Banca Mondială, mult mai pesimistă în privinţa beneficiilor unui acord comercial global

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2005

Banca Mondială, care anticipa, în urmă cu doi ani, că un acord comercial global ar aduce economiei mon-diale 500 de miliarde de dolari, şi-a modificat în scădere previziunile în acest sens, dat fiind că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii nu se hotărăsc să renunţe la subvenţiile destinate agriculturii, chiar dacă fac unele promisiuni. "Vorbim, acum, de cifre mult mai mici", a declarat Uri Dadush, director comercial al Băncii Mondiale, într-un interviu acordat la Bruxelles. Potrivit afirmaţiilor sale, în contextul actual, cîştigul ţărilor în curs de dezvoltare ar ajunge, în cazul realizării unui astfel de acord, la 20-30 de miliarde de dolari. "Aceasta este, totuşi, o sumă importantă", a menţionat Uri Dadush.

Opoziţia manifestată de Congresul SUA şi guvernele naţionale din Uniunea Europeană - în special cele din Franţa şi Italia, au limitat scopul celor două mari economii mondiale de a reduce sprijinul acordat fermierilor, obstacol care a condus la blocarea, în 2003, a negocierilor de globalizare purtate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Miniştrii OMC vor încerca să facă anumite progrese în decembrie, în cadrul unei reuniuni extrem de importante ce se va desfăşura în Hong Kong. Dacă acordul comercial global, în centrul căruia stă agricultura, nu va fi parafat anul viitor, situaţia curentă s-ar putea deteriora, va creşte protecţionis-mul şi vor fi pierdute posibilele beneficii ale acestuia, consideră Dadush.

În această săptămînă, negocierile OMC par să fi cîştigat ceva teren, după ce SUA şi Uniunea Europeană au lansat propuneri semnificative de reducere a subvenţiilor agricole. Reprezentantul comercial al SUA, Rob Portman, a promis diminuarea cu 60% a subvenţiilor, care creează distorsiuni în comerţul mondial, iar omologul său european, Peter Mandelson, a propus reducerea cu 70% a acestora.

"Sînt mult mai optimist acum decît în urmă cu o săptămînă şi, în mod cert, mai plin de speranţă decît în urmă cu trei luni în privinţa faptului că OMC poate să ajungă la un acord", a precizat Dadush, subliniind: "Ofertele celor două puteri economice reprezintă o îmbunătăţire importantă a poziţiilor anterioare". Totuşi, reprezentantul Băncii Mondiale a avertizat că aşteptările în privinţa rezultatului summit-ului din decembrie nu trebuie să fie foarte mari.

Potrivit afirmaţiilor lui Dadush, fermierii din SUA şi Uniunea Europeană au primit, în 2004, subvenţii evaluate la 180 miliarde de dolari de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Ţările sărace ar avea de cîştigat enorm dacă aceste state şi-ar reduce taxele vamale şi şi-ar deschide pieţele interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb