, iar prevederile UE privind limita de garantare a depozitelor bancare permit reajustarea sumei în cazul unor evenimente neprevăzute.
"Restabilirea limitei de garantare a depozitelor bancare - nivelul la care a staţionat timp de cinci ani înainte de 3 iulie 2015 - este o măsură care are drept scop oferirea unei consistenţe", a informat Autoritatea de reglementare prudenţială din cadrul BoE.
Băncile vor avea timp până la finele lunii iunie 2017 să implementeze modificările necesare în sistemele lor.
Autoritatea de reglementare prudenţială din cadrul BoE a subliniat că va continua să monitorizeze fluctuaţiile cursului de schimb, dar a adăugat că, exceptând unele evenimente neprevăzute, nu va face noi ajustări ale limitei de garantare a depozitelor bancare.