Banca Centrală Europeană (BCE) poate tolera aprecierea monedei unice - euro, pînă la o cotaţie de 1,30 de dolari, spun surse apropiate conducerii instituţiei financiare, citate de agenţia Bloomberg. Economia celor 12 state care împart moneda europeană nu este pusă în pericol atîta vreme cît euro are o cotaţie cuprinsă între 1,05 şi 1,30 dolari, mai susţin sursele amintite. Se pare că aceste cifre sînt rezultatul unei cercetări de specialitate, studiată vreme de cîteva luni de zile de către conducerea BCE.
Cele mai sus menţionate nu au fost comentate de purtătorul de cuvînt al BCE, Niels Buenemann, care a refuzat să îşi exprime părerea.
Este adevărat că oficialii BCE au început să dea semne de îngrijorare în momentul în care moneda unică a depăşit 1,29 dolari. Preşedintele BCE, Jean Claude-Trichet, a fost primul care a schimbat tonul în declaraţiile referitoare la evoluţia cursului de schimb euro/dolar, la începutul anului în curs. Totuşi, acesta a menţionat că trebuie evitate "intervenţiile brutale" pe piaţă, iar după o astfel de afirmaţie, euro a pierdut nu mai puţin de 4 procente (pînă în prezent).
"Intervenţiile verbale şi-au produs efectul", afirmă Oliver Plein, economist la "Deutscher Investment Trust" din Frankfurt, adăugînd că, în situaţia în care euro depăşeşte 1,30 dolari, BCE îşi va amplifica intervenţiile verbale. Plein spune totuşi că, dacă aceste intervenţii nu vor mai funcţiona, conducerea BCE se va gîndi la o diminuare a dobînzii sale de referinţă, care este de 2% - de două ori mai mare decît cea a băncii centrale americane.
Există şi specialişti care susţin că BCE nu va interveni prin reducerea dobînzii pînă cînd euro nu va ajunge la o cotaţie de 1,35 dolari, dat fiind că perspectivele de creştere a economiei mondiale sînt solide. Oamenii de afaceri, însă, consideră că nivelul "periculos" pentru euro este de 1,30 de dolari.
Ieri, euro era tranzacţionat la mai puţin de 1,22 dolari.