BANCA MONDIALĂ:  România este pe locul opt în lume după remiterile lucrătorilor din străinătate

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 noiembrie 2008

Românii din străinătate vor trimite în ţară echivalentul a 9 miliarde dolari (circa 7 miliarde euro) în acest an, nivel care situează Româ­nia pe locul al optulea în lume, estimează un raport publicat pe pagina de internet a Băncii Mondiale.

România este depăşită după nivelul remiterior cetăţenilor care lucrează în străinătate în acest an doar de India (30 miliarde dolari), China (27 miliarde dolari), Mexic (23,8 miliarde dolari), Filipine (18,7 miliarde dolari), Polonia (11 miliarde dolari), Nigeria (10 miliarde dolari) şi Egipt (9,5 miliarde dolari). În clasamentul primelor zece ţări după valoarea remiterilor din străinătate mai intră Bangladesh (8,9 miliarde dolari) şi Pakistan (7,1 miliarde dolari).

În primele nouă luni ale acestui an, intrările de bani în România din transferuri curente, care includ în special banii trimişi în ţară de românii din străinătate, au însumat 6,69 miliarde euro, în creştere cu 24,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Raportată la produsul intern brut (PIB), valoarea remiterilor este relativ redusă, însă România este vulnerabilă la fluxul de bani pe această filieră, deoarece o diminuare a sumelor trimise de muncitorii din străinătate ar afecta un număr semnificativ din familiile acestora rămase în ţară, se menţionează în raport.

PIB-ul României este estimat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) la 505 miliarde lei (139 miliarde euro) în acest an, astfel încât nivelul remiterilor estimat de Banca Mondială ar reprezenta circa 5% din PIB.

În schimb, vecinul de la est al României, Republica Moldova, este pe locul doi în lume după acest criteriu, remiterile cetăţenilor din străinătate echivalând cu 38,3% din PIB, potrivit Băncii Mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb