Banca Elveţiei promite să intervină în continuare pentru slăbirea francului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2016

Banca Elveţiei promite să intervină în continuare pentru slăbirea francului

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, ieri, să menţină dobânda cheie la un nivel minim record şi a promis că va interveni pe pieţele valutare pentru slăbirea francului, pe care îl consideră în continuare "puternic supraevaluat".

SNB a păstrat dobânda la depozite la -0,75%, aşa cum anticipau economiştii.

"Avem o creştere economică mai slabă pe pieţele emergente, precum China, dar şi Europa a avut o expansiune sub aşteptări, la fel şi SUA", a declarat preşedintele SNB, Thomas Jordan, citat de postul de radio SRF4. Oficialul băncii a adăugat că nu exclude, pe viitor, nicio măsură de politică monetară.

În opinia sa, perspectivele pentru pieţele amintite sunt, în 2016, mai puţin bune decât arătau aşteptările în urmă cu trei luni.

Ieri, Banca Elveţiei şi-a modificat în sens negativ estimările pentru evoluţia economiei naţionale, anul acesta: +1-1,5%, de la apoape 1,5%, cât era previziunea anterioară. SNB anticipează, totodată, o inflaţie de -0,8% în acest an, faţă de -0,6%, cât preconiza înainte.

"Am vrea să vedem inflaţia în teritoriu pozitiv, undeva între zero şi 2%, însă în prezent suntem sub acest nivel", a spus Jordan.

După ce SNB a decis să păstreze dobânda cheie, francul avea un curs de 1,09676 unităţi/euro, însă ulterior moneda elveţiană a mai câştigat teren, afişând un curs de 1,0949 unităţi/euro, mai mare cu 0,1% faţă de ziua precedentă.

De la începutul anului, francul a pierdut aproape 1%.

În luna ianuarie, Thomas Jordan preconiza că francul elveţian va stagna sau va slăbi în 2016, avertizând că statutul de "investiţie sigură" al monedei ţării sale înseamnă că "atunci când apare o incertitudine (n.r. - la nivel mondial), există cerere pentru aceasta".

Luna aceasta, Banca Elveţiei a reportat pierderi record de 23,3 miliarde de franci (23,45 miliarde de dolari) pentru anul trecut, în mare parte din cauza aprecierii francului după eliminarea, în luna ianuarie, a plafonului impus cursului de schimb.

SNB: "Perspectivele economiei mondiale s-au deteriorat uşor în ultimele luni, iar situaţia de pe pieţele financiare internaţionale rămâne volatilă. Pe acest fundal, dobânzile negative şi disponibilitatea SNB de a interveni pe pieţele valutare ajută la reducerea presiunilor asupra francului elveţian".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb