Banca Mondială discută cu băncile occidentale să nu îşi retragă investiţiile din Europa de Est

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 martie 2009

Banca Mondială poartă negocieri cu reprezentanţi ai băncilor care au afaceri în Europa de Est să îi convingă să îşi păstreze investiţiile în regiune, a declarat preşedintele instituţiei, Robert Zoellick, pentru publicaţia italiană Corriere della Sera. "Discutăm cu siguranţă, direct cu reprezentanţii băncilor", a declarat Zoellick, în cadrul unui interviu acordat la Bruxelles, citat de NewsIn.

"Noi, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi guvernele lucrăm toţi cu instituţiile de creditare, pentru a ne asigura că nu îşi retrag banii din acea parte a Europei", a spus Zoellick.

Multe bănci occidentale au investit în Europa Centrală şi de Est, ca piaţă cheie de creştere, înainte de declanşarea crizei financiare mondiale. În prezent, există îngrijorări că, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu o recesiune severă, creditele neperformante se vor multiplica, iar monedele se vor deprecia, afectând aceste investiţii.

Aşa ceva ar putea convinge băncile occidentale, care resimt ele însele efectele recesiunii mondiale şi fac eforturi să îşi majoreze capitalul de bază, să se retragă din zonă.

Preşedintele Băncii Mondiale a spus că presiunile privind repatrierea fondurilor, făcute asupra băncilor occidentale, ar reprezenta un factor negativ. "Îi încurajez pe miniştrii economiei şi pe reprezentanţii Comisiei Europene să lucreze cu noi şi cu directorii executivi", a spus Robert Zoellick.

Bancherii "ştiu că dacă îşi retrag investiţiile, băncile vor trebui să facă deprecieri de active şi să accepte pierderile", a adăugat preşedintele Băncii Mondiale.

Zoellick a precizat că discută cu guvernul italian şi cu băncile italiene.

Banca italiană UniCredit este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, iar concurentul său de pe piaţa internă Intesa Sanpaolo are, de asemenea, multe investiţii în regiune, ambele bănci fiind prezente şi pe piaţa românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb