Banca Japoniei (BOJ) a aplicat în ultimii ani o politică strictă de control a curbei randamentelor pentru obligaţiunile emise de guvernul de la Tokyo.
Una dintre primele ţinte a fost randamentul de 0,1% pentru titlurile de 10 ani. De câte ori era forţat acest prag pe piaţă, BOJ pornea tiparniţa şi cumpăra obligaţiunile pentru a forţa scăderea randamentelor.
În aceste condiţii, banca centrală a Japoniei a ajuns să deţină în bilanţ o cotă extrem de ridicată a volumului total de obligaţiuni guvernamentale şi să finanţeze direct deficitul bugetar.
De aproape 10 ani, randamentele obligaţiunilor de 10 ani ale Japoniei au fost menţinute sub 0,5% şi au existat perioade îndelungate în care valorile au fost negative (vezi graficul 1).
Perioadele tot mai mari în care ţinta de 0,1% a fost depăşită a determinat BOJ, într-un efort de menţinere a credibilităţii, să anunţe o nouă ţintă, de 0,5%.
Acum şi această ţintă s-a transformat în "sugestie". Noua limită superioară pentru randamentul obligaţiunilor de 10 ani ale Japoniei este de 1%, iar cursa pentru atingerea ei este în plină desfăşurare, după cum arată cotaţiile de pe piaţă, care au ajuns deja la 0,6%.
Pe fondul deciziei Băncii Japoniei de relaxare a controlului curbei randamentelor, valoarea totală a obligaţiunilor cu randamente negative la nivel global a scăzut cu peste 600 de miliarde de dolari în ultimele zile, până la circa 1,3 trilioane de dolari (vezi graficul 2).
Conform datelor de la Bloomberg, toate cele 47 de emisiuni de obligaţiuni cu randamente negative erau ale guvernului japonez, cu maturităţi până în 2026. Valoarea maximă a obligaţiunilor cu randamente negative a fost de 18,4 trilioane de dolari şi a fost atinsă la sfârşitul anului 2020.
Efectele deciziei BOJ încep să se facă deja simţite la nivel global. Un analist al pieţelor obligaţiunilor guvernamentale a scris recent pe contul său de Twitter că doar evoluţia randamentelor pentru titlurile japoneze mai contează pentru pieţele financiare globale şi nimic altceva.
"Decizia surprinzătoare a Băncii Japoniei de a slăbi controlul asupra randamentelor obligaţiunilor ameninţă să declanşeze o vânzare la celălalt capăt al planetei, în Danemarca, unde se află cea mai mare piaţă de obligaţiuni garantate din lume", mai scrie Bloomberg.
A descrie drept "surprinzătoare" decizia unei bănci centrale de a slăbi controlul asupra dobânzilor, mai ales când este vorba despre Banca Japoniei, nu poate însemna decât un singur lucru: controlul nu a fost slăbit, ci a fost pierdut.
Piaţa obligaţiunilor ipotecare garantate din Danemarca, cu o valoare de circa 500 de miliarde de dolari, a beneficiat din plin de investiţiile din Japonia, care se îndreptau, fără discriminare, către orice sursă de randamente pozitive. Valoarea maximă a investiţiilor japoneze în obligaţiunile ipotecare garantate din Danemarca a reprezentat aproape 10% din întreaga piaţă la sfârşitul anului 2020, conform datelor de la Bloomberg.
Acum tendinţa este pe cale să se inverseze, iar pentru creşterea randamentelor este suficientă doar temperarea achiziţiilor. Analiştii băncilor daneze aşteaptă, însă, şi vânzări ale obligaţiunilor ipotecare garantate, ceea ce va conduce la accentuarea tendinţei de creştere a randamentelor, după cum mai scrie agenţia de ştiri americană.
"Dacă Banca Japoniei va continua să înăsprească politica monetară şi, prin urmare, va permite dobânzi din ce în ce mai mari în Japonia, acest lucru ar putea însemna că va deveni mai scump să cumperi o casă în Danemarca", a precizat Mathias Dollerup Sproegel, analist la Sydbank A/S, într-o notă adresată clienţilor.
Despre ramificaţiile globale ale deciziilor BOJ a scris recent şi Wall Street Journal, în condiţiile în care Banca Japoniei a rămas singura bancă centrală majoră care nu a crescut dobânzile în faţa creşterii inflaţiei.
Cotidianul financiar american a subliniat că randamentele obligaţiunilor guvernamentale din SUA au crescut, pe fondul aşteptărilor de vânzare a acestor titluri de către investitorii japonezi, ale căror deţineri se ridică la circa 1 trilion de dolari.
Deşi randamentele oferite de titlurile japoneze sunt încă sub cele ale obligaţiunilor americane, investitorii din Japonia iau în considerare şi reducerea riscului valutar.
"Investitorii japonezi deţin, de asemenea, cantităţi substanţiale de obligaţiuni străine din afara SUA, cum ar fi obligaţiunile guvernamentale franceze, ceea ce înseamnă că orice încetinire a achiziţiilor lor ar putea fi resimţită la nivel global", mai scrie WSJ.
O ştire Bloomberg arată că şi preţurile obligaţiunilor pe termen lung ale Germaniei şi Marii Britanii au scăzut, iar randamentele au crescut, pe fondul deciziei BOJ.
Mai mult, "unii analişti văd în această măsură un pas spre abandonarea totală a ţintelor de randament, ceea ce ar putea avea ramificaţii mai mari".
Nu este de mirare că investitorii sunt tot mai îngrijoraţi, iar cea mai mare îngrijorare este legată de "orice schimbare de politică care ar determina investitorii japonezi să treacă la vânzarea directă a obligaţiunilor străine, provocînd o creştere substanţială şi bruscă a randamentelor obligaţiunilor la nivel mondial".
Nimeni nu este pregătit pentru aşa ceva, deoarece îndoctrinarea sistematică din perioada scursă de la criza financiară globală arată că băncile centrale au totul sub control şi pot manipula pieţele şi investitorii după bunul plac.
Tocmai de aceea durerea va fi mare, aşa cum trebuie să fie pentru a spulbera încrederea şi iluziile alimentate de autorităţi iresponsabile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 00:34)
o clarificare necesara =
din articol = "Nu este de mirare că investitorii sunt tot mai îngrijoraţi"
acesti investitori sant investitorii in obligatiuni de stat
NU sant investitorii in actiuni la bursa de actiuni
valoarea obligatiunor de stat poate scadea in anii urmatori si cei care vor fi afectati direct sant investitorii in obligatiuni de stat
indirect pot fi afectati si investorii in actiuni dar doar indirect = datorita haosului de pietele finaciare ale obligatiunilor de stat
prabusirea valorii unei obligatiuni de stat duce la cresterea randamentului adica creste dobanda care poate fi adusa de acea obligatiune = asfel vor fi atrasi investitori in acele obligatiuni
dar asta nu este o garantie ca acea obligatiune nu va continua sa scada in valoare in continuare
deci se poate intimpla o criza majora pe piata obligatiunilor de stat cu o prabusire a valorilor si o crestere a dobanzilor care va impiedica statele sa isi finanteze deficitul bugetar si care va duce la saracie in acele tari
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 07:28)
Cresterea dobanzilor la yen va afecta toate pietele, inclusiv pietele de actiuni si pietele valutare. Intrebarea este, cand si cat ?
Am avut in ultimii ani o sustinuta activitate de carry trade bazata pe yen. Cei care au putut au imprumutat yeni pe termen lung cu dobanzi zero si au cumparat in principal dolari si active in dolari, actiuni si bonduri.
Este foarte posibil ca cei care s-au supraindatorat in yeni, sa inceapta sa vanda din active si sa cumpere inapoi yeni, ceea ce va duce la agitatie in piete pe termen scurt.
Trezoreria americana a anuntat ieri ca vrea sa emita bonduri de peste 1007 mld dolari in Q3 si de 850 mld in Q4, ceea ce a fost peste estimarile pietei. Mai mult, agentia Fitch a anuntat ca scade ratingul datoriei pe termen lung a SUA de la AAA la AA+.
Pe fondul acestor stiri, yieldul bondurilor americane la 10 ani a urcat puternic ieri la 4.05%.
Ne asteapta un sfarsit de an interesant si plin de evenimente pe piete.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 06:21)
Au fost unii care au spus deja mai demult ca urmatoarea criza va fi o criza a datoriilor guvernamentale. si aceea va fi "mama tuturor crizelor".
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 07:01)
deja sintem turma....se definitiveaza odata cu moneda digitala....virtuala.
2.2. - (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de 2 big 2 fail în data de 02.08.2023, 21:15)
KEEP CALM ... ai auzit de ,,musical chairs,, .... cand muzica se opreste.... toti vor avea loc pe scaun .. am inchis planeta ... si suntem tot aici .. unii chiar cu bani frumosi cand au tras linie dupa mai bine de 3 ani de la BELEA...
2.3. - (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de 2 big 2 fail în data de 02.08.2023, 21:28)
NU MAI PLECATI DUPA FENTA OAMENI BUNI... NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR... BOJ TESTEAZA PIATA ... FED SE VA OPRI DIN MAJORAT DOBANZI ... CONCOMITENT CU AJUSTAREA POLITICII BOJ DE control a curbei randamentelor... .. TOTUL ESTE O BALANTA...UN ECHILIBRU...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 06:26)
Normal acest control al dobanzilor se facea cu printare de bani(adica si banca centrala stabilea dobanzile, dar mici si dc nu era cerere pt bonduri, cumparau ei cu bani printati). Si acum nu mai pot printa bani pt ca avem inflatie. Sah mat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 06:59)
jocuri planetare guvernamentale....perdantii vor fi pe veci investitorii privati.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 13:20)
" banca centrală a Japoniei a ajuns să deţină în bilanţ o cotă extrem de ridicată a volumului total de obligaţiuni guvernamentale şi să finanţeze direct deficitul bugetar."
cine sant ceilalti investitori in obligatiunile de stat japoneze in afara de banca central a japoniei ?
cine cumpara aceste obligatiuni unde randamentul este negativ sau aproape negativ mai ales cand exista inflatie ?
daca aceste obligatiuni scad in valoare = poate o parte din bani for fugi spre alte forme de investitie = cum ar fi actiunile la bursa ?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 13:37)
Cine cumpara bonduri cu randamente negative? sunt destui care(deocamdata) cumpara. chiar si in Romania.
Pt ca se considera sigure. si sunt sigure. banii ii vei primi. a ca poate vor fi bani printati/falsificati oficial care nu mai au valoarea ce au avut-o cand ai cumparat, asta e.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 20:42)
Succes la cumparat actziuni in maxime.