Banca Mondială investighează un împrumut de 1 miliard dolari din partea Chinei

Alexandru Costea
Internaţional / 4 februarie 2015

Banca Mondială a lansat o investigaţie referitoare la modul în care a fost administrat un împrumut în valoare de un miliard de dolari din partea Chinei, după ce trezoreria instituţiei financiare a ridicat semne de întrebare legate de corectitudinea procesului, transmite Financial Times.

Instituţia a angajat jurişti externi pentru efectuarea investigaţiei referitoare la tranzacţie, care a fost aprobată de directorul financiar. Într-o notă adresată angajaţilor, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a afirmat că nu a existat nicio sugestie privind un comportament incorect al vreunui angajat.

Controversa din jurul împrumului din partea Chinei, dezvăluită pentru prima oară de Wall Street Journal, este numai una dintre problemele cu care se confruntă americanul Kim, al cărui mandat este marcat de critici legate de stilul său de conducere şi de procesul masiv de restructurare de la nivelul instituţiei.

Controversa este şi în jurul unui conflict între directorul financiar Bertrand Badre şi trezorierul Băncii Mondiale, Madelyn Antoncic.

Problema se referă la modul în care banca a procesat un împrumut de un miliard de dolari primit în 2013 din partea Chinei, în cadrul unei strângeri regulate de fonduri pentru Asociaţia de Dezvoltare Internaţională (IDA), destinate ţărilor sărace.

Tranzacţia s-a referit la unul din cele cinci împrumuturi ieftine acordate de donatori IDA.

În loc ca împrumutul din partea Chinei să fie transferat direct IDA, aranjamentul cu autorităţile de la Beijing a inclus o tranzacţie complexă prin intermediul International Finance Corporation (IFC), divizia băncii destinată sectorului privat. IFC este condusă din 2012 de chinezul Jin-Yong Cai, care la un moment dat a condus operaţiunile din China ale băncii Goldman Sachs.

Potrivit oficialilor Băncii Mondiale, China nu avea mecanismul necesar pentru a acorda ieftin împrumutul de un miliard de dolari, astfel că acesta a fost furnizat la dobânzile din piaţă. Beijingul a acordat însă şi un grant de 300 de milioane de dolari Băncii Mondiale, pe lângă creditul de un miliard de dolari, pentru a reduce astfel costul de împrumut al instituţiei financiare.

IDA a cumpărat o obligaţiune de 1,179 miliarde de dolari de la IFC, prin intermediul căreia împrumutul către China să poată fi rambursat peste 25 de ani.

Această tranzacţie a determinat-o pe trezorierul Băncii Mondiale, Madelyn Antoncic, şi angajaţii săi să pună sub semnul întrebării structura finanţării şi corectitudinea procesului.

Un oficial de rang înalt al Băncii Mondiale a explicat că instituţia a apelat la avocaţi externi pentru investigaţie întrucât sunt implicate două divizii, existând întrebări legate de procesele din bancă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb