Banca ipotecară IndyMac Bancorp Inc, cu sediul în California, şi-a încetat activitatea, vineri, la cererea arbitrului pieţei bancare americane, care a intervenit după ce retragerile efectuate de depozitarii panicaţi au dus la al treilea mare faliment bancar din istoria SUA, transmite Reuters.
IndyMac - a cincea bancă americană care a dat faliment în acest an din cauza crizei creditelor şi a celei ipotecare - era specializată în acordarea de credite ipotecare pentru care cerea foarte puţine documente justificative de la clienţi.
Instituţia de creditare a fost preluată de arbitrul bancar din SUA, ceea ce a tulburat piaţa de capital americană, în condiţiile în care cotaţiile acţiunilor au scăzut pe seama scumpirii petrolului şi a reînnoirii temerilor legate de stabilitatea primelor două instituţii de creditare pentru consum, Fannie Mae şi Freddie Mac, arată Reuters.
IndyMac se va redeschide, luni, sub denumirea IndyMac Federal Bank, sub supervizarea Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), dar tensiunile au crescut foarte mult când clienţii acesteia au văzut un afiş în fereastra unei sucursale de la sediul din Los Angeles care anunţa că banca este închisă.
FDIC va căuta un cumpărător pentru IndyMac, pentru care a estimat costul falimentului între 4 şi 8 miliarde dolari, luând în calcul şi fondul de asigurare de 53 miliarde dolari.
"IndyMac a investit în proporţie de aproape 100% în active ipotecare, iar în prezent ne confruntăm cu o criză a pieţei ipotecare, iar banca nu are capital. Nu e nimic complicat", a spus unul dintre şefii departamentului de cercetare a pieţei financiare globale a RCM din San Francisco, care administrează active de circa 150 miliarde dolari.