Banca Japoniei injectează 115 miliarde

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2009

Banca Japoniei injectează 115 miliarde

Banca Japoniei va injecta aproape 10.000 de miliarde de yeni (115 miliarde de dolari) în economia niponă, a cărei redresare este ameninţată de deflaţie şi de aprecierea yenului.

Instituţia va acorda băncilor comerciale împrumuturi pe trei luni, cu o dobândă preferenţială de 0,1%, creditele fiind garantate cu active precum titluri de stat sau obligaţiuni corporative. Banca centrală a Japoniei aşteaptă ca, datorită noilor lichidităţi, băncile să înceapă să acorde credite companiilor nipone.

"Ne-am gândit că este mijlocul cel mai eficient de susţinere a redresării economice", anunţă un comunicat al băncii centrale nipone.

Decizia privind acordarea creditelor vine la o lună după ce banca centrală a Japoniei a decis să elimine măsurile urgente de creditare, considerând că accesul companiilor la finanţare s-a îmbunătăţit. La data de 30 octombrie, conducerea băncii centrale anunţa că, la finele anului, va stopa programul de achiziţie a obligaţiunilor corporative de la creditori, iar la data de 31 martie 2010 va pune capăt facilităţii prin care asigură credite nelimitate garantate colateral.

Economia niponă şi-a reluat creşterea în trimestrul al doilea al acestui an, după 12 luni de recesiune - cea mai îndelungată şi profundă criză înregistrată de Japonia după 1945. Totuşi, ţara a intrat în deflaţie, o spirală a scăderii preţurilor, care antrenează firmele într-o cursă pentru cele mai mici costuri, frânează investiţiile şi blochează creşterea salariilor.

Redresarea economiei nipone este ameninţată, totodată, de aprecierea yenului în raport cu alte valute, în special cu dolarul, în faţa căruia moneda japoneză a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani (84,83 unităţi/dolar, la data de 27 noiembrie). Ieri, yenul a avut un curs de 86,96 unităţi/dolar pe piaţa din Tokyo, însă anterior anunţului băncii centrale privind injecţia de lichidităţi a cobârât la 87,53 unităţi/dolar. Aprecierea yenului subminează competitivitatea indus­triilor exportatoare nipone, mărind preţurile produselor fabricate în ţară.

De menţionat că, luni, guvernul nipon a anunţat un plan de relansare de 2.700 de miliarde de yeni (aproape 20 de miliarde de euro), pentru susţinerea economiei, prin relansarea cererii interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb