Banca centrală a Chinei a injectat pe piaţă, vineri, 200 de miliarde de yuani (28,60 miliarde de dolari) prin intermediul facilităţii sale de creditare pe termen mediu, măsura fiind luată pentru a doua oară în această lună, conform Euronews.
Unii traderi au declarat că injecţia de numerar a fost probabil un răspuns la faptul că, joi seara, pe piaţă era o lichiditate mai strânsă, care a dus la creşterea costurilor împrumuturilor.
Nie Wen, economist la Hwabao Trust din Shanghai, a declarat că injecţia de lichidităţi prin facilitatea MLF a avut ca scop să reducă deficitul de lichiditate. În opinia sa, pe termen scurt, inflaţia ridicată îi împiedică pe factorii de decizie să reducă imediat dobânzile. Nie a adăugat: "Banca centrală trebuie măcar să elibereze lichidităţi pentru a sprijini creşterea economică, mai ales după creditarea lentă din luna octombrie. Inflaţia este ridicată, dar indicele preţurilor de producţie este încă într-un interval negativ. Costurile reale de împrumut ale companiilor rămân ridicate".
Pieţele urmăresc orice semn de stres pe partea de lichiditate, în condiţiile în care au revenit temerile legate de sănătatea băncilor mici, dat fiind că expansiunea economică a Chinei a încetinit până aproape de cel mai scăzut nivel al ultimilor 30 de ani.
PIB-ul Chinei a crescut cu 6% în trimestrul al treilea din 2019, după un avans de 6,2% în cele trei luni precedente. Analiştii anticipează că avansul economiei Chinei va continua să încetinească în ultimul trimestru din 2019.